Un român din focarul de coronavirus din China mi-a spus de ce ne isterizăm degeaba în România

Credit foto: theonion.com

Share This:

Frica e cel mai adevărat sentiment uman. Nu poate fi mimată. Panica – cel mai ușor de inoculat în rândul maselor credule și incapabile să discearnă între adevăr și manipulare. Toată lumea se sperie de ceea ce nu cunoaște, dar când vine vorba de coronavirus, cineva își bate joc de noi. Un român stabilit în China, care trăiește aproape de focarul de coronavirus, mi-a spus verde-n față ce crede despre mine și alții ca mine care s-au panicat din cauza „evoluției galopante” a noului virus.

Isteria a atins cote dramatice în Europa, unde exponenți de seamă ai popoarelor care se declară civilizate au dat iama în magazine să-și facă provizii ca de sfârșitul lumii.

Îl cunosc pe Dan de aproape 20 de ani și de cel puțin 9 trăiește la Beijing. Adică la vreo 1.150 km de focarul de la Wuhan. Dan Tomozei e jurnalist și dacă a apreciat ceva mai mult decât viața însăși, acela a fost adevărul. Cred că este cea mai de încredere sursă de informații pe care o am la îndemână (și acum o aveți și voi), având în vedere că România nu are azi nici măcar un corespondent de presă acreditat în toată Asia.

Dan Tomozei: „Suntem uimiți de gradul de isterie promovat în presa occidentală”

L-am rugat pe Dan să ne spună ce e în neregulă cu România și cu Europa Centrală și de Vest în modul în care tratează criza COVID-19 și cum poate trăi el acolo, dacă e așa de gravă situația.

Cum ți se pare reacția presei din Europa de Vest și din România vizavi de criza coronavirus?

„Sentimentul de nesiguranță promovat în Europa este resimțit până în China. În comunitatea mea suntem aproape 250 de străini din 65 de țări, o bună parte din Europa, și cu toții suntem uimiți de gradul de isterie și de impostură promovat în presa occidentală. Dacă ar fi să mă iau numai după mesajele și telefoanele pe care le primesc de la cunoscuții din România și din Europa ar trebui să intru singur în carantină, deși nu sunt motive. Însă, realitatea de la Beijing și din China mă ține cu picioarele pe pământ.

Aici suntem în siguranță, așa cum sunt și românii și toți europenii. Infecția isteriei și virusul prostiei sunt răspândite la nivel psihotic, în principal, prin intermediul posturilor de televiziune unde politicile editoriale sunt dictate de persoane total iresponsabile în relația cu societatea, persoane total deconectate de la ideea de normal.

Dan Tomozei. Credit foto: www.dantomozei.ro

Nu poți, ca moderator sau prezentator, să îndemni la calm și rațiune câtă vreme promovezi bucăți din realitatea pe care fie nu o înțelegi, fie refuzi să o accepți. Presa din Occident joacă pe mize politice și economice în această poveste generată de noul coronavirus. Este motivul pentru care speculează enorm și evită să prezinte realitatea din China, așa cum este ea, tensionată, dificială, blocată economic și social, dar în echilibru și cu o capacitatea uriașă de revenire. Vei vedea în următoarele săptămâni.

Citește și: Mierea de Manuka, antibioticul 100% natural care te scapă de E.coli și Stafilococul auriu

Citește și: Când știi că ai nevoie de ochelari? Programează o consultație gratuită ca să afli!

Pe de altă parte, presa din România se comportă la un nivel egal cu relitatea românească: prost și execrabil! Mă voi justifica prin câteva idei. România nu are în Asia, nu doar în China, de aproape 15 ani corespondent de presă acreditat. Așadar, urmare a politicilor de destructurare generală, cunoașterea realităților de aici este făcută prin filtrul presei occidentale, despre care tocmai am arătat că joacă pe mize economice și ideologice.

„Ceea ce face presa românească, în China se contabilizează în dreptul României”

Apoi, presa din România a ajuns un capăt jenant al unui lanț informațional promovat de Occident, un fel de Groapa Glina, unde este bine primit orice, pentru că sunt tot mai puține instituții media care par să mai raționeze în acord cu specificul societății românești atunci când stabilesc liniile editoriale.

Nu în ultimul rând, observ că pentru presa din România oricine deschide gura este binevenit în emisiuni sau știri, mai puțini specaliștii, oamenii informați sau măcar trimișii în misiuni diplomatice în țările de interes. Ca să fiu succint, reacția presei din România pe tema noului coronavirus este similară cu reacția politică: proastă, în dezacord cu prietenia tradițională cu China și în grav deserviciu pe termen mediu și lung dacă privin relațiile economice.

Pentru că ceea ce face presa românească de câteva săptămâni, în China se contabilizează în dreptul României, nu în dreptul televiziunii sau ziarului X sau Y!”

Trăiești în China, în mijlocul problemei să zic așa. Ce e diferit între modul în care se raportează chinezii la epidemie și cel în care reacționează europenii?

„Diferite sunt modul și capacitatea de intervenție și acțiune ale autorităților, pentru că poporul chinez este unul care are încredere în sistemul administrativ și în clasa politică. Dacă avem în vedere că, în mai puțin de 24 de ore de la anunțul oficial privind epidemia cu noul coronavirus de la Wuhan, au fost constituite și impuse controale și filtre medicale în absolut toate instituțiile publice și private, iar în 48 de ore au fost instituite filtre la toate intrările din cartierele rezidențiale din întreaga Chină, cred că ai dimensiunea capacității de acțiune a statului.

Concret, 24 din 24 de ore, peste 4 milioane de chinezi asigură filtrele medicale în peste 650.000 de zone rezidențiale urbane și rurale din întreaga Chină, populația acceptând fără discuție filtrele medicale și chestionarele aplicate în diferite instituții. Celor patru milioane de chinezi se află alte câteva milioane de cadre medicale civile și militare la nivel național, care asigură permanențele în spitale și zonele aglomerate: autogări, gări, aeroporturi, porturi.

Credit foto: Macau Photo Agency/UNSPLASH

Îți mai spun că numai la Wuhan, în ultimele săptămâni au fost trimise peste 30.000 de cadre medicale pentru a sprijini eforturile de combatere și control a epidemiei. Legat de reacția europenilor… dacă îți spun că privesc cu un zâmbet trist isteria și panica, totul aureolat de disperarea cumpărăturilor! Este ridicol. Zău! Asta este civilizația cu care se laudă Europa?”

Cum s-a schimbat viața românilor din China (pagina următoare)

22 Comments on "Un român din focarul de coronavirus din China mi-a spus de ce ne isterizăm degeaba în România"

 1. Am avut cunostinte in Wuhan. Sper sa le mai am inca dar am pierdut legatura. Nu stiu unde-i Dan Tomozei asta dar probabil in alta China pentru ca realitate pe care o stiu eu (garantat in alte locuri decat cele descrise in materialul asta dar tot in China) este alta. Nimeni nu contesta puterea de mobilizare a Chinei si disciplina impusa cetatenilor ei. Altfel nu scria „Made in China” cam pe toate electronicele din casa mea sau a oricui de pe mapamond. Materialul indeamna la calm ceea ce e bine dar….mai usor cu pianul pe scari. Nu stiu cat de grav e virusul asta, presupun ca vom afla cu totii, intr-un fel sau altul dar sa nu comenteze nimeni aiurea legat de reactia noastra ca romani sau a europenilor in general. Reactia este a unor oameni ingrijorati de existenta si raspandirea unui virus total necunoscut noua, nascut dintr-o combinatie idioata, provocata de gusturile culinare exotice ale unora sau poate de prostia unor oameni de stiinta idioti si criminali. oricum o dai e aiurea si faptul ca cineva contabilizeaza in China ce face Romania….suna a amenintare. Eu zic ca ne-am speriat destul de virusul asta made in China si contabilizarea asta sugerata de material este deja prea mult. Cum am spus: mai usor cu pianul pe scari maestre ca….scroafa-i moarta’n cotetz.

  • Mulțumesc pentru reacție. Părerea dvs. contează pentru mine și pentru toți cei care urmăresc acest blog. Remarc și eu o superficialitate a presei din vest, de unde și jurnaliștii români și-au luat informație neverificată pentru a face rating și trafic în această perioadă.

 2. Ce uităm, noi europenii, când vine vorba de China, e că acolo s-a inventat hartia igienică și baia comunală. Ei aveau apa curenta la etaj când europeni incă trăiau in grote (iertare pentru exprimarea prea dură)…

 3. Imi poti spune daca esti atat de avizat de ce timp de 3 saptamani nimic nu a mai strabatut ca info din zona afectata, de ce, cunoscut fiind ca cenzura e pe barricade, tu poti scrie acest articol.
  Fiind atat de aproape poti da detaliireale despre numarul celor morti si al celor bolnavi?
  Multumesc

  • Numărul deceselor și al îmbolnăvirilor este oficial în mai multe locuri (iată unul aici: https://www.worldometers.info/coronavirus/). Informațiile au fost mereu puse la dispoziția Organizației Mondiale a Sănătății, instituție care a făcut apel la calm și la stoparea inoculării panicii în rândul populației. Cred și eu că informațiile au fost ținute sub tăcere când virusul a izbucnit, pentru că, mă gândesc, chinezii au crezut că pot gestiona situația și împiedica răspândirea. Însă, cu un virus nu te joci. Este un virus care nu are încă un vaccin (de luat preventiv), dar afecțiunea pe care o cauzează se poate trata și vindeca. Dovadă stă și numărul pacienților lecuiți pe plan mondial – aproape 37.000 în acest moment.

   • andreiu lilica | 14 martie 2020 at 17:32 | Răspunde

    Dar v-ati uitat pe acelasi site pe care l-ati fi afisat dv.mai ,sus cati oameni mor de foame zilnic in lume ?Dar nu ne pasa, pentru ca foamea nu e contagioasa .

 4. Cand vezi 3000 de morti si 80000 de infectati in China si nu stii cum se trateaza, transmite sau previne virusul respectiv e irational sa intrii in garda? Mai bine sa te panichezi 2-3 luni si sa te pregatesti de scenarii sumbre decat sa inchizi orase intregi.
  Acest domn jurnalist spune ca in acea regiune chineza sunt filtre, medici si restrictii la tot pasul dar nu e panica? :)) se contrazice la fiecare doua randuri si ne mai face si necivilizati comparandu.ne cu persoane care mananca ce apuca, ca doar s.a recunoscut ca una din posibiliatile de infectare e acea piata „civilizata” din Wuhan.

  • Domnul jurnalist are ceva cu presa care panichează populația, în goana după audiență, nu cu populația. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel: „Coronavirusul este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Trebuie să ne spălăm cu apă și săpun pe mâini”. Tind să-l cred pe acest om, nu un ziar sau un site care vrea să speculeze acest subiect pentru a face trafic și vizualizări pe internet.

 5. Asta cu increderea totala a cetatenilor chinezi in Partidul Comunist Chinez m-a dat gata. Si noi ne urmam conducatorul iubit pe culmile cele mai inalte ale progresului. C-asa voiam noi, nu ca eram speriati si infometati si abuzati in toate felurile de un sistem desprins din filme de groaza. Cum zicea cineva mai sus: mai usor cu pianul pe scari!

 6. Excelent articol! Va felicit! 👏👏👏👏

 7. Pentru ca tot ai batjocoriti pe mulți (media și populație)ca nu sunt informați și se panicheaza iată informații oficiale de la CDC( Center for Disease Control) entitate internațională mai de crezut decât entitatea POLITICA denumită WHO (World Health Organization).

  Întrebararile mele de medic educat, crescut in România Comunista și care a cunoscut adevarata frica de partidul comunist roman care dacă nu te iubea îți făcea ceva ( pot da detalii numeroase de persecuție politica făcute oamenilor la ordinul politrucilor de către medicii vanduti politicienilor) sunt
  1)Cine al plătește Și mai ales cât este plătit acest politruc Tomozei sa faca propaganda Partidului Comunist Chinez cat de super bun etc blah bla este cu populația? Se vede in videos scăpate pe sub mana din CHINA cum partidul sudează ușile BLocurilor și lasă rezidenții sa piară înăuntru. Asta este o dovada de “ dragoste și grija” pt populație?
  2)in 2008 in publicația medicală Lance specialiștii chinezi au publicat lucrări de modificari ale Corona Virus asemănătoare SIDA virus care sa “ajute” virusul sa se fixeze pe țesutul pulmonar. Poate Dl Tomozei ar avea capacitate sa citească aceste publicații și sa faca o legătura logica: Cercetare modificare genetica inWhohan 2008. Animale folosire la cercetare. Cercetători chinezi arestați pt ca au vândut animalele de laborator care erau infectate dar trăiau in piețele dinWhuhan…
  E cumva ceva aici care se leagă ?
  E normal sa fie ascunse asa de mult timp de prea iubitul și lăudatul Partid Comunist Chinez informațiile clare necenzurate despre situația exactă despre nr total de îmbolnăviri și morți ?
  E normal sa fie detectate via Satelit imagini de concentrații fff mari de SO2 care provin din incinerarea de corpuri umane ?
  E normal sa fie luați cu japca arestați și puși in inchisori oamenii de pe străzi unde apoi lăsați sa moara in așa zisele spitale care de fapt arata ca închisori.
  Da de acord cu comentariul de mai sus: mai ușor cu pianul pe scări Dle propagandist.
  Nici usturoi n-ai mancat
  Nici gura nu-ți pute!

 8. Anisoara Beita | 1 martie 2020 at 8:58 | Răspunde

  Cred că manipularea este într-o oarecare măsură în fiecare articol. Realitatea trebuie ” împachetată” pentru a face articolul citit. EU cred că trebuie să ne luăm informațiile de pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății și să respectăm măsurile pe care le vor impune ei. Este bine pentru noi să nu ne consumăm energiile cu atacuri de panică. Indiferent ce va fi, ne ajută mai mult să rămânem lucizi și activi.

 9. Are multa dreptate,iar cei care comenteaza si iau in ras articolul,cred ca sunt mai indoctirnati acum decat pe vremea pcr. El traieste acolo ,nu asculta de la a 2-a sau an-a mana,Cred ca occ.are o frica teribila de puterea economica a Chinei,pe care o discrediteaza in diverse moduri,dar cand este vorba de contracte economice ,in favoarea occ.,sa nu mai vorbim,vezi vizitele mdam merkel si pustiul macron.

 10. Mass media a ajuns o gluma. Cine mai are incredere oarba in ei? Pana si taranii zic ca tv e propaganda pentru profit. Nu le poti face sa taca. Doar au facut si un fake news cu rafturile golite de cei de la tv intr-un magazin si se filmau ca oamenii au asaltat magazinele. Acestor fake news le cad prada oameni de bine care vor descoperii si ei ce inseamna sa fii fraierit de stiri.

 11. edere care este în totală contradicţie cu reportajul difuzat aseară la Antena 3, reportaj realizat de către o agenţie de presă din Australia, mai presus de orice bănuială în ceea ce priveşte corectitudinea ! Ceea ce am urmărit şi văzut în acel reportaj contrazice flagrant cele expuse de dv. Medicul chinez care a tras clopotul de alarmă în privinţa coronavirusului a fost dat afară din spital, arestat, în final şi-a pierdut viaţa…iar autorităţile din China, pe lângă faptul că au cenzurat informaţiile, au fost total luate prin surprindere şi depăşite, peste jumătate din nr. de îmbolnăviri li se poate imputa.

 12. O poveste comandata, menită să calmeze spiritele în România. Italienii tot calmi au fost, doar că în ultimele 12 zile, de la pacientul zero sa ajuns la pacientul 2036. Nu știu cine este acest jurnalist, dar îmi cunosc bine un apropiat, câte lucrează la o firma navala din Shanghai și a reușit după o lună să ajungă în China, în condițiile în care contractorul ia spus că nu are nici o șansă să ajungă. Omul a ajuns că o floricica după un concediu de o luna la apartamentul închiriat de firma angajatoare in care stătea de peste un an. La câteva ore de la sosire da trezit cu niste milițieni in ușa, care i-au spus răspicat că în 24 de ore trebuie să părăsească apartamentul și să se mute la un hotel, la întrebarea care este cauza unei asemenea cereri, răspunsul a fost că toți locatarii blocului s-au speriat și sunt deranjați de prezența unui străin în compound. Can asta e povestea cat de speriați suntem noi și cât de impasibili sunt chinezii.

 13. Topala Costica | 4 martie 2020 at 16:21 | Răspunde

  N-am nicio farama de incredere in cineva care lauda un regim totalitar, cu un presedinte numit pe viata, un fel de imparat comunist, care, sa nu uitam, sustine regimul criminal din Coreea de Nord si care incalca nepasator drepturile omului in functie de interesele de partid si de ideologia acestuia.

 14. Articolul conține niște contradicții interne. Pe de o parte blamează isteria și panica europeană, dând de înțeles că poporul chinez ar fi cu totul altfel, pe de altă parte însă expune aceleași măsuri care s-au luat și în Europa: reducerea circulației, filtre, anularea evenimentelor, etc. Singura diferență ar fi la shopping. Dar și asta s-a produs din cauza veștilor care arătau chinezi sechestrați în case pe termen nelimitat. Până la urmă, care e adevărata diferență și de ce ar fi europenii mai de blamat decât chinezii?

 15. ACEST CETATEAN CA SA-SI CASTIGE PAINEA TREBUIE SA SPUNE CE SPUNE PARTIDUL COMUNIST. MIE MI-E CAM SILA DE ASTFEL DE INDIVIZI CUMPARATI… VORBESC DIN STATELE UNITE SI VAD CUM SE PUN PROBLEMELE. AICI NIMENI NU URMARESTE CE SPUN…

 16. Pana la urma degeaba s-a isterizat presa occidentala, partidul unic si iubit n-a controlat prea bine situatia si a cam tinut totul sub pres. Mai crede dracu’ ca au avut doar 4 000 de morti. Cat despre tovarasul Tomozei sa se mire mai putin de neincrederea politicienilor europeni/americani. Atitudinea Chinei vis-a-vis de Hong Kong si Taiwan ar trebui sa-l faca mai retinut in osanale dar nah, Dacii Liberi si Jurnalul National indica ca e un banal protocronist comunist, adica nu-i nicio surpriza.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.