Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Dan Nica pentru România

Credit foto: YouTube/Agerpres

Share This:

România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni. Alegeri europarlamentare 2019.

Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.

Serialul nostru continuă, iar azi îl avem în atenție pe Dan Nica. Ieri am vorbit despre Ramona Mănescu, a cărei activitate am urmărit-o AICI.

Dan Nica (58 de ani) este un politician român care și-a început cariera politică în 1996, când a activat în cadrul PDSR. Între 2000 și 2004 a fost ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în guvernul Adrian Năstase, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2009 a deținut funcția de vice-prim-ministru. Între 11 februarie și 28 septembrie 2009 a fost ministru de interne în guvernul Boc, dar a fost înlăturat cu mare scandal. Ca urmare a demiterii sale, toți miniștrii PSD din cabinet și-au dat demisiile, în semn de protest.

Un europarlamentar pe zi. Dan Nica a fost implicat în celebrul scandal de corupție Microsoft. Mai precis, numele său a fost introdus în acest dosar, fiind acuzat de abuz în serviciu. În ciuda unui prejudiciu de milioane de euro care i-a fost atribuit, Dan Nica a scăpat de procesul penal, după clasarea cauzei. Conform Codului penal, infracțiunea de abuz în serviciu se prescrie după zece ani de la săvârșirea faptelor, iar procurorii nu au putut prezenta probe solide, care să suțină acuzația, în timp util.

Dan Nica este europarlamentar din partea PSD din iulie 2014, când a ocupat un fotoliu în forul european. Eurodeputatul român este membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii. Este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Delegația pentru relațiile cu statul Israel.

Alegeri europarlamentare 2019. Dan Nica a vorbit de la tribuna Parlamentului European în cadrul unei dezbateri referitoare la „protecția datelor și viața privată a cetățenilor ca linie de apărare împotriva manipulării alegerilor”. Făcând referire la scandalul Cambridge Analytica, europarlamentarul român a recomandat Comisiei Europene să le spună europenilor ce s-a întâmplat cu datele personale furate și cum ar putea fi folosite împotriva lor. Nica și-a exprimat îngrijorarea că astfel de evenimente pot pune în pericol rezultatele alegerilor europarlamentare din acest an, din cauza manipulării datelor cu caracter personal.

Totodată, politicianul român a dat de înțeles că rezultatul alegerilor prezidențiale din România ar fi fost viciat de interferențe de genul Cambrigde Analytica, prin intermediul unor rețele de genul Facebook. „(…) Și vreau să știu că ceea ce s-a întâmplat în România la alegerile prezidențiale din 2014 nu se va mai putea întâmpla anul viitor în țara mea și că alegerile în general în Uniunea Europeană se vor desfășura liber, corect și departe de această influență malefică a psihometriei promovată de Cambridge Analytica și Facebook”, a spus Dan Nica.

În septembrie 2016, Dan Nica a semnat o propunere de rezoluție depusă de colegii săi din grupul S&D referitoare la măsurarea emisiilor în sectorul automobilelor. Documentul, adresat Comisiei Europene, venea la scurt timp după izbcnirea scandalului măsluirii emisiilor poluante, descoperit de americani în cazul autovehiculelor VW. Textul rezoluției solicita Comisiei și statelor membre UE să ia măsuri preventive urgente și să inițieze o anchetă privind utilizarea dispozitivelor de manipulare a normelor de poluare în cazul vehiculelor vândute pe teritoriul Uniunii.

Semnatarii recomandau autorităților statelor membre să reevalueze procesul de omologare de tip și certificatul de conformitate al vehiculelor respective, în cazul în care identifică dispozitive de manipulare. Totodată, documentul sublinia că „manipulările în măsurarea emisiilor au fost cauzate și de deficiențe ale managementului companiilor” și „solicită Comisiei să evalueze dacă este necesară o acțiune la nivel european pentru a garanta că procesele decizionale din marile companii europene susțin competitivitatea și sustenabilitatea pe termen lung și au o abordare orientată spre viitor”. Rezoluția făcea referire și la introducerea unui control mai extins și a unui audit mai transparent.

Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Daciana Sârbu pentru România

Un europarlamentar pe zi. În mai 2018, Dan Nica a solicitat Comisiei Europene să răspundă în scris la trei întrebări referitoare la soarta combinatului siderurgic de la Galați, pe care ArcelorMittal plănuia să-l vândă. La începutul lunii mai 2018, Comisia fusese de acord cu propunerea ArcelorMittal, care își manifestase intenția de a cumpăra gigantul italian Ilva, însă în anumite condiții. Una dintre ele era cesionarea capacităților de producție deținute de grupul indian într-o țară UE, iar ArcelorMittal a ales combinatului siderurgic integrat de la Galați.

Combinatul siderurgic de la Galați are peste 6 000 de angajați și mai mult de 10.000 de locuri de muncă depind direct sau indirect de supraviețuirea acestuia ca un concurent activ al ArcelorMittal/Ilva. Combinatul siderurgic este, de asemenea, esențial pentru economia locală (generând singur 15 % din cifra de afaceri totală a județului)”, a scris Dan Nica, adresând Comisiei următoarele întrebări:

1. A fost inclus efectul asupra locurilor de muncă locale în evaluarea Comisiei care a condus la decizia în acest caz?

2. Ce eventuale condiții sunt avute în vedere în decizia Comisiei care să garanteze menținerea numărului de locuri de muncă la un nivel cel puțin egal cu cel actual?

3. Există garanții în decizia Comisiei cu privire la consultarea sau implicarea angajaților și a sindicatelor în procesul de vânzare a combinatului siderurgic de la Galați?

Intervenția sa a fost susținută de toți ceilalți 31 de europarlamentari români, care au așteptat cu același interes răspunsurile Comisiei. Ele au venit în data de 6 septembrie 2018, prin vocea doamnei Margrethe Vestager, comisar european din partea Partidului Social Liberal Det Radikale Venstre din Danemarca:

Mii de societăți din Europa depind de oțel pentru activitățile lor de producție. În temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, Comisia trebuie să se asigure că tranzacții precum achiziția de către ArcelorMittal a societății Ilva nu ar genera o putere pe piață care ar fi exercitată în detrimentul clienților respectivi în sectorul oțelului, în care sunt angajați, în prezent, aproximativ 30 de milioane de europeni.”

„În temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, Comisia comunică părților la tranzacție preocupările sale în ceea ce privește concurența, dar numai părțile pot să formuleze propuneri de măsuri corective adecvate. În consecință, a fost decizia de afaceri a societății ArcelorMittal de a cesiona câteva din activele sale în vederea soluționării problemelor de concurență identificate de către Comisie.” Vezi răspunsul complet AICI!

Alegeri europarlamentare 2019. Dan Nica a urmărit îndeaproape modul în care s-a desfășurat procesul de cesionare a combinatului de la Galați și a adresat Comisiei nenumărate întrebări și interpelări menite să asigure un plus de transparență pe durata procedurilor de vânzare. În final, combinatul siderurgic de la Galați a fost preluat de grupul Liberty, controlat de oameni de afaceri britanici de origine indiană. Liberty face parte din concernul GFG, deținut de magnatul indian Sanjeev Gupta.

Ceea ce trebuie să înțeleagă românii este că fostul Sidex, combinatul siderurgic de la Galați, nu a fost vândut de ArcelorMittal pentru că nu era profitabil. În fapt, grupul indian pusese ochii pe combinatul Ilva din Italia, cel mai mare producător de oțel din Europa. Pentru a putea prelua acest colos, ArcelorMittal a fost obligat de regulamentele europene să înstrăineze, să vândă o parte a capacităților sale de producție din Europa pentru a nu ajunge în situația de monopol. ArcelorMittal deține mai multe combinate pe teritoriul UE, iar recentele achiziții ar fi adus grupul indian în situația de a controla cea mai mare parte a pieței de oțel din Europa.

Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Daniel Buda pentru România

Un europarlamentar pe zi. Dan Nica câștigă între 5.001 și 10.000 de euro brut pe lună ca europarlamentar și în ultima sa declarație de interese financiare, depusă în iunie 2017, susținea că avea o indemnizație cuprinsă între 1.001 și 5.000 de euro brut pe lună ca deputat în Parlamentul României (perioada 2012-2014). Aceeași sumă o încasa și ca ministru al comunicațiilor, în perioada 2012-2014. Totodată, Nica încasa între 500 și 1.000 de euro brut pe lună de la SC VITICOM SRL Panciu, o societate cu obiect de activitate „fabricarea băuturilor”.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.