M-am vaccinat. Ok. Acum ce urmează? Este o întrebare pe care ți-o pui negreșit după ce ai primit ce de-a doua doză de vaccin anti-Covid. Dar cred că sunt mult mai multe semne de întrebare care apar după vaccinare. Medicii specialiști au un rol important în oferirea de răspunsuri la dileme inevitabile precum cea de mai sus. Pentru risipirea oricăror dubii, pentru eliminarea temerilor, pentru convingerea celor nehotărâți.
Un demers de apreciat al celor de la Pacientul 2.0 a fost să-l invite LIVE pe dr. Gabriel Gurguță, medic specialist boli infecțioase, să lămurească unele dintre cele mai frecvente necunoscute ale celor interesați de vaccinare. Domnia sa este și coordonatorul campaniei de vaccinare de la Institutul Clinic Fundeni și a răspuns la toate întrebările despre imunizare.
Iată 20 de răspunsuri la întrebări pe care fiecare și le pune după vaccinare!
Mai trebuie să port mască după ce m-am vaccinat? Dacă da, de ce?
„Masca trebuie purtată în continuare, în primul rând pentru că, la nivel național, dar și global, suntem departe de a atinge ținta de vaccinare. Un număr foarte mare de persoane, în continuare, sunt vulnerabile. Acesta este unul dintre motivele pentru care purtăm în continuare mască. De ce? Pentru că vaccinul nu oferă protecție 100%. Niciun vaccin din lume nu va oferi protecție 100%.
Mai mult, din păcate, vedem că apar diferite mutații, care nu pot fi controlate. Încă nu știm dacă vaccinurile pe care le avem acoperă în totalitate tulpinile”.
Persoanele vaccinate pot să stea fără mască alături de persoane nevaccinate?
„E o discuție destul de lungă, pentru că nu toți cei care s-au vaccinat și-au verificat seroconversia, să vadă dacă au dezvoltat anticorpi după vaccinare. De principiu, persoanele care au făcut seroconversie, ar putea sta fără mască, însă noi nu recomandăm încă acest lucru”.
O persoană vaccinată care ia, ulterior, virusul, poate să infecteze alte persoane?
„Da, poate. Vaccinată fiind, fie nu a făcut seroconversie, fie s-a infectat cu o tulpină la care, din păcate, vaccinurile nu au fost eficiente. Deși, prima variantă este mai plauzibilă”.
De ce nu toți oamenii vaccinați dezvoltă anticorpi pentru a fi protejați în fața SARS-CoV-2?
„De ce? Depinde de sistemul imun al fiecărei persoane cum răspunde la vaccin. De exemplu, vaccinul cel mai popular de la noi, cel de la Pfizer/BioNTech, ni s-a spus că are o eficiență de 95%. Deci, din 100 de persoane, aproximativ 5 nu vor dezvolta anticorpi. Noi, când am început procesul de vaccinare, am luat în considerare că un anumit procent, mic de altfel – comparativ cu vaccinul antigripal este extraordinar de mic – nu vor dezvolta anticorpi.”
Extra info: Vaccinul antigripal are o eficiență de 50-60% și, totuși, mulți îl facem.
Ce se întâmplă cu persoanele care nu dezvoltă anticorpi după vaccinare?
„Aceste persoane vor trebui fie să reia schema de vaccinare, cu alt vaccin, sau produs pe altă tehnologie, fie vor continua să țină măsurile de protecție la maximum. Să folosească masca în continuare și să se protejeze atât de mult cât pot”.
Dacă m-am infectat între prima doză și rapel, trebuie să reiau toată schema?
„Nu. Va trebui să analizăm foarte mult care este statusul pacientului după vindecare. Ne interesează foarte mult forma de boală și tratamentul pe care le-a avut. Dacă a fost o formă asimptomatică sau ușor simptomatică și, la momentul rapelului, pacientul nu mai prezintă simptome, atunci poate să-și respecte programul de vaccinare.
Dacă a fost o formă medie, poate chiar înspre gravă, și pacientul prezintă în continuare simptomatologie, sechele post Covid, atunci vaccinarea poate fi decalată. Și fiecare producător a spus cam cu cât poate fi decalată vaccinarea. Recomandarea noastră este să se facă acest rapel”.
Ce se întâmplă dacă am Covid, sunt asimptomatic și mă vaccinez?
„Absolut nimic. Asimptomatic fiind, vaccinarea nu va determina accelerarea simptomelor sau escaladarea tabloului clinic sub nicio formă. Vaccinul nu conține virus bioatenuat, este total inofensiv asupra evoluției bolii. Cel mult, sunt șanse mari ca evoluția bolii să fie una foarte ușoară. Pentru că, din ziua a 7-a (după vaccinare – n. red), organismul începe să producă anticorpi”.
Dacă sunt alergic la anumite medicamente, mă mai pot vaccina?
„Alergiile la alte medicamente nu reprezintă un pericol pentru cei care vin să se vaccineze. Dacă vorbim de alergii la alte vaccinuri, atunci analizăm situația individual și, pentru multe persoane, s-a făcut o profilaxie. Și au putut să beneficieze de vaccinare în condiții de deplină siguranță”.
Extra info: Ce înseamnă profilaxie înainte de vaccinare?
- Persoanele care se știu cu alergii la vaccinuri sunt direcționate către medicii alergologi pentru ceea ce se cheamă desensibilizare sau imunoterapie specifică. Scopul ei este să combată cauzele alergiilor, nu doar efectele (cum fac medicamentele antihistaminice).
- Desensibilizarea presupune administrarea, subcutanat, unor injecții cu substanțe la care oamenii sunt alergici. La început, acestea sunt în cantități mici, apoi dozele cresc. În final, organismul se obișnuiește cu substanțele respective, iar sistemul imunitar nu le mai respinge.
Este posibil ca după vaccinare să fiu testat pozitiv?
„Da, există o posibilitate. De fapt, sunt mai multe variante. Prima variantă ar fi cea în care, efectiv, s-a infectat între cele două adminstrări și are o formă asimptomatică, iar testul, de screening, nu din cauza unor simptome, să iasă pozitiv. Mai există o variantă în care persoana a trecut prin boală și, din câte am observat noi, până la 90 de zile poate să rămână un test PCR pozitiv”.
Mă pot îmbolnăvi de Covid de la vaccin? (pagina următoare)
Leave a comment