Tot ce știam greșit despre coronavirus și ne face să regretăm acum

Credit foto: cottonbro/Pexels.com

Share This:

Pe măsură ce omenirea se afundă mai mult în suferință și disperare, tot ce știm despre coronavirus și evoluția sa pare a se nărui. Măsurile luate de autoritățile din toată lumea, fundamentate pe puținele adevăruri știute la începutul pandemiei, ne arată cât de mult am greșit în anumite privințe. Iată ce știam eronat la început și cât de mult ne-a afectat cu adevărat!

E doar o gripă

Când epidemia părăsise granițele Chinei și primele cazuri de îmbolnăvire fuseseră semnalate în Europa, mulți spuneau că boala cauzată de virusul SARS-CoV-2 nu e mai rea decât o „simplă gripă”. Nici gripa nu e simplă, anual mor zeci de mii de oameni doar în SUA.

Ba mai mult, expertul numărul I al României în virusologie (cel puțin la televizor), domnul Streinu Cercel, pretindea că noul coronavirus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. O fi, dar pneunomia pe care o provoacă are un indice de contagiune (R0) de 2.5, față de gripa normală, care are 1.3.

Un R0 de 2.5 înseamnă că un om infectat poate îmbolnăvi dintr-un foc până la 2,5 oameni. La rândul lor, fiecare dintre ei poate îmbolnăvi câte 2,5 oameni și tot așa.

Medicii care tratează această boală, în special cei din China, Italia și Spania, care au numărat sute sau chiar mii de morți în spitalele în care lucrează, au dezvăluit că această afecțiune nu e o simplă gripă.

Situația ea cum cât se poate de dramatică. Nu-mi vin în minte alte cuvinte. Războiul a explodat literalmente, iar bătăliile se duc, neîntrerupt, zi și noapte. Să nu mai spunem că e o gripă”, a scris pe Facebook dr. Daniele Macchini, medic la spitalul Humanitas Gavazzeni din Bergamo.

Citește și: Documente personale care își prelungesc valabilitatea pe durata stării de urgență

Măștile de protecție, doar pentru medici

Sunt sigur că vă amintiți, la începutul pandemiei (când boala s-a întins pe 3 continente) se bătea monedă pe faptul că măștile sanitare simple sunt inutile. Tot atunci, organisme internaționale de încredere precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), chiar și domnul specialist Cercel, ne spuneau să nu facem risipă de măști sanitare purtându-le pe stradă.

Aceste instituții recomandau purtarea măștilor în spațiii închise, în preajma unor persoane bolnave ori suspecte de boală sau în situația în care noi înșine suntem bolnavi.

Nu există nici o dovadă care să sugereze că purtarea măștilor de către populație are vreun beneficiu”, spunea luni, 30 martie, dr. Mike Ryan, directorul executiv al OMS.

Nu știu dacă ați sesizat, dar aceste instituții de renume și-au schimbat politica de câteva zile, urmând exemplul SUA. Autoritățile americane și-au anunțat cetățenii să poarte măști sanitare în ORICE împrejurare. Mesajul a fost preluat de OMS, care a emis o recomandare similară, care a ajuns și pe toate televiziunile din România.

South China Morning Post

Putem vedea cu siguranță circumstanțele în care purtarea de măști, atât făcute în casă, cât și de pânză, la nivel de comunitate poate ajuta cu un răspuns global general la această boală”, spunea vineri același dr. Mike Ryan.

Vineri, CDC le-a transmis americanilor că ar trebui să poarte mască, indiferent de materialul din care sunt realizate.

Anunțul SUA, posibil preluat de la Singapore, vine în contextul în care aceștia au descoperit un lucru care la început ni s-a spus că este imposibil: virusul s-ar răspândi pe calea aerului. Adică, te poți infecta și dacă vorbești, pur și simplu, cu cineva bolnav. Fără tuse ori strănut.

Animalele de companie nu pot lua coronavirus

Aceeași Organizație Mondială a Sănătății, în care lumea își pune azi atâtea speranțe, spunea la începutul pandemiei că „nu există dovezi care să indice că animalele de companie se pot infecta cu coronavirus și că pot transmite, la rândul lor boala”.

Ei bine, ceea ce știam inițial s-a dovedit greșit, fiindcă pisicile și câinii pot lua coronavirus, după cum au demonstrat medicii din Honh Kong. Mai rămâne să aflăm dacă pot să și transmită boala la om.

Organizația Mondială a Sănătății, care inițial a catalogat teza infectării animalelor de companie drept un mit, a îndepărtat această informație de pe site-ul său. Încă o dovadă că OMS și-a schimbat radical părerea.

Dacă te îmbolnăvești de Covid-19 devii imun la boală

O altă preocupare a specialiștilor din toată lumea este să determine dacă boala provocată de noul coronavirus este sezonieră sau nu. Până în urmă cu două săptămâni nu erau indicii că o persoană infectată poate dezvolta de două ori boala. Cercetătorii sperau ca bolnavii vindecați să dezvolte o imunitate care să-i protejeze pe viitor de o potențială nouă infectare.

Însă, mai multe cazuri recente din China demonstrează că suntem departe de un răspuns sigur. O tânără de 24 de ani a fost spitalizată a doua oară, după ce a fost declarată infectată din nou cu coronavirus, în perioada petrecută în izolare, după externare.

Credit foto: cottonbro/Pexels.com

Simptomele sunt similare unei gripe

Cei mai mulți bolnavi care au fost chestonați de medici au descris simptome de gripă la debutul bolii dezvoltate de virusul SARS-CoV-2: febră, tuse seacă, strănut, oboseală, dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât. Asta a fost la început, iar oamenii au fost învățați să reacționeze prompt dacă semnalează prezența a cel puțin 3 dintre ele.

Însă, studii ulterioare au demonstrat că bolnavii de Covid-19 pot prezenta și alte simptome care trec cu vederea la început: pierderea mirosului și gustului. Un studiu realizat de cercetătorii de la King’s College din Londra, în rândul a 400.000 de persoane care au semnalat simptome de Covid-19, a scos la iveală următoarele date:

53% au declarat că au simțit oboseală

29% – tuse persistentă

28% – dificultăți de respirație

18% – pierderea simțului mirosului sau a gustului

10,5% – au făcut febră

Cele 400.000 de persoane a fost chestionate prin aplicație Covid Symptom Tracker. Dintre acestea, 1.702 au declarat că fuseseră testate pentru Covid-19; 579 au fost depistate pozitiv și 1.123 – negativ.

59% dintre cei care au fost confirmați cu coronavirus au declarat că și-au pierdut mirosul și gustul în perioada în care s-au aflat sub influența virusului.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.