România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni. Un europarlamentar pe zi.
Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.
Ieri am vorbit despre Maria Grapini și activitatea ei în Parlamentul European, azi ne concentrăm atenția asupra lui Cristian Bușoi, care ne reprezintă în forul european din partea Partidului Național Liberal.
Cristian Bușoi (41 de ani) este un politician român cu o prezență îndelungată în Parlamentul European. A reprezentat România între aprilie și decembrie 2007, apoi a fost reales în 2009 și 2014. Cristian Bușoi a fost, pentru scurt timp, candidatul PNL la Primăria București în 2016, dar a fost retras în ultimul moment de partid în urma unui sondaj care arăta că nu e prea popular. A fost înlocuit de Ludovic Orban, care a fost nevoit să se retragă din cursă din cauza unui dosar de corupție.
Un europarlamentar pe zi. Cristian Bușoi este membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Ucraina și al Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest. Europarlamentarul este și membru supleant în alte patru comisii ale Parlamentului European.
Alegeri europarlamentare 2019. Cristian Bușoi a dus la Bruxelles agenda Opoziției din România și a taxat măsurile de taxare a unor sectoare din economia românească. E vorba de companii din telecomunicații, energie și mediul bancar, taxate cu 2% din cifra de afaceri. Europarlamentarul român s-a plâns la Bruxelles că Ordonanța 114/2018 privind impunerea unor taxe „reprezintă o lovitură teribilă dată mediului de afaceri românesc, dar și credibilității României la nivel european”.
Bușoi le-a spus colegilor europarlamentari că discursul Guvernului României a fost duplicitar. „În mod ironic și dureros, deși discursul public a fost îndreptat împotriva companiilor multinaționale, cele mai afectate au fost bănci și companii românești, unele dintre ele având ca acționar majoritar chiar statul român.
Mărirea de până la 20 de ori a taxei pe cifra de afaceri în domeniul energetic se va reflecta cu siguranță atât în facturile de energie, cât și asupra securității energetice, așa cum taxele impuse băncilor și companiilor telecom se vor regăsi în costuri mai mari, pe care le vor plăti mai ales cei mai săraci dintre cetățenii români”, a spus eurodeputatul român în cadrul dezbaterilor din 30 ianuarie 2019.
Cristian Bușoi s-a aflat printre europarlamentarii români care au interpelat Comisia Europeană cu privire la drepturile românilor din Austria, care au fost încălcate după modificarea legislației privind plata alocațiilor pentru copii.
Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Norica Nicolai pentru România
Un europarlamentar pe zi. În calitate de raportor pentru aviz, Cristian Bușoi a semnat raportul referitor la asigurarea de îngrijiri medicale mai sigure în Europa. Documentul, transmis Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, conține recomandări adresate statelor membre de a implementa sau dezvolta unele măsuri în folosul pacienților și personalului medical:
- îmbunătățirea siguranței pacienților, prin adoptarea măsurilor necesare pentru aplicarea recomandărilor Consiliului;
- asigurarea independenței politice a sistemelor de sănătate și a unităților sanitare;
- numirea managerilor de spital pe criterii de merit, nu politice;
- îmbunătățirea condițiillor de muncă ale personalului medical.
În vara anului 2015, Cristian Bușoi s-a aflat printre cei 12 europarlamentari care au semnat o declarație prin care Comisia Europeană era solicitată să promoveze public, insistent, importanța vaccinurilor și campaniilor de vaccinare pentru sănătatea publică. Demersul a avut la bază informațiile oficiale oferite de Organizația Mondială a Sănătății care, în 2014, a lansat un avertisment la nivel european cu privire la tendința de respingere a vaccinurilor în rândul populației europene.
Alegeri europarlamentare 2019. Eurodeputatul român a susținut introducerea dosarelor medicale electronice la nivelul Uniunii Europene. Cristian Bușoi și alți colegi din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene „să analizeze posibilitatea creării unui mediu avansat și interoperabil pentru dosarele medicale electronice din UE, cu respectarea drepturilor pacienților la protecția vieții private și a datelor.”
La începutul acestui an, Comisia Europeană a transmis statelor membre o serie de recomandări în vederea creării unui sistem securizat care să le permită cetățenilor UE accesul la dosarele medicale electronice în toate statele membre. În prezent, există discrepanțe uriașe între cetățenii Uniunii Europene în ceea ce privește accesul la propriile informații medicale.
Românii care sunt asigurați la sistemul asigurărilor sociale de sănătate au acces la dosarul electronic al pacientului încă din 2016. Tot istoricul medical al unui român se poate accesa la adresa http://www.des-cnas.ro/pub/, dacă, în prealabil, un medic de familie a generat o matrice de securitate pentru pacientul său. Accesul în platformă se face pe bază de nume de utilizator și parolă personală.
Un europarlamentar pe zi. Cristian Bușoi a depus 750 de amendamente la actele normative propuse sau adoptate în Parlamentul European, ceea ce îl plasează pe liberal printre eurodeputații români codași la acest capitol.
În iulie 2016, Cristian Bușoi s-a aflat printre europarlamentarii care au interpelat Comisia Europeană în legătură cu tarifele de roaming ale companiilor de telecomunicații. Liberalul a solicitat Comisiei măsuri de limitare a taxelor abuzive facturate pentru apelurile telefonice și SMS-urile transfrontaliere în interiorul Uniunii Europene. Intervenția de la nivelul Parlamentului European a avut rezultat la Comisie, care a stabilit ca toate companiile de telefonie mobilă să nu mai taxeze suplimentar apelurile efectuate sau primite în roaming.
Conform declarației sale de interese financiare, Cristian Bușoi a câștigat în perioada 2009-2013 un salariu cuprins între 5.001 și 10.000 de euro brut pe lună ca europarlamentar. Veniturile sale au fost completate cu salariul de președinte al Casei Naționale de Sănătate (perioada 2013-2014) – cuprins între 1.001 și 5.000 de euro brut pe lună, încasările ca notar public (între 5.001 și 10.000 de euro brut pe lună) și cel puțin 10.000 de euro brut pe lună în anul 2010, ca notar public la BN Libertas.
Leave a comment