Trei actrițe din România distribuite în „Lista lui Schindler” de China. Află-le povestea

Credit foto: micheladam.tv

Share This:

Trei românce joacă în cel mai recent lungmetraj semnat Michel Adam și Fashion TV, „Exodus to Shanghai”. Inspirată din fapte reale, pelicula este un fel de Lista lui Schindler. Filmul spune povestea lui Feng Shan Ho (David Yu), consulul chinez care a smuls din ghearele morții peste 13.000 de evrei, scoțându-i din Austria în momentul intrării naziștilor în țară, în 1938.

Cei salvați și-au găsit liniștea în Shanghai, unde au ajuns grație eforturilor disperate ale angajatului Ambasadei Chinei la Viena. Abia lansat la Festivalul de film de la Berlin, „Exodus…” a fost déjà denumit „Lista lui Schindler” de China.

Scenele au fost filmate, în mare parte, la București și în împrejurimi (Snagov, studiourile Castel Film), însă cel mai mare motiv de mândrie este faptul că în film au fost distribuite trei actrițe din România.

Prima, și cea mai cunoscută, este Maia Morgenstern (53 de ani), care în „Exodus…” își joacă, într-un fel, propriul rol, de evreică prigonită de regimul nazist. Personajul său poartă același nume, motiv pentru care n-a avut probleme să intre repede în pielea lui. Actrița Maia Morgenstern provine dintr-o familie de evrei care a supraviețuit Holocaustului, astfel încât această poveste a purtat-o înapoi în timp, în cumpliții ani ai prigoanei naziste, de care cu greu au scăpat părinții săi.

Maia Morgenstern în Exodus to Shanghai. Credit foto: micheladam.tv
Maia Morgenstern în Exodus to Shanghai. Credit foto: micheladam.tv

Colegele ei de platou, două actrițe din generația nouă, s-au simțit privilegiate să joace alături de geniala Maia Morgenstern. Mădălina Anea (29 de ani), cunoscută publicului român pentru rolurile din „A princess for Christmass” (alături de Roger Moore și Katie McGrath), „Mamaia” și din serialul TV „Îngeri pierduți”, are un rol mic în „Exodus…”, unde o joacă pe Tatiana Romanova.

Ana Maria Pop (30 de ani), o avocată din Cluj care și-a împlinit visul de a deveni actriță odată cu rolul din „Palatul Pionierilor”. Pelicula, realizată de compania lui Bobby Păunescu, a fost prezentată la Cannes. Este cunoscută publicului din România pentru rolul din acest film, însă și pentru relația ei cu fotbalistul portughez Ricardo Cadu, legitimat la CFR Cluj între anii 2006-2014.

În „Exodus…” joacă rolul tinerei Sarah, un personaj despre care am rugat-o să ne spună câteva cuvinte. Citiți mai jos un interviu realizat cu actrița Ana Maria Pop, despre cariera sa în avocatură, despre noul film și despre planurile de viitor.

Lumea te știe ca avocat în Baroul Cluj-Napoca. Cum ai ajuns să joci în filme? Ce înseamnă pentru tine acest salt?

Trecerea de la avocatură la actorie s-a produs natural. În sensul că le-am dus în paralel până în momentul în care am realizat că dacă vrei să faci un lucru cu profesionalism trebuie să te concentrezi strict pe acel lucru. Eram obișnuită să vorbesc în public din instanța de judecată, însă nu îmi era comod deloc. Mereu am preferat consultanța in domeniul comercial. Tocmai din cauza faptului că aveam trac în instanță am început cursurile de actorie, iar apoi partea artistică prezentă în mine, a învins.

Ca și avocat am avut marele noroc să am o maestră excepțională, doamna avocat dr. Monica Ionaș din Cluj, în perioada stagiului făcut la Camera de Comerț Cluj, pe arbitraj comercial. Deci fiecare zi petrecută la birou era o plăcere. A urmat mutarea mea la București și, odată cu asta, am cunoscut o parte a avocaturii care am înțeles că nu mi se potrivește.

Am renunțat treptat în favoarea cursurilor de actorie cu profesori americani instruiți de Ivanna Chubbuck, cea mai cunoscută profesoară de actorie de la Hollywood, la initiațiva lui Bobby Păunescu. Bogdan Marhodin, Frantz Turner și David Lipper au făcut minuni din tracul meu. Acum sunt sigură pe mine în orice situație pentru că, pe de o parte, cunosc legea. Pe de altă parte, îmi pun în valoare latura artistică.

Experiența școlii de actorie în sine a fost minunată. În trei module și Masterclass m-am transformat într-o femeie dezinvoltă, am avut sute de ore de repetiții și sute de scene. Mi-am făcut prieteni și am avut un Masterclass predat chiar de Ivanna. Sunt foarte mulțumită de ceea ce am realizat în ultimul timp.

Ana Maria Pop o interpretează pe Sarah
Ana Maria Pop o interpretează pe Sarah

Cine este Sarah, tânăra pe care o interpretezi în „Exodus to Shanghai”? Spune-ne ceva despre ea!

Sarah, personajul din Exodus to Shanghai, era inițial mai amplu, însă din motive de spațiu și timp s-au tăiat din scene. A rămas scena în care, în calitate de invitat la acea licitație pentru tablou (nu vă dau detalii, trebuie să vedeți filmul), tânăra evreică Sarah „vede” în acea imagine doi îndrăgostiți și, ulterior, licitează pentru tablou. Rolul este foarte scurt, însă mi s-a potrivit datorită pasiunii mele pentru artă, în special pictura, având în vedere faptul că eu pictez de ceva timp.

Cum ai ajuns să joci în acest film?

Am ajuns să joc în acest film pentru că am fost omul potrivit la momentul potrivit. Regizorul Anthony Hickox fusese la noi în Romania la orele de actorie și mă remarcase de atunci. Ulterior, am participat la festivalul de la Sundance cu filmul „Palatul Pionierilor”, produs de Bobby Păunescu, de unde am plecat în Los Angeles cu mai mulți dintre colegii actori pentru a fi prezenți și în Los Angeles la orele Ivannei.

Fiind acolo două săptămâni, prin profesorul nostru David Lipper, am ajuns la acest casting și aici a început totul. Nu exista altă cale, având în vedere că filmul este produs de Fashion Tv, iar eu nu am fost model niciodată și nu cunoșteam echipa.

Ce a însemnat să fii distribuită într-un film în care joacă Maia Morgenstern?

Doamna Maia Morgenstern a fost pentru mine o revelație. Știam din piesele de teatru că este o actriță extraordinară, însă în „Exodus to Shanghai” m-a impresionat enorm. Având în vedere faptul că eu am interacționat direct cu dânsa în film, m-am simțit privilegiată. Privirea dânsei spune atât de mult în rolul doamnei Morgenstern (numele din film) încât, ca o adevărată actriță, s-a identificat perfect cu personajul, astfel încât să fie perfect credibilă publicului.

Publicul român știe că mai înainte de toate ai studiat Dreptul și ai profesat avocatura. Ce rol mai ocupă ea acum în viața ta?

Am studiat Dreptul la Universitatea București vreme de doi ani, apoi a urmat perioada Babeș Bolyai, licența, stagiul la Camera de Comerț, Curtea de arbitraj comercial, Masterat în Comercial și cursul de pregătire a avocaților pentru un an și jumătate, INPPA. Mi-a cam plăcut să învăț mereu și mă pasiona fiecare caz. Am acumulat cunoștinte și experiență, cât se poate acumula în șase ani. Desigur, aceste cunoștințe mă ajută în viața de zi cu zi și mă vor ajuta mereu. În plus, sunt convinsă că la un moment dat voi reveni în avocatură.

Ana Maria și Ricardo Cadu (ex CFR Cluj) într-o fotografie de acum două zile, realizată în Porto. Credit foto: Ana Maria Pop/Facebook
Ana Maria și Ricardo Cadu (ex CFR Cluj) într-o fotografie de acum două zile, realizată în Porto. Credit foto: Ana Maria Pop/Facebook

Intenționai să te muți în Portugalia, ca să fii mai aproape de iubitul tău și, poate, să profesezi ca avocat acolo. S-a împlinit acest vis sau încă e departe?

Eu sunt alături de iubitul meu atât cât îmi permite timpul. El are un program fix, eu fiind cea care trebuie să se adapteze. Ca atare, fac naveta București-Porto lunar și încerc să-mi împart timpul, deoarece joburile mele sunt în România, la Paris, New York și Los Angeles.

Dar petrecem foarte mult timp împreună, iar perioadele de pauză nu fac decât să reaprindă „flacăra”, nestinsă totuși. Dacă ne vom stabili acolo definitiv voi încerca să profesez. Momentan însă, cunosc limba la nivel elementar, iar birocrația ar întârzia posibilitatea mea de a începe eventual să profesez acolo în viitorul apropiat.

Mădălina Anea, din „Îngeri pierduți” în „Exodus to Shanghai”

Chiar dacă a avut o apariție foarte scurtă în „Exodus…”, actrița Mădălina Anea, cunoscută publicului român din telenovela „Îngeri pierduți”, consideră că experiența noului film, în care joacă alături de Ana Maria Pop și Maia Morgenstern, una este una importantă pentru rolurile pe care le va avea de acum înainte.

Mădălina Anea în rolul Tatianei Romanova. Credit foto: micheladam.tv
Mădălina Anea în rolul Tatianei Romanova. Credit foto: micheladam.tv

„M-a bucurat mult să lucrez la proiect, dar nu consider că am spus ceva ca artist interpretând un rol care are două replici și nici nu susține într-un mod puternic firul narativ al poveștii. Filmul „Exodus to Shanghai” este un film foarte bun, cu o poveste nouă despre perioada nazistă, cu imagini foarte frumoase și cu un impact emoțional puternic.

Merită văzut și consider că va stârni mari controverse, deoarece regizorul, Anthony Hickox, este un scriitor și un regizor incredibil, iar Maia Morgenstern interpretează minunat un personaj delicios”, ne-a spus tânăra actriță, care în prezent este la Oslo pentru filmările unui scurt-metraj, „cu o temă foarte puternică”, și despre care a făgăduit că ne va ține la curent.

Exodus to Shanghai, filmat la București și Snagov

O serie de cadre importante din film au fost trase în Gara de Nord din Capitală, unde două peroane au fost complet închise, vara trecută, pentru filmări, mai ales pe timp de noapte. Filmări au mai avut loc la Palatul Snagov, pus la dispoziție de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Aici, când nu sunt evenimente de protocol, sunt organizate nunți, botezuri, întruniri și cumetrii de tot soiul. Însă, cele mai multe scene au fost turnate în studiourile Castel Film de lângă București, unde a fost recreată atmosfera de război de la sfârșitul anilor 30. Iată mai jos niște fotografii din timpul filmărilor, puse la dispoziție de producători, nu înainte de a arunca un ochi asupra echipei acestei producții.

Regizor: Anthony Hickox

Producător: Michel Adam (Fashion TV)

Scenarist: Michel Adam

Distribuție: Yaara Benden, Markus von Lingen, Alexandre Nguyen, David Yu, Jahni Raz, Maia Morgenstern, David Lipper, Mike Altmann, Clem So, Srulik Pniel, Nitsan Yankelevich, Ana Maria Pop (Palatul Pionierilor), Mădălina Anea (Îngeri pierduți).

Buget: 5 milioane de euro

Lansare în România: informațiile nu sut disponibile deocamdată

Palatul Snagov
Palatul Snagov. Credit foto: micheladam.tv
Palatul Snagov 3
Palatul Snagov 4
Palatul Snagov 8
Palatul Snagov 5




Palatul Snagov 6
Cătălin Botezatu, prezent și el la filmări
Cătălin Botezatu, prezent și el la filmări
Studiourile Castel Film
Studiourile Castel Film. Credit foto: micheladam.tv
Castel Film 3
Castel Film 7
Castel Film 5
Gara de Nord. Credit foto: micheladam.tv
Gara de Nord. Credit foto: micheladam.tv
Gara de Nord 2
Gara de Nord 3
Gara de Nord 4




Be the first to comment on "Trei actrițe din România distribuite în „Lista lui Schindler” de China. Află-le povestea"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.