Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Maria Grapini pentru România

Credit foto: Maria Grapini Europarlamentar/Facebook

Share This:

România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni. Un europarlamentar pe zi.

Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.

Ieri l-am avut aici pe Daniel Buda, azi e timpul să vedem ce activitate a avut Maria Grapini în Parlamentul European.

Maria Grapini (64 de ani) este de meserie inginer în industria textilă. Femeie de afaceri după 1990, Maria Grapini a intrat în politică în aceeași perioadă, grație succesului pe care l-a cunoscut în afaceri. Din 1998 deține funcția de președinte al Asociației Femeilor Antreprenor din România, iar în perioada 2002-2006 a fost vicepreședinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara. În 2006 a fost aleasă președinte al organizației județene Timiș a Partidului Conservator, însă în Parlamentu European a ajuns din partea Partidului Puterii Umaniste (PPU).

Membră a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Maria Grapini a ajuns în forul european în mai 2014. Face parte din Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, din Delegația pentru relațiile cu Peninsula Coreeană și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. Totodată, Maria Grapini este membru supleant în alte trei comisii, printre care și Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

În calitate de raportor pentru aviz, Maria Grapini a semnat un aviz care face referire la punerea în aplicare a Directivei privind asistența medicală transfrontalieră. Documentul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, destinat Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, prevede, printre altele, o recomandare transmisă statelor membre de a simplifica procedura de rambursare a costurilor aferente asistenței medicale transfrontaliere și de a evita întârzierile nejustificate sau limitările inutile și disproporționate. Totodată, documentul „încurajează autoritățile naționale să nu aplice cerințe împovărătoare, cum ar fi necesitatea de a furniza documente suplimentare inutile însoțite de traduceri autorizate.”

Credit foto: Maria Grapini Europarlamentar/Facebook

Un europarlamentar pe zi . La începtului lunii martie 2019, Maria Grapini a avut o intervenție în Parlamentul European în cadrul unei dezbateri referitoare la echilibrul de gen în numirile pentru funcții în domeniul economic și monetar la nivelul UE. De la tribuna Parlamentului European, eurodeputatul român a apreciat că femeile ar trebui să fie promovate mai mult, inclusiv în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene.

Dacă mai avem, în acest secol, bărbați în Parlamentul European care consideră că sunt meserii predestinate, suntem foarte jos cu nivelul educației și înțelegerii egalității de gen. De aceea cred, doamna comisar, că, pe de o parte, Parlamentul, Comisia și Consiliul, trebuie să dea dovadă de transparență și de bună intenție în promovarea femeii, pentru că avem mai puține vicepreședinte decât vicepreședinți, de exemplu, în propriul Parlament. Dar, în același timp, trebuie să ne gândim ca, la noi acasă, statele membre să dea dovadă de aplicare a ceea ce avem. Avem reglementări suficiente pentru egalitatea de gen. Și vă întreb, câte femei guvernatori ai băncilor naționale avem? Câte femei avem ca viceguvernatori? Cum o să avem candidați aici? Dragi colegi, acasă trebuie ca statele membre să își pună în aplicare politicile de egalitate de gen.”

Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Victor Boștinaru pentru România

În februarie 2019, Maria Grapini a susținut cauza României și Bulgariei, state cărora li s-au instituit și în trecut condiții restrictive de acces la fonduri europene de coeziune. Comisia Europeană a argumentat utilizarea acestor condiționalități ca urmare a absorbției scăzute de fonduri nerambursabile înregistrate în aceste două țări. Banii sunt acolo, arată Comisia, tot ce trebuie să faceți e să-i luați. Dacă nu o faceți, înseamnă că nu vă trebuie.

În replică, Maria Grapini a considerat că acest mecanism de pedepsire a statelor membre nu este echitabil și sabotează chiar politica de coeziune.

„Eu vreau să le mulțumesc colegilor coordonați de doi raportori extraordinari, care au depus mii de amendamente aici și eu sper, sper foarte mult, să se voteze excluderea acestor condiționalități, pentru că, doamnă comisar, banii sunt veniți din buzunarul cetățenilor din fiecare stat membru. Este absurd ca un executiv neales al Uniunii Europene să decidă unde se duc banii. Nu este normal să gândim coeziunea, în același timp să pedepsim zonele care, din nefericire, sunt mai puțin dezvoltate și sper să nu se taie niciun euro din fondurile de coeziune față de perioada trecută și mai sper ca zonele sărace, îndepărtate, cum vreți, numiți-le cum vreți, să se bucure de adevărata finanțare. Mai sper, doamnă comisar, că acest fond strategic de investiții, absurd împărțit după criteriul primul venit, primul servit, va fi altfel distribuit pentru a contribui la coeziune”, a spus europarlamentarul român la dezbateri.

Un europarlamentar pe zi . Maria Grapini este de departe cel mai vocal europarlamentar român. Cu aproape 4.000 de amendamente depuse până la 3 februarie 2019, Grapini este pe locul patru în acest top la nivelul Parlamentului European. Românca și-a făcut chiar și raportul activității din cadrul instituției europene, un document de 454 de pagini tipărit la Editura Mușatina. Documentul conține o descriere a activității sale, fotografii de la evenimente oficiale, toată corespondența oficială avută cu lideri europeni și politicieni din România, dar și articole din presa scrisă și online.

Conform raportului, Maria Grapini susține că a muncit 15.000 de ore în Parlamentul European în cei cinci ani de mandat. „Am făcut un calcul și am constatat că am lucrat 250 de zile, cu o medie de 12 ore pe zi, ceea ce înseamnă 15.000 de ore în cei cinci ani. Asta înseamnă că circa trei ani și jumătate nu am fost acasă”, se arată în raportul său, care poate fi consultat AICI.

În 17 ianuarie 2019, Maria Grapini i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care își exprima dezamăgirea legată de modul în care a blocat anumite acțiuni ale Guvernului Dăncilă, printre care numirea unor miniștri, schimbarea șefei DNA și schimbarea procurorului general. „Vă comportați imatur politic, sfidând legislația, bunul simț și o țară întreagă”, i-a scris Grapini, acuzându-l că sabotează interesele României pentru obiective politice personale.

„Apelez la această scrisoare deschisă și vă cer, domnule Președinte, să înțelegeți că Președinția Consiliului European este a tuturor românilor, și nu a Guvernului! Nu împiedicați Executivul, direct sau prin interpuși, nu frânați programul pregătit de acesta cu o consultare largă! Nu confiscați Președinția Consiliului European pentru obiective politice personale! Maturizați-vă! Românii nu mai vor conflicte instituționale! Ei vor și speră la o Românie unită, vor o Românie cu instituții corecte și transparente, cu angajați pe măsură, puse și puși în slujba cetățenilor. Puneți punct răfuielilor instituționale pentru interese personale și lăsați Guvernul să lucreze!”

În noiembrie 2018, Maria Grapini a cerut Comisiei Europene să adopte o rezoluție împotriva Franței, în urma izbucnirii protestelor violente ale „vestelor galbene”. Europarlamentarul român a solicitat tratament egal pentru Franța, după ce România a fost condamnată pentru „intervenția violentă și disproporționată a forțelor de poliție în timpul protestelor de la București” din luna august.

Solicit Comisiei Europene o luare de poziție imediată, față de evenimentele din Franța! Doar așa a procedat și în cazul României! Au fost protestatari violenți și acolo, s-au folosit gaze lacrimogene, a murit un om și au fost rănite numeroase persoane.Ofer, astfel, ocazia Comisiei să demonstreze că nu folosește dubla măsură! Așadar, pe când o Rezoluție pe tema Franței? Citită în plenul PE? Întoarsă pe toate fețele, comentată de-o Europă întreagă! Faceți-o, dați-o publicității, puneți Franța la zid! Nu vă interesează România? Faceți-o pentru viitorul Europei!”

Maria Grapini are un salariu cuprins între 5.001 și 10.000 de euro brut lunar, pentru activitatea ei din Parlamentul European. Conform ultimei declarații de interese financiare, depusă în iulie 2017, românca avea o indemnizație cuprinsă între 1.001 și 5.000 de euro brut pe lună ca ministru în Guvernul României (perioada 2012-2014). Totodată, Maria Grapini este membru în două asociații, activitate pentru care susține că nu este plătită.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.