Ți-ai luat trotinetă electrică? În ce condiții mai poți circula cu ea

Credit foto: Marek Rucinski/UNSPLASH

Share This:

Trotinetele electrice sunt asemeni cuvintelor în limba engleză care au intrat în vorbirea curentă a românilor. Știi ce zic? Așa, cu forța. Numai că în cazul „adaptării” limbii la noile realități, Academia Română se mișcă încet rău. Chiar mai lent decât guvernul României, care s-a gândit să reglementeze acest mijloc de transport la modă.

O ordonanță de urgență aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne vizează definirea trotinetei electrice drept “vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.

UPDATE Octombrie 2021: Trotinetele electrice, interzise pe trotuarele cu piste de biciclete

La 4 octombrie 2021, Guvernul a emis o nouă hotărâre, de modificare și completare a Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002. Conform documentului, trotinetele electrice sunt permise doar pe piste special amenajate pentru vehicule pe două roți, însă accesul este interzis pe trotuar. Cum, în România, cele mai multe piste de biciclete au fost amenajate pe trotuar, circulația cu trotineta electrică este imposibilă. Vezi comunicatul Guvernului AICI.

UPDATE: Ordonanța a fost aprobată marți de Guvernul Orban, deci înainte să-și dea singur la gioale. Așadar, toate aceste prevederi sunt în vigoare.

Nu oricine va avea dreptul să-l utilizeze, iar restricțiile vizează și infrastructura rutieră.

Trotinetă electrică – pe unde poți circula cu ea

Proiectul de modificare a Codului Rutier spune că acest vehicul poate fi utilizat doar de persoanele care au împlinit 14 ani. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani, purtarea unei căști de protecție este obligatorie.

Trotineta electrică, cu restricții în România. Credit foto: Alexander Schimmeck/UNSPLASH

Ordonanța de urgență de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice interzice utilizarea trotinetei electrice pe trotuar și în afara sectoarelor de drum dotate cu piste speciale. Totodată, poți circula cu trotineta electrică doar pe drumurile publice unde viteza maximă admisă este 50 km/h.

La fel ca în cazul bicicletelor și mopedelor, trotinetele electrice trebuie dotate cu dispozitive reflectorizant-fluorescente, faruri și stopuri, pentru utilizarea pe timp de noapte.

Amenzi pentru posesorii de trotinete electrice

Nerespectarea acestor prevederi este penalizată cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni rutiere: între 6 și 8 puncte-amendă. În lei acest lucru înseamnă amenzi de la 870 la 1.160 de lei. După cum am scris aici un punct-amendă este 145 de lei, după ce guvernul a plafonat valoarea amenzilor la începutul acestui an.

Inițiatorii acestui proiect de hotărâre spun că reglementarea trotinetelor electrice este necesară din cauza accidentelor provocate de cei care folosesc aceste mijloace de transport.

Conform notei de fundamentare, în perioada 2016-2019 au fost semnalate 192 de accidente rutiere în care au fost împlicați posesorii de trotinete nepoluante.

Credit foto: Marek Rucinski/UNSPLASH

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.