Vaccinare România | 20 de răspunsuri la întrebări pe care ți le pui după ce te-ai vaccinat - Pagina 2 din 2 - Așa și pe dincólo

Vaccinare România | 20 de răspunsuri la întrebări pe care ți le pui după ce te-ai vaccinat

Share This:

Credit foto: cottonbro/Pexels.com

Mă pot îmbolnăvi de Covid de la vaccin?

„Categoric nu din cauza vaccinului! Niciun proucător nu are un vaccin care să aibă un virus viu, atenuat sau inactiv. Nu poate să infecteze pe cineva. Am auzit și eu scenariul ăsta, este o totală dezinformare. Nu este posibil așa ceva”.

Pot să beau alcool înainte de vaccinare? Dar după?

„Noi încurajăm consumul responsabil de alcool. Nu o să putem să spunem nimănui să nu consume alcool, că ar genera o reacție neplăcută. Studiile ne arată că nu există o interacțiune. Însă, având în vedere că unele persoane raportează, după vaccinare, anumite efecte adverse, nu am vrea ca acestea să fie amplificate sau modificate de consumul de alcool. Așa că îi rugăm frumos pe toți cei care vin la vaccinare, înainte și după administrarea vaccinului, să nu consume alcool. Cel puțin 24 de ore”.

La cât timp după ce m-am vaccinat pot să rămân însărcinată?

„Dacă vorbim de o sarcină programată, ideal ar fi la 7 zile după efectuarea rapelului. Nu există o contraindicație în direcția aceasta”.

Vaccinul modifică ADN-ul?

„Scurt: NU! Acest lucru nu este posibil”.

Dacă am avut Covid, de ce să mă mai vaccinez?

„În primul rând, pentru că nivelul de anticorpi post-boală scade progresiv. Nu pot să spun că nivelul de anticorpi post-vaccinare va fi mai de lungă durată decât cel post-boală, dar avem o certitudine în cazul protecției oferite de boală că este una limitată, și ca număr, și ca durată. O persoană care a trecut prin boală trebuie să ia în considerare, undeva la maximum 6 luni, posibilitatea de a se vaccina pentru a fi protejată”.

Dacă vaccinul nu asigură protecție în fața noilor tulpini, de ce să mă mai vaccinez?

„Pentru că există și tulpini nevechi (sic!) și trebuie să acoperim un număr cât mai mare de tulpini. Trebuie să creștem cât mai mult probabilitatea de protecție. Nu sunt date clare 100% că nu acoperă și celelalte tulpini, sunt în evaluare toate aceste aspecte. Urmează ca producătorii de vaccinuri să vină cu lămuriri. Însă ce știm sigur este că pe marea majoritate a tulpinilor circulate la momentul acesta vaccinurile sunt eficiente”.

Dacă m-am vaccinat și locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu Covid pot ieși afară?

„O persoană vaccinată care locuiește în aceeași gospodărie cu o persoană care este confirmată și izolată la domiciliu are șanse mult mai mici să se infecteze. Așa că, acea persoană poate să iasă din casă, dar, tocmai de aceea, trebuie să păstrăm purtarea măștii și aceste limite de distanțare și să aerisim camerele, pentru că nu există garanție sută la sută.

Însă, procentul de protecție este foarte mare. Probabilitatea de a se infecta este foarte mică și, dacă ajung să se infecteze, cel mai probabil vor dezvolta o formă de boală foarte ușoară. Asta nu înseamnă că nu vor putea răspândi”.

După 3 luni de la infectarea cu Covid mi s-a modificat gustul la diferite alimente. Dacă mă vaccinez, voi reveni la normal?

„Cel mai probabil nu. Efectele produse de boală nu sunt reversibile mulțumită vaccinului. Vaccinul are alte obiective: de a ne proteja de o infectare sau de reinfectare”.

Care sunt limitele reacțiilor adverse după vaccinare? Când e cazul să mă îngrijorez?

„Reacțiile pleacă de la durere la locul injectării și continuă cu mialgii, stare febrilă, frisoane, cefalee, poate niște adenopatii. Aceste reacții adverse sunt cunoscute și foarte ușor de tratat în primele 24 de ore, cu paracetamol, fără să existe vreo contraindicație. Reacțiile care trebuie să ne atragă atenția sunt sindroamele febrile care nu răspund la tratament, și aici primul pas este să se ia legătura cu medicul de familie.

Cât despre problemele de coagulare atât de intens vehiculate în cazul vaccinului AstraZeneca, ar trebui analizat cazul și stabilit dacă au existat probleme de coagulare, dacă [persoana – n. red.] a avut un status de acest gen și nu l-a raportat la momentul vaccinării. În condițiile acestea, sunt anumite semne care ar trebui urmărite, leziuni cutanate de principiu. Ar trebui să se ia legătura cu medicul de familie și cu un serviciu medical de urgență”.

Dacă am făcut prima doză de vaccin AstraZeneca și m-am simțit rău, pot face rapelul cu alt vaccin sau să încep o schemă nouă de vaccinare?

„Nu. De ce nu? Pentru că a ne simți rău după… în primul rând trebuie să definim ce însemană m-am simțit rău după vaccin. Pentru că rău puteam să mă simt și după Pfizer, și după Moderna. Recțiile post-vaccinare cu AstraZeneca nu sunt semnificativ mai neplăcute decât cele după celelalte vaccinuri. Însă, dacă o persoană a dezvoltat o reacție anafilactică după administrarea unui vaccin, atunci trebuie luată în considerare opțiunea de a relua procesul de vaccinare cu un alt ser, produs pe o altă tehnologie”.

Am făcut prima doză cu AstraZeneca. Voi avea aceleași reacții adverse și la rapel?

„Este posibil, dar știind că au existat reacții adverse, putem să luăm, chiar profilactic, paracetamol după vaccinare, reducând astfel probabilitatea apariției unor reacții adverse post-vaccinare”.

Be the first to comment on "Vaccinare România | 20 de răspunsuri la întrebări pe care ți le pui după ce te-ai vaccinat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.