România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni.
Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.
Ieri am vorbit despre Ioan Mircea Pașcu, azi a venit rândul lui Cristian Preda, cunoscut profesor de politologie.
Cristian Preda (52 de ani) a ajuns în Parlamentul European în iunie 2009, când a fost ales din partea PDL (Partidul Democrat-Liberal). În ianuarie 2014 s-a înscris în Mișcarea Populară, formațiune din partea căreia a candidat pentru al doilea său mandat în Parlamentul European. La scurt timp a fost exclus din partid, din cauza unui conflict pe care l-a avut cu Elena Udrea. Preda nu a susținut candidatura acesteia la Președinția României și a fost îndepărtat. În ianuarie 2019 a semnat adeziunea la Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), din partea căruia va candida, probabil, și la alegerile din mai 2019.
Cristian Preda este vicepreședinte al Subcomisiei pentru drepturile omului și membru al Comisiei pentru afaceri externe, membru al Comisiei pentru dezvoltare, membru al Comisiei pentru petiții și membru al Delegației pentru relațiile cu țările din Asia de Sud. Alături de eurodeputați din mai multe grupuri parlamentare a propus o rezoluție pentru apărarea drepturilor femeilor din Arabia Saudită, la începutul anului 2019. Printre rezoluțiile cuprinse în acest document se regăsesc recomandarea transmisă autorităților saudite de a aboli pedeapsa cu moartea și de a pune capăt pedepselor cu flagelarea.
Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Norica Nicolai pentru România
În ianuarie 2019 a semnat un document comun, prin care Parlamentul European îl recunoaște pe Juan Guaido drept președinte interimar legitim al Venezuelei și condamnă actele de represiune violentă îndreptate împotriva cetățenilor din această țară.
În 2015, în calitate de raportor al Parlamentului European privind drepturile omului, Cristian Preda a răspuns unor întrebări venite din partea unor cetățeni UE și non-UE, în cadrul unui interviu. Iată ce a răspuns europarlamentarul român!
Ca vicepreședinte al Subcomisiei pentru drepturile omului, Cristina Preda s-a ocupat cu precădere cu întocmirea de rapoarte referitoare la respectarea acestor drepturi în state din afara Uniunii Europene. Activitatea sa din Parlamentul European s-a întrepătruns rar cu problemele românilor, însă în martie 2017 s-a adresat Comisiei cu mai multe întrebări referitoare la măsuri întreprinse în vederea combaterii traficului de persoane. România este una dintre țările din Europa de Est cu un număr mare de persoane exploatate pentru bani, în special femei tinere și copii.
În 2015 a adresat Comisiei o propunere mai puțin obișnuită, o rezoluție semnată de alți zece europarlamentari: solicitarea Comisiei pentru declararea unei „Zile europene a cravatei”. Cristian Preda a urmărit recunoașterea acestui „distins articol vestimentar ca parte a moștenirii culturale și a identității europene, a comunicării și a modei, cu scopul menținerii și consolidării relațiilor dintre europeni și a legăturilor Europei cu întreaga lume.” Solicitarea sa a rămas, deocamdată, fără rezultat.
În noiembrie 2017, Cristian Preda s-a evidențiat din nou, însă de data aceasta intervenția sa din plenul Parlamentului European a scandalizat puterea politică de la București. Pe fondul intențiilor Guvernului României de a modifica legile justiției, fără dezbatere și fără consultarea CSM, eurodeputatul român a cerut suspendarea dreptului de vot al reprezentanților Guvernului român în Consiliu, în baza articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Alegeri europarlamentare 2019. În declarația sa privind interesele finaciare, din martie 2017, Cristian Preda a scris că indemnizația sa de europarlamentar se încadrează între 5.001 și 10.000 de euro brut pe lună. Totodată, la vremea respectivă înregistra venituri cuprinse între 500 și 1.000 de euro brut pe lună ca profesor la Universitatea București.
este in neregula de ce partid de opozitie va afiliati ?
reabi@yahoo.com