Un român din focarul de coronavirus din China mi-a spus de ce ne isterizăm degeaba în România - Pagina 2 din 2 - Așa și pe dincólo

Un român din focarul de coronavirus din China mi-a spus de ce ne isterizăm degeaba în România

Share This:

Cum arată o zi din viața voastră, de familie, în perioada asta? Măsurile de siguranță care s-au luat v-au schimbat în vreun fel modul de viață?

„Cu excepția provinciei Hubei și, în mod excepțional orașul Wuhan, nu au fost restricții de circulație în China. Viața noastră a continuat în mod normal, singurele schimbări fiind la nivelul activității profesionale. De mai multe săptămâni lucrez de acasă, pe Internet.

Autoritățile centrale chineze au anuțat că la nivelul întregii țări vor fi ridicate, treptat, atenționările și controlalele, cu excepția capitalei Beijing și provinciei Hubei/Wuhan – focarul epidemic. Asta înseamnă că se revine treptat la normal, principala preocupare a Chinei vizând reluarea producției și activităților economice, unde sunt înregistrate cele mai mari pierderi după cele care țin de factorul uman.

Ce s-a schimbat a fost doar apariția filtrelor medicale pe stradă, în magazine, instituții și la intrarea în absolut toate mijloacele de transport în comun. Apoi, au fost închise parcurile publice și marile muzee. Îți dau doar două exemple: Orașul Interzis, cu 60-70.000 de vizitatori zilnic, și Marele Zid, secțiunea Badaling, cu 30-45.000 de vizitatori zilnic.

Imaginează-ți ce pierderi economice sunt înregistrate numai în aceste zone unde accesul se face pentru 5-10 dolari, zone care care sunt cu miile în China. Dar, în toată această perioadă, activitățile publice legate de curățenia stradală, transportul în comun, au funcționat la 100%, chiar dacă prezența umană a fost minimă.

Reflexele de român îmi sunt puse permanent la încercare și privesc uimit numai la mine în district sute de autobuze care merg goale, opresc în fiecare stație, la fel și trenurile de metrou care vine tot din trei în trei minute, chiar dacă nu sunt călători. Unde în lumea civilizată occidentală serviciile publice ar fi funcționat la fel?

În lumea modernă, cum este considerat Occidentul, totul este despre bani și câștig. Ei, în China, principalul element al societății este omul, chiar dacă este absolut imposibil să discuți despre perfecțiune într-o țară cu 1,39 miliarde de locuitori.”

De aici, din Europa, situația se vede altfel și din alt punct de vedere. Știi cât de mult disprețuiesc românii Partidul Comunist. Există percepția, în toată Europa, că Partidul Comunist Chinez ar controla și manipula informațiile despre coronavirus și gravitatea lui COVID-19…

„Crezi că poate cineva scoate prostia din capul celor care gândesc în limite înguste? O să îți spun așa: când sunt în China, sunt român. Când vin în țară, pentru câteva săptămâni, sunt destui care îmi spun că sunt comunist, doar pentru că trăiesc de o vreme la Beijing. Privesc cu milă pe absolut oricine își caută sprijin în false argumente cu care se prezintă chiar la nivel de pretenții universitare. Sunt destui și la București care pentru absolut orice au un răspuns, în funcție de momentul în care au băut apă: Rusia sau China!

Dacă în această perioadă dificilă China reușește să iasă din nebunia noului coronavirus, principalul merit este al specialiștilor chinezi, de la nivelul academiilor și institutelor de cercetare, inclusiv cel de la Wuhan, dar în egală măsură Partidului Comunist Chinez, cel care coordonează și coagulează absolut toate energiile societății chineze. Este, dacă vrei, o relație de încredere societate-clasa politică, pentru că statisticile arată că abia spre 8% dintre chinezi sunt membri ai PCC.

În aceste condiții, societatea chineză în ansamblu este conectată, printr-un sistem oarecum similar celui din România de până în 1989, la un sistem social în care responsabilizarea vine de la familie și școală, abia în cele din urmă de la partidul care nu este unic în China, dar este cel mai mare.

Când ai zilnic 3-4 conferințe de presă la Beijing și una la Wuhan, transmise în direct de televiziuni, când ai informații transmise în timp real cu privire la numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus, numărul de cazuri suspectate, numărul de victime și numărul de cazuri recuperate și eliberate din spitale, date pentru întreaga Chină, până la nivelul celui mai mărunt sat, despre ce manipulări discutăm?

În mentalitatea Războiului Rece în care trăiesc mulți politicieni occidentali, și constat că și enorm de mulți europeni, nu sunt mirat să observ cum epidemia de la Wuhan este exploatată politic și economic. Cei de acasă trebuie să știe că Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, este implicată în procesul de soluționare a epidemiei de aici, schimbul de informații și experiențe fiind în dublu sens.

Dacă Europa are astăzi capacitatea de a recupera persoane infectate cu noul coronavirus este și pentru că specialiștii din China au transmis în timp util secvențele noului coronavirus, demonstrând o transparență și deschidere rarisime.

Mai mult, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății sunt permanent în China, la Wuhan și Beijing. Epidemiologul canadian Bruce Aylward, șeful misiunii comune OMS-China aflate în verificare și evaluare zilele trecute la Beijing și în provinciile Hubei, Guangdong, Sichuan, s-a declarat uimit de demonstrația colectivă uluitoare făcută de autoritățile și populația chineză împotriva virusului, subliniind că dacă ar avea noul coronavirus ar dori să fie tratat în China.

Acum, dacă un specialist occidental de talie mondială are încredere în măsurile adoptate de China, pentru ce nu aș avea și eu?”

Au început și românii să facă provizii de alimente și apă. Ai mai văzut așa mobilizare în caz de un posibil cutremur sau altă calamitate? Să știi că e de plâns, nu de râs…

„Suntem de acord. Este de râs, apoi de plâns, văzând până unde a ajuns să decadă societatea românească. În ciuda pretențiilor, românii se exprimă în totală concordanță cu nivelul real de educație și cunoaștere a realităților locale și globale. Nu am cum să nu revin și să subliniez că atunci când ai o clasă politică și lideri politici mediocri, preocupați exclusiv de problemele personale, societatea românească are anti-modele pe care le urmează în mod grobian și masiv. Nu mă mai surprinde aproape nimic, atunci când privesc spre România.

Când simpla mască medicală de la 10-20 de bani a ajuns zece lei și nicio autoritate nu intervine public și în forță pentru a sancționa și bloca specula și abuzurile, ce mai are de făcut românul simplu? Se simte lipsit de orice sprjin și protecție, și se aruncă orbește în turmă, fie la cumpărături, fie la înjurături, spre nimeni și toată lumea.

Această isterie a cumpărăturilor nu a existat în China după anunțarea epidemiei. Oamenii au schimbat modul de achiziție, de la cel direct, la cel online, și cu asta basta. Pare că și din acest punct de vedere, chinezii sunt mai civilizați și ordonați.”

Consideri că autoritățe publice din România își fac treaba bine în ceea ce privește prevenirea răspândirii fricii în rândul populației?

„Dacă este să compar acțiunile din țară cu cele din China, răspunsul este simplu: NU! Dacă este să iau evenimentele așa cum se văd, ar trebui să fiu extrem de dur și de plastic în exprimare, prima întrebare fiind: cine se ocupă în mod real de prevenire și acțiune, câtă vreme nu avem responsabili politici?

O problemă de acest nivelul nu poate fi expediată printr-o declarație politică, pentru ca apoi să vedem că pur și simplu totul este aruncat în spatele unor responsabili care nu au nici atribuții, nici capacitatea de a acționa.

România se află într-o situație extrem de sensibilă și de o periculoasă instabilitate socială, permanent alimentată de o clasă politică iresponsabilă, de la stânga, la dreapta. Iar iresponsabilitatea asta se răsfrânge până dincolo de granițe, în misiunile diplomatice, unde avem trimiși care la rândul lor se comportă ca promotori ai panicii și isteriei prin măsurile și deciziile pe care la impun la nivelul misiunilor pe care le conduc.

Prin urmare, România trebuie să acționeze unitar, coordonat, de sus în jos, pentru că acasă nu poți lua măsuri așa cum se pot lua în China.”

Cine e Dan Tomozei

Dan Tomozei este jurnalist din 1992, născut în Sibiu. A activat în presa locală și centrală până în anul 2010, când s-a stabilit la Beijing. A scris la publicații precum Tribuna (Sibiu), Mediafax, Dacii Liberi (fondator) și Jurnalul Național. A fost desemnat în repetate rânduri jurnalistul anului în presa locală și națională și recompensat cu burse naționale și europene pentru activitatea jurnalistică.

Din octombrie 2010 este expert al secției române a Radio China Internațional. În 2012 a lansat volumul Descoperind China-Beijing, iar un an mai târziu a scos Dialoguri la Beijing, volum dedicat relațiilor româno-moldo-chineze.

A mai scris Statul în secolul XXI – Modelul chinez și Timpul Chinei. În 2014 a lansat în România volumul Diplomația Panda.

Credit foto: theonion.com

22 Comments on "Un român din focarul de coronavirus din China mi-a spus de ce ne isterizăm degeaba în România"

 1. Am avut cunostinte in Wuhan. Sper sa le mai am inca dar am pierdut legatura. Nu stiu unde-i Dan Tomozei asta dar probabil in alta China pentru ca realitate pe care o stiu eu (garantat in alte locuri decat cele descrise in materialul asta dar tot in China) este alta. Nimeni nu contesta puterea de mobilizare a Chinei si disciplina impusa cetatenilor ei. Altfel nu scria “Made in China” cam pe toate electronicele din casa mea sau a oricui de pe mapamond. Materialul indeamna la calm ceea ce e bine dar….mai usor cu pianul pe scari. Nu stiu cat de grav e virusul asta, presupun ca vom afla cu totii, intr-un fel sau altul dar sa nu comenteze nimeni aiurea legat de reactia noastra ca romani sau a europenilor in general. Reactia este a unor oameni ingrijorati de existenta si raspandirea unui virus total necunoscut noua, nascut dintr-o combinatie idioata, provocata de gusturile culinare exotice ale unora sau poate de prostia unor oameni de stiinta idioti si criminali. oricum o dai e aiurea si faptul ca cineva contabilizeaza in China ce face Romania….suna a amenintare. Eu zic ca ne-am speriat destul de virusul asta made in China si contabilizarea asta sugerata de material este deja prea mult. Cum am spus: mai usor cu pianul pe scari maestre ca….scroafa-i moarta’n cotetz.

  • Mulțumesc pentru reacție. Părerea dvs. contează pentru mine și pentru toți cei care urmăresc acest blog. Remarc și eu o superficialitate a presei din vest, de unde și jurnaliștii români și-au luat informație neverificată pentru a face rating și trafic în această perioadă.

 2. Ce uităm, noi europenii, când vine vorba de China, e că acolo s-a inventat hartia igienică și baia comunală. Ei aveau apa curenta la etaj când europeni incă trăiau in grote (iertare pentru exprimarea prea dură)…

 3. Imi poti spune daca esti atat de avizat de ce timp de 3 saptamani nimic nu a mai strabatut ca info din zona afectata, de ce, cunoscut fiind ca cenzura e pe barricade, tu poti scrie acest articol.
  Fiind atat de aproape poti da detaliireale despre numarul celor morti si al celor bolnavi?
  Multumesc

  • Numărul deceselor și al îmbolnăvirilor este oficial în mai multe locuri (iată unul aici: https://www.worldometers.info/coronavirus/). Informațiile au fost mereu puse la dispoziția Organizației Mondiale a Sănătății, instituție care a făcut apel la calm și la stoparea inoculării panicii în rândul populației. Cred și eu că informațiile au fost ținute sub tăcere când virusul a izbucnit, pentru că, mă gândesc, chinezii au crezut că pot gestiona situația și împiedica răspândirea. Însă, cu un virus nu te joci. Este un virus care nu are încă un vaccin (de luat preventiv), dar afecțiunea pe care o cauzează se poate trata și vindeca. Dovadă stă și numărul pacienților lecuiți pe plan mondial – aproape 37.000 în acest moment.

   • andreiu lilica | 14 martie 2020 at 17:32 | Răspunde

    Dar v-ati uitat pe acelasi site pe care l-ati fi afisat dv.mai ,sus cati oameni mor de foame zilnic in lume ?Dar nu ne pasa, pentru ca foamea nu e contagioasa .

 4. Cand vezi 3000 de morti si 80000 de infectati in China si nu stii cum se trateaza, transmite sau previne virusul respectiv e irational sa intrii in garda? Mai bine sa te panichezi 2-3 luni si sa te pregatesti de scenarii sumbre decat sa inchizi orase intregi.
  Acest domn jurnalist spune ca in acea regiune chineza sunt filtre, medici si restrictii la tot pasul dar nu e panica? :)) se contrazice la fiecare doua randuri si ne mai face si necivilizati comparandu.ne cu persoane care mananca ce apuca, ca doar s.a recunoscut ca una din posibiliatile de infectare e acea piata “civilizata” din Wuhan.

  • Domnul jurnalist are ceva cu presa care panichează populația, în goana după audiență, nu cu populația. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel: „Coronavirusul este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Trebuie să ne spălăm cu apă și săpun pe mâini”. Tind să-l cred pe acest om, nu un ziar sau un site care vrea să speculeze acest subiect pentru a face trafic și vizualizări pe internet.

 5. Asta cu increderea totala a cetatenilor chinezi in Partidul Comunist Chinez m-a dat gata. Si noi ne urmam conducatorul iubit pe culmile cele mai inalte ale progresului. C-asa voiam noi, nu ca eram speriati si infometati si abuzati in toate felurile de un sistem desprins din filme de groaza. Cum zicea cineva mai sus: mai usor cu pianul pe scari!

 6. Excelent articol! Va felicit! 👏👏👏👏

 7. Pentru ca tot ai batjocoriti pe mulți (media și populație)ca nu sunt informați și se panicheaza iată informații oficiale de la CDC( Center for Disease Control) entitate internațională mai de crezut decât entitatea POLITICA denumită WHO (World Health Organization).

  Întrebararile mele de medic educat, crescut in România Comunista și care a cunoscut adevarata frica de partidul comunist roman care dacă nu te iubea îți făcea ceva ( pot da detalii numeroase de persecuție politica făcute oamenilor la ordinul politrucilor de către medicii vanduti politicienilor) sunt
  1)Cine al plătește Și mai ales cât este plătit acest politruc Tomozei sa faca propaganda Partidului Comunist Chinez cat de super bun etc blah bla este cu populația? Se vede in videos scăpate pe sub mana din CHINA cum partidul sudează ușile BLocurilor și lasă rezidenții sa piară înăuntru. Asta este o dovada de “ dragoste și grija” pt populație?
  2)in 2008 in publicația medicală Lance specialiștii chinezi au publicat lucrări de modificari ale Corona Virus asemănătoare SIDA virus care sa “ajute” virusul sa se fixeze pe țesutul pulmonar. Poate Dl Tomozei ar avea capacitate sa citească aceste publicații și sa faca o legătura logica: Cercetare modificare genetica inWhohan 2008. Animale folosire la cercetare. Cercetători chinezi arestați pt ca au vândut animalele de laborator care erau infectate dar trăiau in piețele dinWhuhan…
  E cumva ceva aici care se leagă ?
  E normal sa fie ascunse asa de mult timp de prea iubitul și lăudatul Partid Comunist Chinez informațiile clare necenzurate despre situația exactă despre nr total de îmbolnăviri și morți ?
  E normal sa fie detectate via Satelit imagini de concentrații fff mari de SO2 care provin din incinerarea de corpuri umane ?
  E normal sa fie luați cu japca arestați și puși in inchisori oamenii de pe străzi unde apoi lăsați sa moara in așa zisele spitale care de fapt arata ca închisori.
  Da de acord cu comentariul de mai sus: mai ușor cu pianul pe scări Dle propagandist.
  Nici usturoi n-ai mancat
  Nici gura nu-ți pute!

 8. Anisoara Beita | 1 martie 2020 at 8:58 | Răspunde

  Cred că manipularea este într-o oarecare măsură în fiecare articol. Realitatea trebuie ” împachetată” pentru a face articolul citit. EU cred că trebuie să ne luăm informațiile de pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății și să respectăm măsurile pe care le vor impune ei. Este bine pentru noi să nu ne consumăm energiile cu atacuri de panică. Indiferent ce va fi, ne ajută mai mult să rămânem lucizi și activi.

 9. Are multa dreptate,iar cei care comenteaza si iau in ras articolul,cred ca sunt mai indoctirnati acum decat pe vremea pcr. El traieste acolo ,nu asculta de la a 2-a sau an-a mana,Cred ca occ.are o frica teribila de puterea economica a Chinei,pe care o discrediteaza in diverse moduri,dar cand este vorba de contracte economice ,in favoarea occ.,sa nu mai vorbim,vezi vizitele mdam merkel si pustiul macron.

 10. Mass media a ajuns o gluma. Cine mai are incredere oarba in ei? Pana si taranii zic ca tv e propaganda pentru profit. Nu le poti face sa taca. Doar au facut si un fake news cu rafturile golite de cei de la tv intr-un magazin si se filmau ca oamenii au asaltat magazinele. Acestor fake news le cad prada oameni de bine care vor descoperii si ei ce inseamna sa fii fraierit de stiri.

 11. edere care este în totală contradicţie cu reportajul difuzat aseară la Antena 3, reportaj realizat de către o agenţie de presă din Australia, mai presus de orice bănuială în ceea ce priveşte corectitudinea ! Ceea ce am urmărit şi văzut în acel reportaj contrazice flagrant cele expuse de dv. Medicul chinez care a tras clopotul de alarmă în privinţa coronavirusului a fost dat afară din spital, arestat, în final şi-a pierdut viaţa…iar autorităţile din China, pe lângă faptul că au cenzurat informaţiile, au fost total luate prin surprindere şi depăşite, peste jumătate din nr. de îmbolnăviri li se poate imputa.

 12. O poveste comandata, menită să calmeze spiritele în România. Italienii tot calmi au fost, doar că în ultimele 12 zile, de la pacientul zero sa ajuns la pacientul 2036. Nu știu cine este acest jurnalist, dar îmi cunosc bine un apropiat, câte lucrează la o firma navala din Shanghai și a reușit după o lună să ajungă în China, în condițiile în care contractorul ia spus că nu are nici o șansă să ajungă. Omul a ajuns că o floricica după un concediu de o luna la apartamentul închiriat de firma angajatoare in care stătea de peste un an. La câteva ore de la sosire da trezit cu niste milițieni in ușa, care i-au spus răspicat că în 24 de ore trebuie să părăsească apartamentul și să se mute la un hotel, la întrebarea care este cauza unei asemenea cereri, răspunsul a fost că toți locatarii blocului s-au speriat și sunt deranjați de prezența unui străin în compound. Can asta e povestea cat de speriați suntem noi și cât de impasibili sunt chinezii.

 13. Topala Costica | 4 martie 2020 at 16:21 | Răspunde

  N-am nicio farama de incredere in cineva care lauda un regim totalitar, cu un presedinte numit pe viata, un fel de imparat comunist, care, sa nu uitam, sustine regimul criminal din Coreea de Nord si care incalca nepasator drepturile omului in functie de interesele de partid si de ideologia acestuia.

 14. Articolul conține niște contradicții interne. Pe de o parte blamează isteria și panica europeană, dând de înțeles că poporul chinez ar fi cu totul altfel, pe de altă parte însă expune aceleași măsuri care s-au luat și în Europa: reducerea circulației, filtre, anularea evenimentelor, etc. Singura diferență ar fi la shopping. Dar și asta s-a produs din cauza veștilor care arătau chinezi sechestrați în case pe termen nelimitat. Până la urmă, care e adevărata diferență și de ce ar fi europenii mai de blamat decât chinezii?

 15. ACEST CETATEAN CA SA-SI CASTIGE PAINEA TREBUIE SA SPUNE CE SPUNE PARTIDUL COMUNIST. MIE MI-E CAM SILA DE ASTFEL DE INDIVIZI CUMPARATI… VORBESC DIN STATELE UNITE SI VAD CUM SE PUN PROBLEMELE. AICI NIMENI NU URMARESTE CE SPUN…

 16. Pana la urma degeaba s-a isterizat presa occidentala, partidul unic si iubit n-a controlat prea bine situatia si a cam tinut totul sub pres. Mai crede dracu’ ca au avut doar 4 000 de morti. Cat despre tovarasul Tomozei sa se mire mai putin de neincrederea politicienilor europeni/americani. Atitudinea Chinei vis-a-vis de Hong Kong si Taiwan ar trebui sa-l faca mai retinut in osanale dar nah, Dacii Liberi si Jurnalul National indica ca e un banal protocronist comunist, adica nu-i nicio surpriza.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.