Unde găsești cele mai bune mașini second hand

Credit foto: danbrumar.ro

Share This:

Când ești sofer începător, probabil că prima ta opțiune este o mașină la mâna a doua. Bugetul restrâns și teama de eventualele incidente care pot apărea la primele drumuri sunt cele mai invocate motive ale alegerii unui autoturism rulat. Însă, șoferii tineri nu sunt singurii care optează pentru mașini second hand.

De cele mai multe ori, prețul e cel care dictează alegerea, dar și fiabilitatea unor modele consacrate. Unele mașini chiar nu merită să fie cumpărate cu zero kilometri la bord, însă nu oricine are șansa să facă o achiziție pe măsura așteptărilor. Unii se păcălesc la preț, alții nu au ochii formați pentru așa ceva, alții pur și simplu nu caută unde trebuie.

Dacă se întâmplă să cauți, în acest moment, o mașină second hand, știu locul cel mai bun în care poți să o găsești.

Cine e familiar cu firmele de închiriat mașini știe că cele mai multe dintre ele au flote generoase. Din când în când (aș zice că o dată la doi ani), aceste companii își înnoiesc parcul auto. Le scot la vânzare pe cele deja rulate, pentru a achiziționa unele noi. Ei bine, aici ai putea face o afacere, fiindcă aceste autoturisme au niște avantaje pe care nu le întâlnești la modelele din târgurile auto.

Care sunt calitățile unei mașini second hand

Am vrut să aflu asta de la comunitatea mea din online și am lansat niște întrebări. Când alegi o mașină second hand, la ce te uiți mai întâi? Cum o alegi? Și unii dintre voi chiar mi-ați oferit niște răspunsuri neașteptat de complexe.

În primul rând, cine pleacă pe ideea de prețul mic din start își ia țeapă. Prețul e ultimul lucru de luat în calcul (a nu se confunda prețul cu bugetul). În primul rând alegi tipul de caroserie care te interează. De exemplu, dacă ai 3 copii evident nu vei alege o mașină sport, ci mai degrabă o mașină spațioasă, eventual un break.

În al doilea rând, alegi motorizarea în funcție de felul în care vei exploata mașina. Dacă mergi 90% din timp în oraș, unde de obicei se merge pe distanțe scurte, atunci ar trebui să eviți diesel”, îmi spune Mihai C. Mesajul lui a fost mai lung și îl găsiți în postarea de Facebook.

E simplu: să-ți placă ție, să fie în stare tehnică aptă de circulație/înmatriculare, să nu fi avut accidente daună totală, să nu aibă KM mânăriți, să aibă istoric dacă se poate, să nu aibă lovituri grave și alte cele”, este părerea lui Evan V.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați răspuns provocării mele, dar iată la ce mă uit eu când vine vorba de mașini second hand!

Mașini second hand – de la car rental la car buying

Când cauți o mașină second hand te interesează toate informațiile despre întreținerea și eventualele daune/reparații pe care le-a suferit mașina aceea. Cel mai mare atu al mașinilor rulate provenite de la serviciile de car rental este acela că știi ce cumperi. Dacă ai pus ochii pe un model care-ți place și îți trebuie, poți să fii sigur că vei primi tot istoricul mașinii.

Cum procedai până acum? Trebuia să apelezi la un specialist în mașini, pe care trebuia să-l plătești pentru a găsi toate hibele, înainte de a face o achiziție neinspirată. Sau puteai intra pe site-uri precum autodna.ro, unde aflai, în baza seriei de șasiu, tot istoricul mașinii pe care vrei s-o cumperi: care e kilometrajul real, istoricul de accidente/daune, eventuale defecte de fabricație ale modelului, la ce a fost folosită mașina, câți proprietari a avut. Acum nu mai e cazul. Primești toate documentele de care ai nevoie, pentru a lua decizia corectă, în interesul tău.

Alt avantaj este că primești garanție pentru orice model ai alege din portofoliul firmelor care au la vânzare mașini de la închirieri auto. De exemplu, Sixt SH, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de mașini rulate din România, oferă o garanție de până la doi ani sau până la 30.000 km rulați, pentru toate componentele.

Pentru o mașină second hand este foarte important câți proprietari a avut. Cu cât mai puțini, cu atât mai bine. În cazul mașinilor care au fost în serviciul unui operator rent-a-car, treaba este cât se poate de clară: un singur proprietar. La Sixt SH, unicul proprietar este compania de rent-a-car și leasing operațional numărul 1 în Germania, Sixt.

Fiindcă inspecția tehnică periodică (ITP) e obligatorie la orice autovehicul pus în circulație, ai putea găsi un avantaj în faptul că primești ITP valabil cel puțin un an la orice model cumpărat. Iar această facilitate nu o au toți vânzătorii de mașini rulate.

În general, cine își ia mașină second hand nu are bani de una nouă (exceptând persoanele enumerate anterior). Însă, ce te faci când nu-ți ajunge bugetul nici pentru un auto rulat? Chestia tare la mașinile la mâna a doua este că pot fi cumpărate și în rate, iar unele companii de profil au propriile soluții de finanțare pentru orice client, persoană fizică sau persoană juridică.

Astfel stând lucrurile, mi-ar fi mult mai la îndemână acest Opel Astra din 2016 care, la 110.378 km parcurși e o afacere la 7.750 de euro.

Comezile pe volan, cruise control, oglinzile electrice, tapițeria din piele, cutia automata și motorul pe benzină sunt argumente solide pentru mine ca să o consider o investiție avantajoasă. Dacă aș apela la creditare direct la vânzător, aș putea obține o rată lunară de la 65 de euro. Ceea ce este mult sub ceea ce pot să plătesc.

Altă chestie tare, cel puțin la mașinile deținute de Sixt, e că le poți achiziționa prin buy-back. Adică, dacă ai un autoturism mai vechi, la care vrei să renunți, poți să-l folosești ca avans la cumpărarea unei mașini second hand din portofoliul lor. Asta dacă nu cumva e mai avantajos pentru tine să-l dai la programul Rabla, în schimbul unui voucher pentru achiziția de mașini noi. Tu știi mai bine.

Te-ar mai putea interesa:

Be the first to comment on "Unde găsești cele mai bune mașini second hand"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.