Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Maria Gabriela Zoană pentru România

Credit foto: European Parliament

Share This:

România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegeri europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni. Un europarlamentar pe zi.

Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.

Data trecută am vorbit depre Doru Claudian Frunzulică, azi aruncăm un ochi pe activitatea europarlamentarului Maria Gabriela Zoană, cea care i-a luat locul Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European.

Maria Gabriela Zoană (39 de ani) este specialist în drept, doctor în drept, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” București și a Facultății de Relații Internaționale a Academiei de Studii Economice București. Și-a luat doctoratul la Facultatea de Drept a Universității de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și a absolvit mai multe cursuri de specializare în domeniu.

Maria Gabriela Zoană a ocupat funcția de director general adjunct al Oficiului Național al Registrului Comerțului, iar în politică s-a remarcat începând cu anul 2016, când fost numită secretar executiv al Organizației Femeilor Social Democrate din România, funcție pe care o deține și azi.

Citește și: Un europarlamentar pe zi: Ce a făcut Cristian Preda pentru România

În Parlamentul European a ajuns la sfârșitul lunii ianuarie 2018, când i-a luat locul Viorcăi Dăncilă, numită prim-ministru al României. În Parlamentul de la Strasbourg este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală și membru al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitate de gen, dar și membru în Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabică. Maria Gabriela Zoană este membru supleant în alte cinci comisii.

Un europarlamentar pe zi. Eurodeputata PSD este o susținătoare înfocată a cauzei Republicii Moldova și militează pentru accelerarea procesului de integrare în Uniunea Europeană. Maria Gabriela Zoană consideră că statele estice precum Republica Moldova trebuie încurajate și ajutate să facă pasul în marea familie europeană. În cadrul dezbaterii din 13 noiembrie 2018, privind punerea în aplicare a acordului de asociere UE-Moldova, Maria Gabriela Zoană a făcut o afirmație pentru care a fost taxată repede de mass media.

Europarlamentarul român a declarat că „Moldova este graniță cu Rusia” și „Uniunea Europeană trebuie să dea atenție acestui lucru”. Vezi video mai jos!

Geografic, Republica Moldova nu se învecinează cu mother Russia, fiindcă pe traiectorie se interpune Ucraina. Însă, Maria Zoană a explicat, într-un drept la replică solicitat publicațiilor care i-au preluat discursul, că Rusia este vecina Moldovei „de facto”, nu de „jure”. Iată argumentul!

„Rusia este de facto vecină a Republicii Moldova, nu de jure.

Argumente:

1. Rusia ocupă ilegal cu armata a 14-a Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.

2. Rusia atacă spațiul informațional zilnic al Republicii Moldova cu propagandă și dezinformare.

3. Rusia ocupă ilegal Crimeea și acum nu e numai vecin al Republicii Moldova (indirect prin ocuparea ilegală a regiunii transnistrene), dar a devenit și vecin direct al României pe platoul continental al Mării Negre.

Am vorbit de situația de facto, NU de jure, prin cele trei argumente. Plus că la nivel regional Rusia este vecină indirect, chiar dacă nu există puncte de frontieră. În mod ironic granița nerecunoscută internațional de pe Nistru, din interiorul Republicii Moldova, e păzită de militari ruși care sunt parte a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS!”

Alegeri europarlamentare 2019. În aceeași zi, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare adoptarea unei rezoluții împotriva României, ca urmare a disprețului manifestat de Puterea de la București față de recomandările UE referitoare la modificarea legilor justiției. Nu mai puțin de 473 de eurodeputați au semnat documentul prin care Guvernul Dăncilă a fost somat să respecte statul de drept.

Cu o zi înainte, Maria Zoană a susținut o cuvântare în plen în care a cerut colegilor ei din Parlamentul de la Strasbourg să nu voteze rezoluția, pe motiv că în România nu sunt probleme cu respectarea statului de drept și că europenii au fost informați greșit.

Rezoluția referitoare la România arată că mulți dintre colegii care vor vota în favoarea ei nu au înțeles faptul că România este un stat de drept, cu valori proeuropene, în care Constituția, legile țării și voința poporului primează. Această rezoluție demonstrează că mulți colegi europeni nu au înțeles că românii au dreptul să își exprime voința în cadrul unui referendum, indiferent dacă rezultatul acestuia ne place sau nu și că cetățenii români au exact aceleași drepturi și privilegii ca orice alt cetățean european. Vă rog, doamna președintă, vă rog, stimați colegi, gândiți-vă mâine înainte de a vă da votul în ceea ce privește rezoluția pentru România”.

În fapt, Maria Zoană a avut la Strasbourg un discurs desprins din agenda publică a coaliției PSD-ALDE, cum, de altfel, europarlamentarii PNL au avut propria agendă. Reprezentanții Partidului Național Liberal în Parlamentul European au votat rezoluția împotriva României.

Credit foto: European Parliament

Un europarlamentar pe zi. La jumătatea lunii ianuarie 2019, Maria Zoană a vorbit la Strasbourg despre modificările legislative operate de Parlamentul de la Viena, care au afectat familiile de români care lucrează în această țară. Oficialii austrieci au decis să reducă semnificativ alocațiile copiilor migranților care muncesc pe teritoriul acestei țări, începând cu 1 ianuarie 2019. Maria Zoană s-a alăturat astfel corului de europarlamentari care au solicitat instituțiilor europene să ia măsuri împotriva Austriei, țară care a încălcat drepturile unor cetățeni UE. La 24 ianuarie 2019, Comisia Europeană a anunțat că a deschis procedura de infringement împotriva Austriei, care a fost somată să schimbe legislația.

În scurtul său mandat de europarlamentar, Maria Zoană nu a avut inițiative legislative, însă a vorbit destul de mult de la tribuna Parlamentului. Europarlamentarul român a avut un discurs aproape la indigo cu acela al predecesoarei sale, Viorica Dăncilă. Maria Zoană a pretins întotdeauna că vorbește în numele românilor, însă mesajul ei părea a fi scris la Palatal Victoria.

La 31 ianuarie 2019, la Bruxelles, Maria Zoană l-a criticat pe premierul Finlandei pentru declarația sa, potrivit căreia „Finlanda e pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene direct de la Bulgaria”. Eurodeputatul român a apreciat că afirmația acestuia a provocat un scandal uriaș în România și că domnia sa a fost indus în eroare de președintele Klaus Iohannis.

Sunt convinsă că ați fost indus în eroare de declarațiile Președintelui Johannis, dar, domnule prim-ministru, la nivelul dumneavoastră ar fi trebui să știți că guvernul are atribuții în exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene în România. Deci singurul actor politic de ale cărui declarații ar trebui să țineți seamă este prim-ministrul României”.

„Sunt convinsă ca acum, la câteva luni de la acea declarație nepotrivită, dumneavoastră v-ați schimbat opinia, mai ales că în doar o lună de la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, România a închis deja câteva dosare importante. Mesajul meu către dumneavoastră este de continuitate. Sper că veți continua și îmi exprim astfel convingerea că veți continua proiectele începute de România la președinția Consiliului Uniunii Europene”.

Îmi amintesc această afirmație și îmi amintesc și scandalul, însă pot să bag mâna în foc că scandalizați de această declarație au fost doar membrii guvernului și șefii coaliției PSD-ALDE. De aici, de la nivelul la care mă aflam eu, oamenii considerau o idee foarte bună propunerea Finlandei. Așa că, amânarea preluării șefiei UE ar fi fost o înfrângere personală pentru guvernul Dăncilă și pentru PSD-ALDE, nu pentru România. Cu această ocazie, ar fi văzut și ceilalți europeni ce politicieni de mucava aveam. Dacă  nu cumva au văuzt deja.

Un europarlamentar pe zi. La 11 februarie 2019, în Parlamentul de la Strasbourg, Maria Zoană a spus pe șleau că Parlamentul European „trebuie să exercite instrumente puternice de control asupra Comisiei Europene”, punând la îndoială acuratețea datelor din rapoartele MCV. Eurodeputatul român a dat exemplul rapoartelor MCV pentru România, sugerând ca această instituție „să încerce să justifice modul de întocmire a raportului respectiv fără obiectivitatea necesară”.

Maria Gabriela Zoană are o indemnizație de europarlamentar cuprinsă între 5.001 și 10.000 de euro brut lunar. Pe când era director general adjunct la Oficiul Național al Registrului Comerțului, Zoană încasa lunar între 1.001 și 5.000 de euro brut. Anterior a fost consilier local la Primăria Pitești, unde avea o leafă de cel mult 500 de euro brut lunar. Totodată, din activitatea de lector universitar, Maria Zoană mai încasa între 501 și 1.000 de euro brut lunar.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.