Trucuri ca să poți planta cu succes brazii în ghiveci după Crăciun

Share This:

Brazii în ghiveci de Crăciun sunt un moft venit din Occident, pe care i-au testat mulți români. Sunt frumoși, ocupă puțin loc în casă și îi poți replanta după sărbători. Însă am auzit foarte puțini oameni care să reușească să plateze bradul în ghiveci după Crăciun, motiv pentru care s-a dus naibii moftul. În cele ce urmează veți afla de ce nu rezistă brazii la ghiveci prea mult timp în casă și ce trebuie să faceți dacă vreți să-i salvați după ce trec sărbătorile.

Primul pas, acomodarea

După ce ai ales bradul sau molidul în ghiveci care îți place, nu te grăbi să-l bagi în casă la 30 de grade! Aceste specii de arbori, care rezistă la temperaturi foarte scăzute, au nevoie de câteva zile de acomodare cu temperaturi mai ridicate. Așa că, înainte de a pune bradul în ghiveci lângă calorifer sau șemineu, depozitează-l două, poate trei, zile pe balcon, în garaj sau într-o anexă a casei, cu acces la lumină naturală. În timpul perioadei de acomodare, brazii în ghiveci se simt foarte bine la temperaturi de 10-15 grade.

După acomodare, mută bradul de Crăciun în casă, însă nici aici temperatura nu ar trebui să fie mai mare de 20 de grade. Știu, cine naiba stă în frig de Crăciun de dragul pomului de iarnă? Dacă stai la bloc, balconul este cel mai bun loc în care poți depozita bradul în ghiveci.

Cum se păstrează un brad în ghiveci

În afară de temperatura scăzută, un factor determinant în păstrarea bradului în ghiveci este hidratarea lui. Un astfel de arbore trebuie udat zilnic cu o cană de apă (300 ml). Așază bradul cât mai departe de sursele de căldură (șeminee, calorifere, sobe) și nu lăsa pământul să se usuce complet. Folosirea îngrășămintelor este inutilă, deoarece bradul în ghiveci se află în repaus vegetativ în această perioadă. Deși ți-ar putea plăcea foarte mult o instalație de Crăciun, ai putea renunța la ea când împodobești bradul în ghiveci. Becurile luminoase au lumină caldă și ar putea afecta bradul. De asemenea, nu tăia vârful pomului, îi va grăbi ofilirea!

Cum replantăm bradul de ghiveci

Cred că prima întrebare ar fi când replantăm bradul, fiindcă timingul este esențial în supraviețuirea acestui tip de arbore. În primul rând trebuie să știi că brazii în ghiveci nu ar trebui ținuți în casă mai multe de 10-14 zile. Chiar și la temperaturi de 20 de grade Celsius, acele lor încep să cadă. Iar când acest lucru se întâmplă, brazii nu mai sunt buni de nimic. Dacă trec 20 de zile de când l-ați pus în casă, șansele de a putea replanta un brad în ghiveci scad cu cel puțin 50%.

Înainte de replantare mai sunt de stabilit câteva lucruri. Doar nu credeai că e suficient să ieși în curte sau în fața blocului și să sapi o groapă… Bradul are nevoie de acomodare cu noile temperaturi la care urmează să-l expui, așa că reia procedura de dinainte de a-l aduce în casă. Adică, depozitează-l două-trei zile într-un loc răcoros, cu temperaturi apropiate cu cele de afară, dar nu la valori negative.



Așteaptă o zi mai călduroasă și sapă o groapă cu dimensiuni rezonabile: circa 70-80 de centimetri în diametru și circa 50 de centimetri adâncime. Pune pe fundul gropii un strat de mulci (materie organică formată dintr-un amestec de paie, frunze, rumeguș – se găsește în comerț), apoi introdu bradul cu rădăcina în jos și acoperă cu pământ! Bătătorește bine pământul în jurul tulpinei și udă rădăcina cu multă apă. La final, acoperă zona cu încă un strat de mulci. Ei bine, dacă ai procedat astfel, sunt șanse mari ca la primăvară să ai un brad de toată frumusețea care își face casă în curtea ta.

Cu toate acestea, trebuie să știi că nu degeaba specialiștii recomandă ca plantarea de arbori să aibă loc primăvara devreme sau toamna. În afara acestor perioade, plantele se află în repaus vegetativ, ceea ce înseamnă că rădăcinile lor se prind mai greu în sol. Dacă îți plac brazii naturali și optezi pentru pomi de Crăciun în ghiveci nu trebuie să renunți din start la ideea de a-i replanta după sărbători. În cazul în care nu crezi că te vei decurca cu plantarea, te sfătuiesc să suni la primăria din localitate, la Administrația Domeniului Public, pentru a cere sfaturi legate de cum să execuți o plantare ca la carte. Până atunci, sărbători cu bine și protejează natura și brazii ei!

Citește și: 20 de cadouri inteligente sub 100 de lei pentru copilul tău de Crăciun

 




Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.