Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Damian Drăghici pentru România

Credit foto: EP/Mathieu CUGNOT

Share This:

România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni. Un europarlamentar pe zi.

Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.

Ieri ați avut ocazia să descoperiți activitatea lui Dan Nica în Parlamentul European, azi vom vorbi de un politician ceva mai „exotic”, muzician de meserie, Damian Drăghici.

Damian Drăghici împlinește 49 de ani pe 31 martie (duminică) și este un personaj foarte cunoscut în România. Muzician de etnie romă, Damian Drăghici a avut o viață desprinsă parcă dintr-un film. La scenariul vieții lui, la care a început să „scrie” la vârsta de trei ani, când a cântat pentru prima dată la un instrument, a decis să mai adauge un element picant – politica.

Damian Drăghici a fost senator de Bacău în Parlamentul României, ales pe listele UNPR, iar din iulie 2014 reprezintă România în Parlamentul de la Strasbourg. Este membru în Comisia pentru cultură și educație, în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, în Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și în Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia. În plus, este membru supleant în alte două subcomisii.

Un europarlamentar pe zi. În plan muzical, Damian Drăghici este singurul artist român distins cu premiul Grammy, însă nu s-ar califica niciodată pentru un premiu de recunoaștere a activității politice din Parlamentul European. Eurodeputatul-muzician e mai mult la concerte decât la ședințele forului european, fapt întărit de agenda sa extrem de încărcată. Presa a semnalat și în trecut că Damian Drăghici nu prea dă prin Parlamentul European și încasează indemnizația fără să a avea vreun merit.

Credit foto: EP/Mathieu CUGNOT

Iar asta se vede și din activitatea sa politică, destul de „subțire”. Conform site-ului oficial al Parlamentului European, Damian Drăghici nu a avut nici o inițiativă legislativă personală, ci doar propuneri de rezoluții semnate la comun cu alți europarlamentari. Adică, a fost de acord cu ce au propus alții.

Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Daciana Sârbu pentru România

Deși nu a semnat propunerea de rezoluție referitoare la pluralismul și libertatea media în Uniunea Europeană, europarlamentarul român a participat la dezbaterile pe acest subiect care au avut loc la sediul din Bruxelles al Parlamentului European. La 2 mai 2018, Damian Drăghici a vorbit în fața colegilor săi despre fenomenul știrilor false, despre violența îndreptată împotriva jurnaliștilor și abuzurile din mediul online.

Într-un mediu mass-media tot mai complex și mai interconectat, utilizarea cu discernământ a informației și a noilor posibilități de exprimare este esențială. De aceea consider că, atât la nivelul Uniunii, cât și al statelor membre, o atenție specială trebuie acordată unei educații mediatice de calitate, abordată din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții și care să fie accesibilă pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei în vârstă și cei din grupurile vulnerabile sau dezavantajate”, a spus Damian Drăghici.

Alegeri europarlamentare 2019. La 11 aprilie 2016, de la tribuna Parlamentului, Damian Drăghici s-a adresat colegilor în calitate de raportor pe subiectul cunoașterii Uniunii și a instituțiilor sale în rândul populației din UE. Europarlamentarul român a explicat că un procent ridicat de cetățeni europeni nu știu care este rolul principalelor instituții europene și cum funcționează acestea. De aceea, susținea deputatul european, tot mai mulți dintre ei devin eurosceptici.

Damian Drăghici a recomandat în raportul său, Learning EU at school, o implicare mai mare din partea Comisiei Europene, care să ajute statele membre să promoveze mai mult valorile instituțiilor europene în școli.

Un europarlamentar pe zi. În septembrie 2015 a prezentat un nou raport, în calitate de raportor alternativ, referitor la promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, prin educație și formare. Nu s-a prezentat la dezbateri, însă a trimis un text scris.

În calitate de raportor din umbră, consider că acest raport este unul important, care trebuie să fie o parte integrantă din strategia Uniunii Europene de susținere a tinerei generații în vederea creșterii economice, a ocupării forței de muncă, a educației și a integrării sociale. Însă, ca rezultat al ratei foarte înalte a șomajului în rândul tinerilor, ei încă se confruntă cu niveluri crescute de sărăcie și excludere socială, în special cei aparținând grupurilor dezavantajate și vulnerabile (…).”

Alegeri europarlamentare 2019. Damian Drăgici a depus în cei aproape cinci ani de mandat în Parlamentul European puțin peste 500 de amendamente la actele normative discutate în plen, ceea ce reprezintă o activitate sub media instituției (peste 1.000).

În noiembrie 2015, Damian Drăghici și Viorica Dăncilă (pe atunci europarlamentar PSD, parte a grupului S&D) au adresat o întrebare Comisiei Europene referitoare la discriminarea femeilor rome în statele membre.

Conform unor studii recente, decalajele în educație, încadrare în muncă, sănătate și acces la locuințe dintre populația romă și societatea majoritară sunt în continuare mari, iar situația femeilor rome din Uniunea Europeană este chiar și mai gravă, ca urmare a multiplelor discriminări etnice, dar și de gen.

Are în vedere Comisia Europeană redactarea și adoptarea unei noi strategii, separate, pentru egalitatea drepturilor femeilor și egalitatea de gen în Europa, care să creeze oportunități egale și care să aibă la bază domeniile prioritare din strategia anterioară, dar și obiectivul de a pune capăt tuturor formelor de discriminare dublă, cum este și cea din cazul femeilor rome?”

Răspunsul, solicitat în scris, a venit la 25 ianuarie 2016, de la Vera Jourova, comisar european pentru justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen:

Angajamentul strategic subliniază faptul că se va acorda o atenție deosebită nevoilor specifice ale grupurilor care se confruntă cu dezavantaje multiple, de exemplu mamele singure și femeile în vârstă, femeile migrante, femeile de etnie romă și femeile cu handicap. Această atenție deosebită se va acorda nu numai atunci când se desfășoară acțiunile-cheie identificate în cadrul angajamentului strategic, ci și atunci când se integrează perspectiva egalității de gen în toate activitățile UE.”

În ceea ce privește discriminarea multiplă, recomandarea din 2013 a Consiliului cu privire la măsurile de integrare efectivă a romilor în statele membre prevede în mod clar că ar trebui să se instituie măsuri de combatere a tuturor formelor de discriminare, inclusiv a discriminării multiple, cu care se confruntă copiii și femeile de etnie romă, și de luptă împotriva violenței, inclusiv a violenței domestice, căreia îi cad victimă femeile și fetele.”

Un europarlamentar pe zi. Damian Drăghici este remunerat la fel ca și colegii săi din Parlamentul European, cu o indemnizație lunară supusă impozitării cuprinsă între 5.001 și 10.000 de euro. În declarația sa de interese financiare din iulie 2017 (cea mai recentă), europarlamentarul a scris că în ultimii trei ani realizase venituri de 500 până la 1.000 de euro brut lunar în calitate de „director”, fără a specifica unde. Totodată, indemnizația sa de consilier de stat era situată între 1.001 și 5.000 de euro brut, la care se adăuga indemnizația de senator, situată în aceeași marjă.

În document, Damian Drăghici a mai scris că este asociat neremunerat la trei societăți comerciale: Galla Events SRL, Concert Masters SRL și The Gypsy Productions Company SRL.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.