Tragedia de la Clubul Colectiv. Erorile de nepermis care au dus la catastrofă

Familiile celor care și-au pierdut viața sunt răvășite. Credit foto: Dorin Constanda

Share This:

A fost nevoie de o tragedie, pentru ca autoritățile să ia măsuri”. De câte ori nu ați auzit această frază, rostită cu nedisimulată afectare de orice român sătul de stângăciile celor care ne conduc? Privind în urmă, cu durere putem spune că abia după tragedia de la Maternitatea Giulești am învățat să prețuim viața. A trebuit să pierdem 18 semeni în Muntenegru pentru ca autoritățile să dispună controale serioase la firmele care transportă români peste hotare, cu autocarele. Acum, odată cu tragedia de la Clubul Colectiv, suntem chemați să plângem din nou, cu speranța că cineva ne va vedea zbaterea și va dispune controale în toate cluburile din țară.

Nimeni nu mai vrea să vadă și să trăiască astfel de tragedii. Însă ele se vor repeta, pentru a ne deschide ochii și a ne trage de mâneci, amintindu-ne că nu suntem infailibili, ci mai firavi decât credem.
Tragedia de la Clubul Colectiv a fost posibilă fiindcă toți cei care au fost acolo au ignorat semnele care o prevesteau. Iată care sunt erorile care au dus la producerea acestei catastrofe umane.

Lucrările de amenajare a tavanului au fost făcute cu ignorarea riscurilor de incendiu
Lucrările de amenajare a tavanului au fost făcute cu ignorarea riscurilor de incendiu

Lucrările de izolare fonică

Localul a fost izolat fonic în 2013 pentru ca acustica clubului să fie una de excepție. Muncitorii care au amenajat tavanul clubului au aplicat 400 de metri pătrați de burete absorbant de 3 mm grosime. Peste acest strat de burete s-au montat scândurele din lemn, care nu aveau alt rol decât cel decorativ. Soluția aleasă pentru renovarea tavanului a fost una greșită din start. Buretele fonoabsorbant este extrem de inflamabil, însă patronii localului nu s-au gândit atunci la pericolul pe care îl reprezintă alegerea acestui material, ci doar la acustica sălii.

Lipsa ușilor de evacuare

Localul avea o singură ușă de acces/evacuare. Cea de-a doua intrare era blocată, în seara concertului, de un perete de boxe. Este împotriva oricărui regulament de funcționare a unui club să nu aibă și uși speciale pentru evacuarea clienților în caz de incendiu/cutremur. Cei mai mulți tineri au murit sau au fost răniți grav în urma busculadei care s-a produs în dreptul ușii. Fiecare se lupta pentru viață, călcând în picioare pe oricine îi bloca ieșirea.

Nu exista autorizație de la pompieri

Orice local are nevoie de o autorizație specială emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pompierii sunt cei care trebuie să verifice dacă localul are toate instalațiile electrice în bună stare de funcționare, dacă există suficiente extinctoare și personal instruit să le folosească. De asemenea, orice unitate e obligată să dețină un plan de evacuare în caz de incendiu, dar și autorizație pentru spectacolele pirotehnice. În acest caz nu a fost vorba decât de patru artificii de tort, însă acestea un provocat o tragedie care nu va fi uitată prea curând.

local


Acord de funcționare pe încredere

Conform reprezentanților Primăriei Sectorului 4, pe raza căruia se află localul, administratorii clubului au primit autorizație de funcționare pe baza unei declarații pe propria răspundere că respectă legea. La această declarație ei au atașat „certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de Registrul Comerțului în baza unei declarații pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive”, spune primarul Cristian Popescu Piedone. Halucinant! În 2015, cine își deschide un club în București o poate face fără ca autoritățile cu atribuții de control să verifice dacă ceea ce a declarat e adevărat sau nu.

Personal necalificat

Și, totuși, controlul a avut loc. În data de 21 octombrie, Serviciul Inspecție Comercială din cadrul Poliției Locale Sector 4 a constatat că patronii „respectau obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică. În consecinţă, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totadată, termene pentru intrarea în legalitate”. Și pe Al Capone l-au arestat pentru evaziune fiscală, deși ucidea oameni cu aceeași ușurință cu care tai eu ceapă.

Iată cum arăta fabrica înainte de amenajarea clubului. Colectiv funcționează la subsolul acestei hale. Credit foto: vice.com
Iată cum arăta fabrica înainte de amenajarea clubului. Colectiv funcționează la subsolul acestei hale. Credit foto: vice.com

Clădirea era o ruină

Clubul funcționează într-o fabrică dezafectată. „Pionierul” e o fostă fabrică de încălțăminte, lăsată de izbeliște după 1989, ca multe alte unități de producție din Capitală. Când au amenajat localul, patronii nu s-au gândit la siguranța celor care vin aici să se distreze. În loc să facă o expertiză a clădirii, pentru a vedea dacă e necesară consolidarea ei, s-au mulțumit să o cosmetizeze și să ascundă astfel gravele probleme pe care le are un imobil care zace în paragină zeci de ani.

Supraaglomerarea

În momentul producerii tragediei, în club erau circa 400 de tineri, toți veniți la evenimentul de lansare a noului album al trupei Goodbye to Gravity. Localul nu putea găzdui atâtea persoane în condiții de siguranță. Pentru numele lui Dumnezeu, nu puteai nici măcar să ții un pahar cu băutură în mână fără să ți-l verse omul de lângă tine!

Focul, care s-a extins la nivelul acoperișului, a pornit de la câteva artificii care, de regulă, se pun pe torturi
Focul, care s-a extins la nivelul acoperișului, a pornit de la câteva artificii care, de regulă, se pun pe torturi
Primele victime ale incendiului, scoase de pompieri
Primele victime ale incendiului, scoase de pompieri

1 Comment on "Tragedia de la Clubul Colectiv. Erorile de nepermis care au dus la catastrofă"

  1. De vina este coruptia. Nu se face o angajare fara spaga, nu poti rezolva o problema (ex. intabularea casei) fara spaga, nu poti trimite un copil la examen fara meditatii. Nimeni nu-si face datoria. Totul se plateste! Calitatea muncii este pe ultimul loc! Pacat!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.