Un gând pentru cei care „joacă” la pariuri

Share This:

N-am apucat să râgâi primul caltaboș și prima (veșnică) salată boeuf de Crăciun, că am aflat cu stupoarea omului care a jucat o singură dată la pariuri, ca să nu moară prost, că 888 Holdings vrea să părăsească România din cauza condițiilor vitrege de business din această țară. Acum ar fi trebuit să-și mute deja toată mobila în Gibraltar, unde au deschis taraba băieții ăștia (știu ei de ce – impozit 10% pe profit). Noile taxe ale guvernării toxice de stânga (impozit 2% pe cifra de afaceri) sunt atât de împovărătoare încât ei nu mai pot realiza profit. Mi se pare o decizie înțeleaptă. Nu? Păi, ce, ești nebun să lucrezi în pierdere?

Însă, un reprezentant al companiei a ieșit în presă și a risipit zvonurile; 888 Holdings face profit în România și în aceste condiții: „Piața românească este un bun de mare valoare pentru compania noastră și asigurăm jucătorii români că operăm în continuare în România, oferind jucătorilor noștri, cât și noilor veniți, o platfomă de poker de calitate”, a declarat un oficial, conform pariurix.com.

Ceea ce mi se pare scandalos nu e că statul româm și-a dat seama că „se fac bani mulți din jocuri de noroc”, ci discursul idiot al celor care le reprezintă interesele tuturor companiilor străine și locale de vândut iluzii, Asociația organizatorilor de jocuri de noroc – ROMBET. Băieții ăștia, de când s-au înființat, o dau întruna cu „sumele importante” pe care le aduce industria jocurilor de noroc la bugetul de stat. Anual, toate firmele din România care activează în acest domeniu „varsă” circa 300 de milioane de euro la buget, cu tiltu de impozite și taxe (conform celor declarate de oficialii ROMBET).

La toate conferințele lor, dar și ale altor organisme similare, nu se vorbește decât despre contribuția importantă a jocurilor de noroc la prosperitatea națiunii, despre impozitele sufocante și despre condițiile dificile de business din România. Dar nu vorbește nimeni de numărul românilor dependenți de jocurile de noroc, de acei nenorociți care și-au vândut casele, care și-au pierdut familiile, joburile, viețile practic, după ce au căzut în patima jocului. Nu, ei vorbesc doar de o industrie care trebuie să fie profitabilă, pentru a pompa sume la fel de mari la bugetul de stat.

Știți ce? Dacă mâine s-ar legaliza drogurile de mare risc, nici o industrie de pe planetă n-ar întrece-o pe cea a stupefiantelor la capitolul încasări de TVA și impozit pe profit. Și de ce n-o facem, totuși? Păi răspunsul îl știm cu toții.

Sunt absolut sigur că nu mă înșel deloc când afirm că ăstora care patronează afaceri în domeniul jocurilor de noroc nici nu le pasă de câte vieți distrug. Lor le pasă doar să câștige simpatia și girul statului. Cum au făcut (și încă fac) băncile, companiile petroliere și marii jucătorii din industria tutunului.

Hai să vorbim de tutun! Probabil că marii producători de țigarete contribuie substanțial la bugetul de stat cu taxe și impozite. Anual, aceste firme plătesc TVA, accize, impozite pe clădiri și salarii de peste 2 miliarde de euro. Merită? Eu zic că nu, dar ne pot lămuri cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate dacă se uită în registre și ne spun cât cheltuiește statul pentru a trata românii care suferă de boli asociate fumatului. În 2012 cheltuielile anuale erau de peste 4,3 miliarde de lei. O statistică mai recentă nu am.

La jocurile de noroc este la fel. Când se va obosi cineva să facă un bilanț al dezastrului provocat de jocurile de noroc, să vedem dacă ieșim pe plus sau pe minus, vom putea să susținem dacă merită să le plângem de milă operatorilor de jocuri de noroc. Care, a propos, au împânzit toată România cu săli de pariuri. Până atunci, cum zice un prieten de-ai mei: Pământ pe voi!

A, era să uit. N-o băgați pe aia: Această industrie este responsabilă de crearea a xxxxx locuri de muncă. Că o zic și eu pe aia: Dreptul tău de a avea un business în România nu e mai presus decât dreptul românilor de a avea o viață sănătoasă, fericită și fără adicții. Ptiu, e bună de mesaj social pe TV.

La asta se rezumă responsabilitatea asociației organizatorior de jocuri de noroc față de jucătorii împătimiți: un chestionar la care, dacă răspunzi doar cu NU (ca dependent de jocuri nu poți răspunde DA), afli că ești în siguranță.

Be the first to comment on "Un gând pentru cei care „joacă” la pariuri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.