Te invit să plantezi un copac. Promit că nu o să te doară

Credit foto: Shutterstock

Share This:

18 noiembrie 2017 este o zi importantă pentru România. Voluntari din toată țara vor participa la una dintre cele mai ample acțiuni de împădurire din câte a cunoscut această țară după 1989. Peste o sută de mii de copaci vor fi plantați în cadrul inițiativei Plantăm fapte bune în România, în încercarea disperată de a ne salva pădurile, defrișate fără scrupule pentru profit.

Tata îmi spunea de curând că pădurea e ultimul lucru de care o națiune trebuie să se lepede. Că e un bun de interes național, care nu ne aparține, dar de care cu toții suntem răspunzători. „Cine nu plantează un pom în această viață, nu merită să trăiască”, mai zicea. Nu știa că fiul lui n-a făcut încă acest gest suprem. Fiindcă niciodată nu e prea târziu să-ți faci datoria de good citizen, anul ăsta, pe 18 noiembrie, voi planta primul meu copac. Nu pentru mine, ci pentru cei care vor veni după mine.

Pentru al șaptelea an la rând, inițiativa națională de împădurire caută voluntari pentru cea mai lăudabilă acțiune de refacere a fondului forestier din România. Oricine e interesat să participe la acțiunea de plantare din acest an își poate anunța participarea pe adresa voluntar@plantamfaptebune.ro. An după an, campania de împădurire națională atrage tot mai mulți susținători, persoane fizice și juridice, dornice să contribuie la acest proiect măreț. Printre ei se află și cei de la Daikin, care au ales să susțină inițiativa într-un mod inedit. Pentru fiecare aparat de aer condiționat marca Daikin vândut în perioada 5 iunie – 15 septembrie 2017 ei vor planta câte un puiet. Campania lor poartă numele Plantăm aer și are ca scop punerea la dispoziția voluntarilor a 10.000 de puieți în vederea plantării.

Click pe poză ca să vezi care sunt aparatele de aer condiționat incluse în campanie!

Și fiindcă un astfel de proiect nu poate fi realizat fără oameni, vă propun să-l urmăriți pe unul dintre primii voluntari ai inițiativei Plantăm fapte bune în România, Marin Toma, care a avut amabilitatea să-mi acorde un scurt interviu.

danbrumar.ro: De șapte ani plantezi fapte bune în România. Ce se vede în urma acestor campanii anuale de împădurire?

Marin Toma: Am să cred că dincolo de toate cele care se văd și care ne bucură mult (număr de hectare, număr de voluntari, număr de județe și localități implicate, parteneri publici și privați, premii obținute, informații pe care le puteți găsi în toate rapoartele noastre anuale, disponibile pe website), are mare importanță ceea ce se simte. Înainte de orice altceva, inițiativa noastră se definește prin dragostea de natură, de oameni și de cea pentru viitor. Tot ceea ce facem noi și voluntarii PFBRo este din și cu dragoste.

danbrumar.ro: De ce ai ales să te implici în acest proiect și cum a început el pentru tine?

Marin Toma: Am devenit voluntar Plantăm fapte bune în România din dragoste și loialitate pentru oamenii care au făcut și care fac parte din această inițiativă. Am început să mă implic încă de la începutul ei, în județul meu natal, Argeș, în primăvara anului 2011. Atunci mi-am ajutat o prietenă foarte bună să organizeze cele două acțiuni de plantare din acel an. Un an mai târziu am preluat coordonarea județeană a PFBRo. Iar în anii care au urmat am sprijinit mai multe acțiuni de plantare din țară și am contribuit la coordonarea voluntarilor la nivel național. Indiferent de rolul îndeplinit, constantă a rămas emoția construirii unui proiect alături de oameni pe care să îi simt apropiați sufletului meu.

danbrumar.ro: Te-ai întors, peste ani, în locul în care ai plantat primul copac pentru a vedea dacă a prins rădăcină?

Marin Toma: Cu siguranță. Am mers inclusiv la Gălășești, acolo unde în primăvara anului 2011, la început de aprilie, am coordonat prima plantare, alături de partenerii PFBRo. Iar la Tigveni am plantat între 2011 și 2014, pe o suprafață afectată de alunecări de teren. Monitorizăm și în prezent această plantație. De altfel, una dintre principalele componente ale inițiativei noastre este responsabilitatea asumată pentru culturile forestiere realizate prin revenirea în următorii 5-7 ani și îndeplinirea tuturor sarcinilor prevăzute de proiectul tehnic, asigurând astfel toate condițiile pentru ca puieții să atingă stadiul de masiv.

danbrumar.ro: Ce simți când vezi rodul muncii tale?

Marin Toma: Responsabilitate.

danbrumar.ro: E multă trudă în a crește păduri în România, de la zero. Dar, oare, oamenii ăștia care taie cu aplomb copaci din pădurile noastre nu obosesc niciodată?

Marin Toma: Întotdeauna e nevoie de mai mult efort pentru a construi.  Cred însă că fiecare dintre noi putem să ne asumăm răspunderea pentru faptele nostre și să ne facem datoria potrivit valorilor noastre. Să trăim având certitudinea că am oferit tot ce aveam bun în noi înșine.

danbrumar.ro: Anul acesta, în toamnă, intenționați să plantați puieți, cu ajutorul voluntarilor, în 15 județe. Cum ați selectat zonele care vor fi împădurite?

Marin Toma: Anul acesta este al treilea an consecutiv în care vom planta într-o singură zi în mai multe localități din țară. Suprafețele și numărul de localități nu sunt finale încă, vor fi anunțate public în curând. Terenurile pe care plantăm sunt „alese” după un dialog constant de câteva luni cu autoritățile publice locale și,  pentru a le putea împăduri, trebuie să îndeplinească toate condițiile pe care legislația în domeniu le menționează. (mai multe detalii se găsesc și pe site-ul nostru: http://www.plantamfaptebune. ro/proiecte/etape-necesare- construirii-proiectului-la- nivel-judetean/). Vom anunța public, la începutul lunii septembrie, numele tuturor localităților înscrise în campania din noiembrie 2017. Tocmai din acest motiv, înscrierea voluntarilor este oprită. Peste trei săptămâni vom publica toate aceste informații și atunci și formularele de înscriere vor fi accesibile tuturor voluntarilor. Până atunci, orice voluntar interesat de acțiunile noastre ne poate scrie pe adresa de e-mail voluntar@plantamfaptebune.ro.

danbrumar.ro: Cum au reacționat autoritățile locale și cum se vor implica?

Marin Toma: Am avut întodeauna o colaborare foarte bună cu instituțiile publice, indiferent de numele acestora. Unitățile administrativ teritoriale, pe terenurile cărora realizăm activitățile de împădurire, își asumă, în primul rând, prima etapă a proiectului care constă în oferirea tuturor informațiilor juridice cu privire la teren și realizarea demersurilor prevăzute în legislație pentru ca acțiunea de împădurire să poată exista, demersuri care se finalizează cu o hotărâre de consiliu local. De asemenea, în funcție de caracteristicile terenului, ajută în activitățile de pregătire a solului înaintea plantărilor și la activitățile de îngrijire a puieților, conform proiectului tehnic și recomandărilor personalului de specialitate cu care colaborăm.

danbrumar.ro: Avem vreo șansă să ne recuperăm pădurile, pierdute ca urmare a defrișărilor masive?

Marin Toma: Faptul că studiez de 15 ani istoria noastră și a lumii mă obligă să amintesc faptul că trecutul nu se repetă niciodată la fel și, în același timp, că el reprezintă, atunci când este cunoscut și asumat, un element fundamental al identității noastre. Prin urmare, cred că a venit timpul să ne asumăm cine suntem, unde suntem și să construim cu mintea și sufletul către viitor. Nu putem reveni la o stare trecută și nu este nici loc pentru regret. Să învățăm din istoriile trecutului și să ne concentrăm fiecare dintre noi pe ce putem realiza acum. Toate sunt cu putință, doar să credem.

danbrumar.ro: Ce faci atunci când nu plantezi fapte bune, când nu salvezi pădurile de la dispariție?

 Marin Toma: Am 33 ani, nu am copii și nu sunt căsătorit. Iubesc istoria, iubesc cărțile, mă implic în activități culturale cu teme istorice. Caut să învăț cât mai multe despre mine și să iubesc totul cât de mult pot. Ce fac întotdeauna, indiferent de activitate, este să zâmbesc. Acesta este stilul meu de viață.

Well, cred că fiecare dintre noi poate învăța câte ceva de la tine, Marin Toma. Succes în tot ceea ce faci!

De ce să fii voluntar Plantăm fapte bune în România

Din 2011, anul debutului acestei campanii de împădurire, au fost plantați aproape 600.000 de arbori, pe o suprafață de 180,5 hectare de terenuri degradate și care nu pot fi incluse în circuit agricol. Peste 27.300 de voluntari au ajutat la acest lăudabil demers și numărul lor crește de la un an la altul. Doar anul trecut 45 de hectare de terenuri au fost împădurite cu ajutorul a 5.187 de voluntari. Nu mai puțin de 112.913 puieți au fost plantați în zece județe, cu sprijinul a 55 de sponsori, 17 autorități locale și 12 organizații neguvernamentale. În ultimii doi ani, acțiunea Plantăm fapte bune în România s-a extins și în Republica Moldova, unde au fost plantați puieți în zone sărace în păduri.

***

Câteva lucuri pe care (poate) nu le știai despre copaci

41 de hectare de pădure sunt defrișate în fiecare zi în România (conform Greenpeace). Cele mai multe dintre tăieri sunt ilegale. Circa 4.000 – 5.000 de arbori se găsesc pe o suprafață de un hectar, ceea ce înseamnă că în fiecare zi sunt doborâți aproximativ 205.000 de copaci.

Ca să înțelegi dimensiunea dezastrului, un hectar de pădure poate produce într-o zi caniculară necesarul de oxigen al unui om pentru… trei ore. După numeroase calcule și experimente, oamenii de știință au tras concluzia că un arbore adult eliberează în atmosferă, în medie, 100 de litri de oxigen în fiecare an. Un hectar de pădure ne oferă 500.000 de litri de oxigen într-un an.

Codrii seculari de la Strîmbu-Băiuț (Maramureș), parte a patrimoniului mondial UNESCO. Credit foto: James Morgan/WWF

Aproape 24.000 de hectare de păduri virgine de fag din România au fost incluse în Patrimonial Mondial UNESCO la începutul lunii iulie 2017. Acestea sunt situate în opt zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara.

România are în prezent 7.046.056 de hectare de pădure (conform datelor centralizate de Ministerul Mediului la nivelul anului 2016). De unde tragem concluzia că întreg fondul forestier din această țară ne poate oferi 3.523.028.000.000 (3.523 de miliarde) de litri de oxigen în fiecare an, sau 9.652.131.506 litri de oxigen în fiecare zi. Un om care desfășoară activități normale are nevoie de circa 11.000 de litri de oxigen pe parcursul a 24 de ore, ceea ce înseamnă că 877.466 de români pot respira fără probleme în fiecare zi datorită oxigenului eliberat de pădurile patriei. Ceilalți?…

Un brad sau un stejar au nevoie de 30-40 de ani pentru a ajunge la maturitate. Cu toate acestea, sunt puși la pământ în mai puțin de cinci minute.

Un stejar poate trăi sute de ani. Cel mai bătrân stejar din România are 900 de ani și se află la marginea satului brașovean Mercheașa.

Citește și:

Cu cel mic la stomatolog. Cum știi că un medic e potrivit să-ți trateze copilul

Be the first to comment on "Te invit să plantezi un copac. Promit că nu o să te doară"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.