Trei motive pentru care funcționarii publici nu merită tichete de vacanță

Share This:

Angajații din adminstrația publică amenință din nou cu greva. Fac spume la gură de fiecare dată când îi aud pe sindicaliști cum șantajează Guvernul, de fiecare dată când solicită ceva. De data asta, îmbuibații de la sindicate vor normă de hrană și tichete de vacanță pentru funcționarii publici. Negocierile avute până acum cu reprezentanții Ministerului Muncii nu au dus la un consens.

Din 12 iulie (marți), funcționarii din administrația publică (primării, consilii județene, instituții publice deconcentrate) vor intra în grevă de avertisment. Ultima oară când am cerut ceva de la firma pentru care lucrez am fost sfătuit să-mi caut de muncă altundeva dacă nu-mi mai place. Că „la toți ni-i greu”, dragi sindicaliști, nu doar vouă! Dar haideți să vă spun de ce nu meritați tichete de vacanță!

Voucherele de vacanță nu sunt un drept a prioric al unui angajat din sectorul privat. Însă, la voi treaba stă altfel. La privat, tichetele de vacanță sunt asimilate primelor și recompenselor. Astea se dau ca urmare a rezultatelor deosebite avute de companii în cursul anului sau în anul anterior.

În lipsa unor criterii de performanță, care să guverneze activitatea angajaților din administrația publică din România, nu văd nici o justificare pentru care funcționarii publici ar fi recompensați cu tichete de vacanță. Sigur, aceste drepturi se acordă prin lege multor categorii de angajați la stat. Legea e, însă, aprobată tot de niște indivizi plătiți din bani publici.

Este cât se poate de absurd ca un angajat de la stat să beneficieze de tichete de vacanță, iar unul din sectorul privat, al cărui companie contribuie inclusiv la bunăstarea primului (taxe și impozite pe profit), să nu fie răsplătit cu așa ceva. În ultimii șase ani, privații și-au redus considerabil bugetele de investiții și numărul de salariați.

Au tăiat lefuri, prime și bonusuri. În tot acest timp, angajații de la stat au beneficiat de majorări salariale, bonuri de masă și tichete de vacanță. Toate plătite pe spinarea privaților. E un nonsens să crezi că statul va avea bani la buget pentru toate aceste majorări, atâta vreme cât strangulează tot mai mult inițiativele private.

Un mediu economic sănătos, care poate susține un aparat birocratic numeros, trebuie să fie lăsat să prospere. Și, de ce nu, chiar să se îmbogățească.

Funcționarii din administrația publică sunt mai mereu în vacanță, chiar și când sunt la serviciu. Lunea au o lene în ei, căci e ziua care vine imediat după duminică. Jumătate din ziua de luni și-o petrec la taclale, în birouri, despre cum au pârlit mici pe grătar sau cum s-au scăldat la ștrand.

Marți debutează săptămâna și pentru ei, dar trebuie să-i iei încet că, deh!, e prima zi. Miercuri încep să se plângă de dureri de șale, de migrene ori viroze. Joi e plictiseală mare. Se apropie weekendul și încă n-au habar unde îl vor petrece. Unii bagă o delegație sau un control „de rutină”, care durează până luni.

Vineri se trezesc devreme, dar nu pentru a fi primii la muncă, ci pentru a-și face bagajul. O șterg la 12.00-13.00 de la serviciu, au papornițele în mașină, stați calmi! Pe unde se duc, strâng toate bonurile de pe mese, și pe cele de benzină, pun știampila pe foaia de decont.

Luni se înființează la ghișeu cu pomelnicul de facturi, chitanțe și bonuri pentru a le fi decontate în interes de serviciu. Apoi, jumătate din ziua de luni o petrec la cafea, unde pălăvrăgesc despre ce greu le-a fost în „control” în weekend. Munca i-a cocoșat peste măsură și, la dracu!, merită și ei o vacanță! Poate și niște tichete de vacanță.

2 Comments on "Trei motive pentru care funcționarii publici nu merită tichete de vacanță"

  1. SA -TI FIE RUSINE CU ACEST ARTICOL MIZERABIL .TE-AS INVITA SA LUCREZI O SAPTAMANA INTR-O PRIMARIE SI PE URMA SA SCRII DESPRE NOI . MAI INFORMEAZA-TE ,MAI IA PULSUL VIETII LA PRIMARII !

    • Dragă Ana. Sunt foarte informat, nu am nevoie să lucrez o săptămână la primărie. Nu aș lucra la stat nici dacă n-ar mai fi locuri de muncă în această țară. Însă, cred că aici avem aceeași părere, în sistemul de stat sunt oameni remarcabili, cum și în domeniul meu de activitate sunt uscături. Oamenii cu bune intenții din primării nu sunt subiectul acestui articol. Dar, cum și în presă sunt puțini oameni onești și capabili, la fel și administrația publică duce lipsă de valori. Nu am exagerat cu nimic în acest articol, sunt foarte ancorat în viața funcționărimii din instituțiile publice. Dar mai știți ceva? Cu tot respectul pe care vi-l port, nu vă ține nimeni cu forța în primărie. Încercați să aplicați pentru un loc de muncă la privat! Poate așa o să înțelegeți și dv. ce înseamnă munca, umilința și performanța pe care ți-o cere angajatorul ca să-ți plătească drepturile. Până atunci, joc de glezne la stat!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.