România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni.
Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.
Am început un serial despre cei 32 de europarlamentari români, iar ieri am vorbit despre Norica Nicolai și activitatea ei în forul european. Azi vorbim despre Ioan Mircea Pașcu, care reprezintă România la Strasbourg din partea PSD.
Ioan Mircea Pașcu (70 de ani) a ajuns în Parlamentul European în anul 2007, însă în perioada 2005-2006 a fost observator din partea României în cadrul acestei instituții. Între 2000 și 2004 a fost ministru al apărării în România. În prezent deține funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Totodată, este membru în Biroul Parlamentului European, în Comisia pentru afaceri externe, în Subcomisia pentru securitate și apărare și încă alte două structuri de relații externe (UE-Moldova și UE-Japonia).
În numele grupului Socialiștilor și Democraților, Ioan Mircea Pașcu a depus o propunere de rezoluție referitoare la securitatea și neproliferarea nucleară. În document se face referire la testele nucleare pe care China le-a făcut cu încălcarea rezoluțiilor ONU și a altor norme internaționale privind dezarmarea și neproliferarea. Rezoluția recomanda autorităților chineze să semneze de urgență și să ratifice tratatul de interzicere totală a experimentelor nucleare. Documentul face referire și la Rusia și SUA, care ar fi mimat doar respectarea Tratatului START, privind reducerea considerabilă a focoaselor nucleare. Detalii AICI.
Alegeri europarlamentare 2019. În ianuarie 2016, Ioan Mircea Pașcu a propus, în numele grupului Socialiștilor și Democraților, activarea clauzei de ajutor reciproc (articolul 42, alineatul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană) în cazul Franței. În urma atacurilor teroriste din noiembrie 2015, de la Paris, Uniunea a făcut front comun pentru înăsprirea controalelor la frontiere și aplicarea de măsuri comune pentru combaterea acțiunilor teroriste.
Ioan Mircea Pașcu s-a aflat printre cei peste 35 de deputați europeni care au adresat întrebări Comisiei referitoare la tutela persoanelor cu dizabilități intelectuale.
„Cum poate fi îmbunătățit rolul instituțiilor UE, în limitele competențelor lor în acest domeniu, pentru a încuraja mai activ statele membre să-și modifice legislația privind capacitatea juridică?
Ce măsuri pot fi luate de UE pentru a asigura faptul că persoanele private de capacitatea lor juridică își pot exercita drepturile prevăzute de legislația europeană în cea mai mare măsură posibilă, inclusiv dreptul de a vota la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European?”.
Conform ultimei sale declarații privind interesele financiare, semnată în septembrie 2017, Ioan Mircea Pașcu este remunerat cu o indemnizație de 5.001-10.000 de euro brut pe lună pentru activitatea sa din Parlamentul European. Totodată, primește între 1.001 și 5.000 de euro brut lunar pentru activitatea sa ca profesor în cadrul SNSPA București. Ioan Mircea Pașcu este membru a trei institute profesionale, unde nu beneficiază de remunerație.
Leave a comment