România votează din nou pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare 2019 au fost fixate în data de 26 mai (duminică), iar partidele și candidații independenți au început să-și instaleze corturile pentru strângerea de semnături. Pentru înregistrarea candidaturii, partidele au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături de susținere, în timp ce un candidat independent trebuie să strângă cel puțin 100.000 de adeziuni.
Alegeri europarlamentare 2019. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, România a avut dreptul să trimită 32 de reprezentanți la Strasbourg. În prezent, România are zece parlamentari de la PSD, opt parlamentari de la PNL, doi parlamentari de la ALDE, doi parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, opt parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.
Începând de azi și până la data alegerilor europarlamentare vom analiza activitatea fiecărui europarlamentar român care ne reprezintă în forul european. Pentru că unul dintre ei trebuie să fie primul, fără nici un fel de motiv am ales să vorbim azi despre Norica Nicolai. Iată ce a făcut aceasta pentru România, din postura de deputat român promovat de pe listele ALDE.
Norica Nicolai (61 de ani) este europarlamentar din anul 2009, când a fost propulsată în Parlamentul European de Partidul Național Liberal. La alegerile din 2014 a deschis lista ALDE pentru un nou fotoliu de deputat european. În legislatura 2014-2019, Norica Nicolai a avut o activitate bogată, fiind invitată să facă parte din mai multe comisii parlamentare.
În prezent, Norica Nicolai este vicepreședinte al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa. Face parte din Comisia pentru pescuit, Delegația la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova și Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. Este membru supleant al mai multor comitete și comiții, dar nu vom insista asupra lor. Să revenim la activitatea parlamentară.
Alegeri europarlamentare 2019. Norica Nicolai a fost unul dintre europarlamentarii români care nu s-au sfiit să vorbească de la tribuna Parlamentului, dar nici să propună forului european să ia în discuție anumite teme importante pe agenda politică a zilei. De exemplu, Norica Nicolai a formulat, împreună cu alți europarlamentari, o propunere de rezoluție referitoare la libertatea de exprimare în Vietnam. În document se arată că Parlamentul European e îngrijorat de „aplicarea extinsă a dispozițiilor privind securitatea națională” în această țară și cere autorităților vietnameze să elibereze toți cetățenii reținuți pentru că și-au exercitat pașnic dreptul la libera exprimare.
Însă Norica Nicolai a avut și intervenții acide cu privire la drepturile și libertățile cetățenilor din România. În februarie anul trecut, europarlamentarul român a răspuns unor critici dure formulate de comisarul Vera Jourova, care a taxat autoritățile de la București pentru nerespectarea statului de drept în România. Norica Nicolai a reacționat vehement, catalogând intervenția comisarului european drept una politicianistă. Vedeți momentul mai jos!
Alegeri europarlamentare 2019. Norica Nicolai a avut mai multe interpelări și intervenții în Parlamentul European în cadrul dezbaterilor care au precedat preluarea de România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, dar și după preluare. Norica Nicolai a răspuns în același ton la acuzațiile că România nu respectă statul de drept și că nu se poate achita onorabil de sarcinile care îi revin în cele șase luni de mandat.
Noiembrie 2018
„Domnule președinte, și românii sunt cetățeni europeni și cred că niciun cetățean european nu poate vota în favoarea ipocriziei, a dublului standard și a hegemoniei pe care unele formule politice încearcă să o impună unor state din Est. Ipocrizie, domnule președinte și stimați colegi, pentru că ignorați că România este condamnată în 400 de cauze la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului, dar veniți aici și tot timpul faceți rezoluții în favoarea drepturilor omului. Dublu standard pentru că ne reproșați că nu îl lăsăm pe Președinte să numească procurorii, dar în Polonia reproșați că îl lăsăm pe Președinte să numească procurorii. Hegemonie pentru că sunt formule politice care nu au niciun corespondent în realitate. Ignorați dublul standard în justiție, ignorați justiția selectivă, ignorați influența serviciilor de informații și ne spuneți că așa trebuie făcut. Poate așa a făcut această Uniunea Europeană timp de zece ani, tolerând această situație de lucruri în România care este, da, contrară statului de drept și nedemocratică.”
Ianuarie 2019
„Domnule președinte, fără îndoială, președinția rotativă va fi o președinție provocatoare. Nu este ușor să vorbești despre viitorul Europei, în condițiile în care te confrunți cu Brexitul, dar este foarte ușor pentru unii să vorbească în afara realității și această dezinformare și lipsa de coerență în a face afirmații este una din marile provocări cu care ne confruntăm la nivelul Uniunii. Fără îndoială, statul de drept este o prioritate pentru România și asta se vede din modul în care respectăm cu strictețe…” (aici a fost întreruptă de președintele Parlamentului European).
Norica Nicolai a adresat mai multe întrebări Parlamentului European și Comisiei Europene, la care a solicitat răspunsuri în scris. De exemplu, în iunie 2017, pe fondul semnalării unor discrepanțe între statele membre referitoare la indicatorii privind cancerul, deputatul român a întrebat: „Care este strategia pe care Comisia o urmează pentru a reduce aceste diferențe considerabile dintre statele membre?”. Răspunsul scris poate fi consultat AICI.
Alegeri europarlamentare 2019. Conform declarațiilor privind interesele financiare ale deputaților europeni (declarațiile de avere și interese), salariul pe care îl câștigă un europarlamentar este considerabil. Din ultima declarație semnată de Norica Nicolai, în iunie 2017, reiese că activitatea ei în forul european este remunerată cu un venit situat între 5.001 și 10.000 de euro brut pe lună. Suma exactă nu e publică. Totodată, conform aceluiași document, Norica Nicolai este membră a mai multor fundații, dar și a Baroului de Avocați Călărași, pentru care nu primește nici un fel de indemnizație sau salariu.
Leave a comment