Tot ce trebuie să știi despre serviciile de îngrijire bătrâni la domiciliu în Germania

O femeie tânără zâmbește în timp ce strânge în brațe un bărbat vârstniccare are nevoie de îngrijire la domiciliu
Credit foto: Andrea Piacquadio/Pexels.com

Share This:

Prima dată când am auzit termenul „badantă”, am fost ceva de genu’: „holly shit! Există așa ceva?”. Da, există, iar românii au o experiență bogată în acest domeniu. Mai mult femeile (e, totuși, un substantiv feminin) care îngrijesc bătrâni în Italia. Însă, îngrijirea la domiciliu a unor persoane bolnave, vârstnice sau care au nevoie de atenție specială nu e doar o realitate italiană, ci aș zice mondială. Azi vorbim despre cum poți să aplici pentru servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu în Germania.

Dar mai întâi să facem o pauză de gândire. De ce n-ai îngriji bătrâni la domiciliu în România? E clar că vârstnici și bolnavi neajutorați există și aici. Personal am găsit destule anunțuri în online care sună cam așa: caut persoană să mă îngrijească sau ofer îngrijire bătrâni la domiciliu. Da, persoane cu nevoi speciale există, nu și o piață a serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Ce vreau să spun este că există un număr destul de mic de oameni dispuși să plătească… vreo câteva sute de euro lunar pentru astfel de servicii, deși nevoia există. Totul se reduce la nivelul de trai al românilor, la conservatorism și la concepția că vârsnicilor și bolnavilor le e mai bine în familie. Destul cu gândirea și trecem la știre. Dar mai întâi află ce salariu are un îngrijitor de vârstnici în Germania!

marta, start-up-ul digital care conectează îngrijitorii cu persoanele vulnerabile

Românii care caută un loc de muncă în străinătate au la dispoziție o platformă digitală care îi pune în legătură cu persoanele care au nevoie de îngrijire. Nu aici, în Germania. marta, un start-up lansat în 2020, tocmai a beneficiat de o finanțate de 6,6 milioane de euro pentru a-și extinde operațiunile în România. Platforma este operațională la Sibiu, dar și în orașele Berlin, Gdansk și Vilnius.

marta are un algoritm propriu de compatibilitate, unde îngrijitorii români pot găsi cazuri de îngrijire bătrâni la domiciliu potrivite cu serviciile pe care doresc să le presteze. După ce au găsit cel mai potrivit caz, îngrijitorii pot să aplice direct și să stabilească singuri termenii contractului de prestări servicii pe care îl încheie cu familia gazdă.

În prezent, platforma operează doar cu cazuri de îngrijire în Germania și îngrijitori majoritar din România, dar pregătește intrarea pe alte piețe europene.

Citește și: Vreau s-ajung și eu într-un azil de bătrâni ca ăsta!

Cum funcționează în prezent serviciile de îngrijire bătrâni la domiciliu

În momentul de față, îngrijitorii care optează pentru prestarea de servicii de acest gen sunt plasați la familii de o serie de intermediari. În unele situații, în procedura de intermediere pot fi implicate chiar șase agenții. Circa 80% dintre aceste plasări eșuează pentru că nevoile specifice ale familiilor nu se potrivesc cu serviciile oferite de îngrijitor. Adică nu e compatibilitate.

Reprezentanții platormei marta, care au deja o echipă la Sibiu, spun că pot evita aceste incompatibilități. Cum? Ne spune reprezentanta pe România a platformei digitale.

Există sute de exemple pentru greutățile care se pot ivi la îngrijirea vârstnicilor la domiciliu. Auzim despre îngrijitori care sunt aproape surprinși când își primesc plata la sfârșitul contractului. Fiecare dintre noi cunoaștem situații concrete de la rude sau apropiați despre cât de greu este să găsești o soluție pentru îngrijirea bunicilor, spre exemplu.

Îmbătrânirea este un lucru firesc; este normală și dorința de a presta servicii în acest domeniu. Trebuie doar să știm cum să gestionăm îngrijirea din ambele perspective. Noi suntem convinși că putem folosi tehnologia actuală într-un mod inteligent pentru a-i ajuta atât pe cei vârstnici, cât și pe cei care doresc să îi îngrijească”, susține Maria-Magdalena Jura, marta Country Head pentru România.

Cum sunt selectați prestatorii de servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu

Înainte de a ajunge pe platforma digitală, toate persoanele care solicită îngrijire la domiciliu sunt verificate cu atenție înainte de a fi prezentate îngrijitorilor interesați. Potențialii îngrijitori sunt verificați în privința experienței și a cunoștințelor de limbă germană.

Cerințele minime pentru îngrijitori: doi ani de experiență în domeniu și de cunoștințe de bază ale limbii germane.

Toți îngrijitorii operează autonom, în regimul de persoană fizică autorizată specific pentru Germania și încheie contracte de prestări servicii direct cu familiile. Conform reprezentanților platformei, marta nu operează cu intermediari, ceea ce crește calitatea serviciilor și reduce costurile. Îngrijitorii pot să acceseze singuri cazurile de îngrijire și să aplice pentru ele pe platformă, negociind direct cu familiile. Eventualele dificultăți de limbă sunt gestionate prin sisteme de traducere online.

La cât ar ajunge un salariu pentru îngrijire bătrâni la domiciliu? Iată un răspuns AICI!

marta a creat o veritabilă piață de îngrijire online, în care îngrijitorii și familiile care au nevoie de aceste servicii se întâlnesc în mod direct și transparent. Este o abordare cu adevărat unică și originală în acest domeniu, care se bazează pe digitalizare.

Noi am urmărit evoluția marta din ultimele luni și suntem profund impresionați de rafinamentul tehnologiei și de implicarea echipei marta. Ne bucurăm în mod special de entuziasmul cu care este abordată această mare problemă socială”, spune Aniruddha Nazre, partener Almaz Capital, principalul investitor.

Cine se află în spatele platformei marta și cine a investit în ea

Philipp Buhr (stânga) și Jan Hoffmann

marta a fost fondată în 2020 de Philipp Buhr și Jan Hoffmann (foto), colegi de facultate confruntați cu dificultăți legate de îngrijirea la domiciliu a bunicilor lor. S-a născut astfel ideea de a crea pe cale digitală potrivirea optimă între nevoile vârstnicilor și cele ale îngrijitorilor. Echitatea, legalitatea și siguranța stau în prim-planul acestei experiențe.

Platforma este online din 2021. La 18 luni de la începerea activității, marta are o echipă de peste 40 de specialiști în 4 țări (Germania, România, Polonia și Lituania) și a deservit peste 1.000 de clienți în domeniul îngrijirii la domiciliu.

Recent, platforma a beneficiat de o infuzie de capital de 6,6 milioane de euro, bani proveniți de la fonduri de investiții de marcă din Europa (Capnamic) și SUA (Almaz Capital din Silicon Valley).

Be the first to comment on "Tot ce trebuie să știi despre serviciile de îngrijire bătrâni la domiciliu în Germania"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.