Una de sezon | Bă, nu dau doi bani pe reducerile voastre! #antiBlackFriday

Share This:

Am intrat în al patrulea an de abstinență totală când vine vorba de cumpărături de Black Friday 2018. (Dar asta nu înseamnă că trebuie să o faci și tu). Dar, dacă vrei să știi, e aproape la fel de bine ca atunci când te lași de fumat; te face să te simți puternic și superior, mulțumit că ai realizat un lucru cu adevărat măreț. Da, sunt #antiBlackFriday și mă doare în cot de toate bunurile și produsele aflate la reducere. Asta nu înseamnă că am bani să le cumpăr pe toate la suprapreț; ceea ce vreau să spun e că nu-mi cumpăr ceva doar pentru că e la reducere, ci pentru că am nevoie de el.

Treaba cu Black Friday pentru mine stă cam așa: în noaptea asta idioată (și în ziele care o preced ori o urmează) „mulți cumpără lucruri de care nu au nevoie, cu bani pe care nici nu-i au”. Hei, să-ți cheltuiești mai mult de jumătate din leafă pe gadgeturi de Black Friday mi se pare la fel de iresponsabil ca atunci când ai făcut credit în franci elvețieni pentru că ți-a spus funcționarul bancar că e cea mai stabilă monedă. La vremea aceea, firește. N-o să-ți umplu capul cu morală de genul „televizoare mari/biblioteci mari”, deși multă lume tinde spre ecrane TV de doi metri în living, dar revino-ți și tu în fire puțin! Chiar nu ai înțeles că tot ce cumperi e făcut ca să fie înlocuit cât mai rapid și că, în realitate, cheltuiești inutil o avere pe bunuri care te satisfac doar pe moment?

Adică, pe bune, abia apuci să strângi bani de un iPhone 7, că nemernicii îl și lansează pe iPhone 7 Plus. Cam cât de prost trebuie să fii ca să muști gălușca asta că al doilea este considerabil mai bun decât primul și că tu chiar ai nevoie de el? Și cât de mult contează să fii la modă în materie de smartphone, atâta vreme cât al tău sună și te ajută să te faci auzit, face poze și-ți oferă acces la rețele sociale, are culoarea potrivită și nu l-ai scăpat încă în budă, la disco? Păi nu prea contează; nu ai nevoie de iPhone 7 Plus, cum nu-ți trebuie nici grozăvia asta, doar pentru că s-a lansat acum. Însă, băieții ăștia sunt atât de pricepuți încât știu să-ți creeze acea nevoie. Și tu ești al naibii de fericit când ăștia ți-o trag grupa mare. Felicitări!

Comercianții se pregătesc cu săptămâni înainte de noaptea de Black Friday 2018, când au încasări uriașe tocmai datorită naivității noastre. Cine crede că un magazin, chiar și de dimensiunile eMag, își permite să vândă în pierdere doar pentru a le face „clienților” lor oferte de neegalat, are o problemă serioasă. În realitate, magazinele au grijă să-ți facă „reduceri ireale” doar la produsele pe care și le doresc ele scoase de pe stoc. De regulă, acestea sunt bunuri care au zăcut în depozite mai mult decât își propuseseră managerii, produse resigilate sau din colecțiile anterioare, deci „demodate”.

Citește și: Ce cumpără românii de Black Friday

Produsele care contează pentru retaileri, și care trebuie să ți le bage ție pe gât (și de care ai nevoie fiindcă așa ți-au spus ei), devin atractive pentru tine printr-un mecanism parșiv, de care sigur ai auzit. Dar, ca și în cazul Divinității – unde aștepți o dovadă clară că există ca să crezi în ea, îl negi fiindcă ești prea comod să verifici că prețurile sunt majorate considerabil înainte de Black Friday, pentru a fi „substanțial” reduse în noaptea nebună a cumpărăturilor fără noimă. E o strategie la care apelează mulți retaileri, iar produsele pentru care fac asta sunt, de fapt, cele care contează pentru ei.

În România nu e mai nasol decât în SUA, unde s-a și născut vinerea neagră a shopping-ului, însă nici departe nu e. Însă, comercianții care nu fac cine știe ce vânzări de Black Friday sunt, totuși, departe de comportamentul micilor jucători de pe piața cumpărăturilor online din State. Aici, în fiecare an, se trezesc unii care să protesteze, în felul lor, față de isteria provocată de această „sărbătoare” a iluziilor, iar unii o fac chiar original.

De exemplu, un mic producător de blugi din SUA a venit cu un mesaj nou de Black Friday: „Cumpără mai puțin, dar cumpără mai bun!”. Da. Cine dintre ăia care obișniesc să stea toată noaptea cu trei laptopuri deschide ca să „împuște” tot ce-i la ofertă ar pune botu la așa ceva? Că de înțeles ar înțelege, dar n-ar trece pentru nimic în lume peste pofta de a cumpăra compulsiv…

Și, mai zic reprezentanții acestui mic brand de blugi, „de Black Friday noi avem închis website-ul pentru 24 de ore. Ca mic producător, noi venim să facem în fiecare zi cei mai buni jeanși de care suntem în stare, nu cât de mulți jeanși putem. Cerem un preț cinstit și corect petru ei, suficient cât să ne țină pe linia de plutire ca business. Dar, pentru noi Black Friday este o luptă pentru a vedea cine este mai ieftin. Mulți oameni cumpără lucruri de care nu au nevoie cu adevărat, cu bani pe care nu-i au cu adevărat. Rezultatul, o cultură a risipei, când planeta are nevoie de noi ca să facem lucruri care să dureze. Dar, nu vă îngrijorați! Vom deschide mâine. Când bunul simț se va întoarce.”

Now what about that?

Sigur, sună ca și când o firmuliță se plânge de faptul că nu are cum să concureze cu giganții din domeniu, ceea ce nu e departe de adevăr, însă mesajul descrie o realitate pe care refuzi să o recunoști: chiar nu ai nevoie de atâtea bunuri (dacă mesajul cu salvarea planetei nu te mișcă deloc).

Dar iată că se poate și mai direct de atât, ca un retailer să le spună celor care intră pe site să NU cumpere produsele pe care le văd acolo.

„E timpul pentru noi ca și companie să abordăm problema consumerismului. Cel mai provocator și cel mai important element al campaniei noastre – Common Threads Initiative – este acesta: pentru a reduce amprenta asupra mediului toată lumea trebuie să consume mai puțin. Afacerile trebuie să producă mai puține lucruri, dar de o calitate superioară. Consumatorii trebuie să gândească de două ori înainte de a cumpăra.”

Sincer, ai mai cumpăra geaca aia dacă ar fi însoțită de acest mesaj? #antiBlackFriday!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.