Șeicii Arabiei au vrut să copieze Vestul, dar au ajuns să-l depășească. La civilizație, nivel de trai și la orice e plăcut ochiului. De secole încoace deșertul Arabiei îi hrănește pe băștinași cu cea mai de preț comoară, țițeiul. Același lichid negru, vâscos și puturos pe care acum o sută de ani îl foloseau doar la uns spinările cămilelor. Iată că această sevă a pământului, pentru care toate marile puteri pornesc războaie, a făcut ca nisipurile arabilor să rodească într-un chip neașteptat, chiar miraculos. O adevărată perlă a deșertului, o oază de civilizație occidentală într-o mare musulmană, Dubai, înregistrează an de an recorduri de vizitatori. Cei mai mulți din vestul rămas sălbatic.
Dubai, cel mai prosper și opulent emirat al Arabiei, e o destinație pe care nu trebuie să o ratezi pentru nimic în lume. E genul de loc magic care ar trebui să se regăsească în orice „bucket list” al unui om care vrea să poată exclama la final: „acum le-am văzut pe toate!”.
Pentru mulți rămâne un mister cum s-a putut dezvolta Dubaiul și ce forță nepământeană l-a ajutat să răsară pur și simplu din neprimitoarele dune de nisip. În doar 20 de ani, emiratul din estul Peninsulei Arabia a cunoscut o ascensiune neegalată până acum. Cred că un prim răspuns se găsește în pactul strategic semnat în anii 70 de Emiratele Arabe Unite cu SUA, în urma căruia americani au obținut petrol la preț de dumping pentru mașina lor de război. În schimb, arabii s-au ales cu know-how și cu infrastructura de care avea mare nevoie.
Dar, spre deosebire de alte națiuni în curs de dezvoltare de pe glob, arabii nu au căzut în plasa Băncii Mondiale și a „firmelor de consulatanță” occidentale, căci moneda lor a fost mult mai puternică decât dolarul. N-au putut americanii fura, cât petrol au putut arabii extrage și vinde. Le-a ieșit și pe nas și încă se mai ling pe bot.
Dubai, destinație românească
Un adevărat miraj pentru vest-europeni și americani, Dubaiul a devenit o destinație preferată și de români. Și pentru că peste 46.000 de conaționali și-au făcut vacanțele în 2015 aici, Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing a decis să deschidă o reprezentanță la București. Organismul însărcinat de Guvernul Emiratului Dubai să promoveze interesele turistice ale Dubaiului e reprezentat în România de Travel Advance, care își are sediul în Șoseaua București-Ploiești nr. 14-22.
„Știm că interesul acordat Dubai este în creștere, ca și cererea față de ofertele Emiratului, astfel că prin deschiderea reprezentanței noastre vom putea să acoperim toată gama de nevoi si dorințe. Din păcate, deși există cunoștințe generale avansate vis-à-vis de Dubai, majoritatea românilor cred că acesta este o destinație în primul rând de lux, cu target persoanele cu venituri mari. Sperăm ca, prin suportul nostru, să se schimbe această percepție și să prezentăm Dubaiul ca o destinație a tuturor, de la “budget” la “top luxury”, de la experiența Burj Khalifa la cea a safariului în deșert, de la hotelurile de trei stele, la cele dintre cele mai opulente”, spune Dana Nabeel Abdulla Kamber, strategic alliances manager al Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing.
Orașul Dubai este deținătorul unor recorduri fabuloase în materie de turism, iar cifrele vorbesc de la sine: 16 milioane de turiști anual, al patrulea cel mai vizitat oraș din lume, al treilea cel mai rezervat oraș pe booking.com. Dubai este în topul celor mai sigure 20 de orașe din întreaga lume, dar și cel mai cosmopolit. Emiratul fascinează și prin parcurile și hotelurile sale, precum Ski Dubai, Parcul acvatic Wild Wadi, KidZania, Acvariul și Grădina Zoologică Subacvatică, Dubai Aquaventure Waterpark, Dolphin Bay, IMG Worlds of Adventure.
Iată zece motive pentru care merită să vizitezi Dubai iarna asta!
1. Palm Jumeirah și Atlantis
Palm Jumeirah este un extraordinar arhipelag artificial, creat cu nisip recuperat de pe fundul Golfului Persic. Este al treilea „palmier” artificial care s-a ridicat din apă, după o idée originală a Helman Hurley Charvat Peacock/Architects. Construcția sa a început în 2001, iar în 2006 au fost date în folosință primele unități de cazare.
Aici fac bani frumoși lanțuri hoteliere célèbre, precum Fairmont, Kempinski, Rixos, Sofitel, Waldorf Astoria, dar și Atlantis, primul hotel de lux care și-a deschis porțile aici. Impresionantul hotel, care deține 1.539 de camere dispuse pe 23 de etaje, s-a născut plecând de la mitul Atlantidei, insula legendară pomenită prima dată de Platon.
2.Burj Khalifa și Burj al Arab
Simbolul Dubaiului de azi, Burj Khalifa, cea mai impresionantă clădire din lume (830 m înălțime), a fost construit cu mari sacrificii. Scopul a fost acela de a da emiratului din deșert o identitate distinctă, de a spune lumii întregi că Dubai nu se rezumă doar la petrol și că poate trăi și din servicii și turism. Azi, Burj Khalifa nu e doar o clădire emblematică a Emiratelor Arabe Unite, ci un centru de afaceri, de petrecere a timpului liber și de locuit cum nu mai găsești nicăriei în lume.
Burj Khalifa face parte dintr-un ansamblu rezidențial și de business, care cuprinde 30.000 de locuințe, nouă hoteluri, un mall impresionant și un lac artificial în suprafață de 12 hectare. A fost inaugurat oficial în ianuarie 2010 și a primit numele președintelui Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, conducător al Emiratului Abu Dhabi.
Pentru a vedea Dubaiul de la etajul 148 al turnului, dar și pentru a se plimba în voie pe teresa de la etajul 125, turiștii plătesc între 125 AED (36,6 euro) și 350 AED (91,4 euro). Tot aici poate fi văzut și cel mai spectaculos joc de apă și lumini, datorită Dubai Fountain, cea mai tare fântână arteziană din lume.
Burj al Arab nu mai are nevoie de nici un fel de comentarii, fiind cunoscut déjà inclusiv publicului din România. Cel mai luxos hotel din Dubai (cinci stele deluxe), e construit pe o insuliță la 280 de metri depărate de plaja Jumeirah. Este cel mai înalt hotel din lume (321 metri) și, în ciuda prețurilor de cazare piperate (între 1.200 și 3.700 de dolari/noapte – apartamentele costă și 25.000 de dolari), nu e evitat de români.
3. Ski Dubai
Poate cel mai neașteptat lucru care ți se poate întâmpla într-un regat în care nu ninge niciodată este să ai ocazia să schiezi și să te dai cu placa. Ei bine, în Dubai poți face și asta, grație singurului centru de sporturi de iarnă din Orientul Mijlociu. Ski Dubai, localizat în Mall of the Emirates, e dotat cu cinci pârtii de schi și snowboard, teleschi, parc de aventură de 3.000 mp și o colonie de pinguini imperiali care îți vor ocupa toată ziua. Cu 200 AED (52,2 euro) un adult are acces deplin la parcul de iarnă pentru schi.
4. Curse de cămile și safari extrem printre dune
Sunt două feluri diferite de a întâlni deșertul, la el acasă. Dacă prima experiență te poartă în trecutul emiratului, când cursele pe cămile erau sport național, cea de-a doua îți oferă posibilitatea să faci off-road extrem la bordul unor vehicule 4×4. La Al Marmoum, situat la 40 km sud de Dubai, are loc în fiecare an o cursă care amintește de trecutul acestor popoare.
Cursa de cămile de 12 zile, care se ține în luna februarie și la care participă aproape 14.000 de cămile, te va lăsa cu gura căscată. Competitorii se bat pentru prestigiu, însă premiile care constau în mașini de lux și milioane de dolari nu sunt deloc de neglijat.
Cealaltă experiență, importată din vest, îți permite să cucerești deșertul pe patru roți, la bordul unor SUV-uri 4×4. Agenții de turism care oferă astfel de servicii te iau de la hotel, te plimbă sub soarele arzător al Arabiei și te cazează în tabere special ridicate în deșert. Aici poți călări o cămilă, poți fuma narghilea (sheesha), poți admira dansatoarele din buric, poți mânca la cină și chiar poți petrece noaptea la cort. Totul e posibil în Dubai.
Citește continuarea AICI!
Leave a comment