Tinerii ăștia vor să ajungă la nivelul IKEA cu vânzările de mobilă din carton

Imagine din atelierul Foldo din Șoseaua Iancului, București. Credit foto: Dorin Constanda/Click!

Share This:

Există viitor pentru mobila din carton? I-am cunoscut anul ăsta pe cei care formează echipa Foldo, niște tineri entuziaști și pasionați de lucruri făcute bine, lucruri practice și ușor de mutat. Am rămas impresionat de idele lor de a crea bunuri utile în casa omului și de dăruirea cu care le fac. O casă poate avea și mobilă din carton.

La prima noastră întâlnire l-am întrebat pe Nicu Baciu, cel care a a avut ideea realizării atelierului de fabricat mobilă din carton, unde vede afacerea lor peste zece ani. Răspunsul lui m-a frapat – „Vrem să ajungem la nivelul IKEA în ceea ce privește prezența produselor noastre în casele oamenilor”.

Acum, văzând evoluția brandului lor și diversitatea produselor disponibile pentru comenzi online, nu mai sunt atât de sigur că a fost o afirmație hazardată. Povestea lor e fascinantă și vă sfătuiesc să o citiți, căci e un exemplu de succes pe care îl poate avea o afacere născută dintr-o nevoie și dezvoltată acum din pasiune. Pentru simplitate și bun gust. Pentru confort și protecția mediului. Pentru frumos. Trăiască mobila din carton!

Sunt cinci la număr și acum au comenzi din toată țara pentru mobilier neconvențional, dar și pentru amenajarea de standuri, pub-uri, librării și orice alt spațiu de locuit. Au început cu un fotoliu și o canapea din carton, iar în scurt timp au dezvoltat o linie întreagă de corpuri de iluminat. Fiindcă sărbătorile de iarnă bat la ușă, au lansat și primele decorațiuni de Crăciun și jucării din carton 100%  ecologice și reciclabile.

Echipa e formată din Nicolae Baciu, fondatorul Foldo, Viana Nașu – designer de produs, Oana Zincă – departament administrativ, Dumitru Țepeș – expert în vânzări și Silvian Cerbu – producție.

Produsele lor se găsesc atât pe site-ul propriu, cât și pe eMAG.ro. Veioza asta din carton pentru copii, botezată Vise plăcute, e de mare efect, fiind unul dintre cele mai comandate articole.

Ce-mi place cel mai mult e pătuțul din carton. Nicu Baciu explică de ce a creat acest gen de produs, mai ales că românii cumpără pătuțuri de copii din lemn sau pal.

După ce soția mea a născut, am pus copilul în pătuțul cumpărat dintr-un magazine. Am constatat că e foarte mare pentru cât de mic e copilul. Și mi-am zis că trebuie să schimb pătuțul. Trebuia să fie din carton. După îndelungi încercări, am ajuns la un produs din cinci piese, care se asamblează extrem de ușor, fără șuruburi, fără lipici, și pe care îl puteam dezasambla, îl puteam pune în cutie și să-l car după mine oriunde mergeam”.

Citește și: Imposibil să nu găsești ceva pe placul tău de ziua Answear!

Dimeniunile standard ale pătuțului din carton, pentru copii de până la șase luni, sunt: 85 cm lungime, 52 cm lățime (35 cm lățime utilă la interior), 60 cm înălțime totală. După această vârstă se poate cumpăra alt pătuț. Pe site-ul atelierului de mobilă din carton, prețul unui pătuț este 240 de lei, fără saltea. Cu saltea, un pătuț ajunge să coste 360 de lei.

Mobila din carton are, însă, o problemă. Sau două, mai exact: nu e prietenă cu apa și expunerea la foc. Dar, acest lucru și-a găsit o rezolvare: „În curând vom testa o soluție de ignifugare a cartonului. Am discutat cu un producător de lacuri din Bulgaria, care ne-a oferit o soluție pentru a face mobilierul nostru rezistent la foc.

Mai avem de rezolvat partea de hidrofugare și atunci va dispărea și riscul distrugerii corpurilor în caz de inundație în apartament”, mai spune Nicolae Baciu.

2 Comments on "Tinerii ăștia vor să ajungă la nivelul IKEA cu vânzările de mobilă din carton"

  1. Munteanu Ovidiu | 19 februarie 2018 at 7:36 | Răspunde

    Cartonul asta nu are adezivi încorporați? Bebeii pun gurița peste tot.

    • Am întrebat la Foldo și am primit următorul răspuns: „Noi nu prea folosim lipituri, ci îmbinări de materiale. Unde nu putem face îmbinări, folosim un material dublu adeziv pe bază de dispersie acrilică, non toxică”.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.