Totul despre scolioză, boala care afectează tot mai mulți adolescenți din România

Exerciții de îndreptare a coloanei la adolescenți în prima tabără de scolioză, Târgu Mureș, 7-12 august 2016.

Share This:

Un obicei prost, care nu e corectat la timp, îți poate condamna copilul la un tratament chinuitor. Scolioza e o boală care afectează tot mai mulți adolescenți din România, iar cauzele pot fi ușor identificate la școală. Scolioza poate fi cauzată de o anomalie a oaselor, încă de la naștere. Elevii care își poartă ghiozdanul pe un singur umăr sau au o poziție nefirească în bancă își pot agrava mult afecțiunea. Cea mai frecventă formă de scolioză este cea idiopatică și face ravagii în rândul adolescentelor de până la 16 ani.

Pentru că și eu m-am întrebat de ce sunt afectate în special fetele aflate la pubertate, am întrebat niște medici. Ei ne vor spune de ce este scolioza o problemă națională, ce putem face pentru a o evita și cum o tratăm.

Scolioza reprezintă deformarea coloanei vertebrale în toate cele trei planuri: frontal, sagital (vertical) şi transversal. Aceasta poate avea multiple cauze. Cea mai des întâlnită este scolioza idiopatică, însă cauzele exacte sunt încă necunoscute. Acest tip de scoliză este mai des întâlnit în cazul fetelor cu modificări semnificative în perioada prepubertară şi pubertară. Odată depistată, trebuie început un program de reabilitare complex”, spune kinetoterapeutul Szilágyi Zsolt.

Așa arată coloana vertebrală a unui pacient cu scolioză
Așa arată coloana vertebrală a unui pacient cu scolioză

Cum e viața unui adolescent cu scolioză

Scolioza idiopatică este încă un mister pentru medicii și kinetoterapeuții din întreaga lume. Cauzele care o provoacă au suscitat mereu controverse. Cercetările din domeniu au condus la ideea că e o afecțiune neurohormonală, din cauza incidenței foarte crescute în rândul fetelor în perioada pubertății. „Am observat că schema corporală este afectată la aceşti copii. Majoritatea răspund la întrebarea spatele tău e drept? cu da. În momentul în care stau în poziția corectivă simt că ar sta strâmb”, continuă medicul.

Viața unui adolescent cu scolioză se schimbă dramatic. El trece prin transformări radicale și printr-un proces de maturizare forțată. Cei mai mulți dintre copiii care au această afecțiune se simt privați de dreptul de a alerga, de a se juca, de a înota.

Se maturizează mult mai repede decât normal, fiindcă sunt în fața unui diagnostic crunt. Viața lor se schimbă radical. Pentru a fi eficienți în terapie, aceasta trebuie realizată zilnic, chiar și de două ori pe zi. În restul zilei, trebuie să învețe și să abordeze poziții corective”, declară Bogdan Goga, directorul companiei OrtoProfil din București.

Ce tratament există pentru scolioză

Tratamentul scoliozei este complex și nu dă roade fără muncă asiduă. Terapia Schorth este o parte a kinetoterapiei concepute pentru a combate efectele scoliozei. Ea presupune exerciții prin care coloana vertebrală este corectată pe toate planurile.

Primul pas este decisiv în succesul terapiei: pacientul trebuie să-şi conştientizeze postura greşită. De aceea se lucrează în faţa unei oglinzi. Exerciţiile de corecţie a coloanei se fac în picioare, la spalier, pe saltea, pe o minge specială. Sunt însoțite de întinderi (autoelongaţii) și de respiraţii active accentuate. Acestea din urmă au menirea de a reda forma corectă a coastelor şi de a mobiliza întreaga cutie toracică.

Terapia pentru corectarea deficiențelor coloanei trebuie urmată cu strictețe
Terapia pentru corectarea deficiențelor coloanei trebuie urmată cu strictețe

Terapia Vojta, a doua parte a tratamentului, presupune aplicarea de stimuli externi, în zone de activare speciale. Scopul este de a provoca mecanisme de locomoţie reflexă. „Aplicăm terapia în cadrul scoliozelor pentru că ştim că una dintre reacții este alungirea coloanei – ce reprezintă şi unul din obiectivele terapiei”, spune Bogdan Goga.

Ce e corsetul Chêneau și cum ajută?

Corsetul Chêneau reprezintă în opinia mea o operă de artă. Tehnicianul, după ce ia mulajul formei corpului în ghips, începe şi sculptează la propriu pentru a da forma finală ghipsului. După aceea, peste ghips (mulaj) este turnat plastic, ce va fi topit într-un cuptor special pentru a lua forma exactă a mulajului. Acest plastic va fi de fapt corsetul. Ultimul pas este colorarea lui după modelul ales de copil”, ne luminează kinetoterapeutul Bogdan Goga.

Deși, inițial, e respins de copii, corsetul este cea mai bună metodă folosită în terapie pentru îndreptarea coloanei. El trebuie purtat în permanență, în ciuda tuturor constrângerilor. Da, e greu pentru un adolescent să apară la școală cu acest echipament. Teama de a fi luat peste picior, batjocorit sau respins l-ar putea face să refuze acest tratament.

În mod normal, copiii care suferă de scolioză nu au voie să facă sport. Nu pot să înoate sau să alerge pe maidane ca alți copii. Totuși, exercițiile fizice pot fi executate în corset. Adolescenții pot juca baschet, volei, pot să alerge, să înoate, să se plimbe fără menajamente.

Copiii pot face sport, chiar dacă poartă corsetul Cheneau
Copiii pot face sport, chiar dacă poartă corsetul Cheneau

Scopul primei tabere de scolioză din România a fost tocmai ca adolescenții să accepte corsetul. Activitățile realizate în corset au avut și rostul de o mai bună acomodare și acceptare a echipamentului. Copilul nu știe că poate să-și desfășoare normal viața în corset. Trebuie să-i arătăm!”, conchide Goga. Un astfel de corset se poate realiza în clinicile de profil din România, inclusiv la OrtoProfil. Echipamentul costă circa 1.100 de lei și e decontat integral de Casa Națională de Sănătate.

De ce e scolioza o problemă în România?

Marea problemă în acest moment în țara noastră e că nu știm câți bolnavi de scolioză avem. Medicii atrag atenția că e nevoie de o campanie de identificare a celor care suferă de această afecțiune.

Un adult scoliotic este un adult ce are multe limite impuse în viața de zi cu zi. Din păcate, şi meseria pe care o va îmbrățişa îi va fi dictată de scolioză. Vedem astăzi cum cea mai des întâlnită problemă de sănătate în rândul nostru este durerea de spate. Multe din durerile de spate ale adultului apar pe o coloană scoliotică”, spune Bogdan Goga.

Citește și:

„Viața mea nu se oprește aici. Mărturiile unui bolnav de tuberculoză de la sanatoriul Moroeni”

Mierea de Manuka, antibioticul 100% natural care te scapă de E.coli și de Stafilococul auriu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.