Viața după tragedia Colectiv în 24 de fotografii. Tedy Ursuleanu s-a lăsat fotografiată pentru a-ți arăta prin ce a trecut

Tragedia Colectiv a lăsat urme adânci pe trupul lui Tedy

Share This:

La aproape un an de la tragedia Colectiv, o tânără care a supraviețuit incendiului vrea ca tu să nu uiți cum arată suferința. Tedy Ursuleanu, pe numele ei real Mariana Oprea, s-a lăsat fotografiată în cele mai intime ipostaze de fotograful Alex Csiki.

În urma proiectului artistic au rezultat 24 de fotografii de înaltă clasă care îți arată realitatea nefardată a unei tragedii. Și omul care a râs în nas morții. Lucrările vor fi expuse pe 1 octombrie, în cadrul unei expoziții care va fi deschisă publicului la Arenele Romane, la ora 18.00.

Fotografiile realizate de Alex Csiki vor fi scoase la vânzare în ziua evenimentului, iar banii care vor fi strânși vor fi donați lui Tedy pentru a-și putea continua tratamentul după Colectiv.

Așa arată acum Tedy Ursuleanu
Așa arată acum Tedy Ursuleanu. Credit foto: Facebook/Tedy Ursuleanu

Prețul de pornire al unei fotografii este pe măsura nevoilor de recuperare după gravele arsuri suferite. „Nimeni nu se aşteaptă să vadă ceea ce vor vedea. Țin ascunse imaginile până la vernisaj. Plecăm de la 5.000 de euro pe bucată”, spune Alex Csiki, inițiatorul proiectului caritabil Angels.

Fiecare lucrare din cele 24 este realizată într-un singur exemplar şi poartă semnătura fotografului. Cei care vor participa la eveniment și nu își vor permite nici una din cele 24 de lucrări mari vor putea cumpăra un album în format mic cu aceleași fotografii.

Sunt poze cu mine aşa cum arăt acum după accident. Vrem să subliniem, nu ştiu, efectele, practic, incendiului din Colectiv”, a declarat Tedy Ursuleanu pentru postul Digi24. Tânăra a scăpat cu viață din tragedia Colectiv. Când vorbește despre această experiență îți dai seama că lupta pe care o duce acum, pentru a-și vindeca rănile interioare și exterioare, e colosală. Așa ceva nu poate fi dus în spate de un singur om. Și, totuși, ea găsește putere să-și revendice dreptul la viață. Iată cum descrie Tedy tragedia Colectiv!

Pielea topindu-se ca o peliculă subțire de ceară, mirosul de carne arsă, fumul negru acoperindu-ne chipurile; părul arzând mocnit în îmbrățisarea focului, strigăte de durere şi disperare. Acestea sunt amintirile mele dintr-o seară de vineri, concertul la care mi-am văzut pentru ultima oară o parte din prieteni. M-am trezit într-un spital, după o lună şi jumătate, cu degetele amputate, în incapacitatea de a vorbi, hrănită artificial, cu arsuri de gradul 2B și 3, pe 45% din suprafața corpului.

În total, peste 3 luni de spitalizare, numeroase operații de amputație, plastie şi reconstrucție; sute de ore de kinetoterapie pentru a-mi putea recăpăta mobilitatea brațelor şi a capului, în încercarea de a duce o viață cât mai aproape de normal. Dar nimic din toate astea nu doare mai tare ca amintirea zilei de 30 octombrie”.

Lucrările lui Alex Csiki sunt opere de artă
Lucrările lui Alex Csiki sunt opere de artă

Tragedia din Colectiv a răpit sufletele a 64 de tineri pe 30 octombrie 2015. Alte o sută de persoane au suferit arsuri de diverse grade. Zeci de familii îndoliate își găsesc cu greu alinare, chiar și la aproape un an de la incendiu. Expoziția Angels de la Arenele Romane poate fi un prilej bun pentru toți să arătăm că prețuim viața. Și că ne pasă dacă acești tineri reușesc să redevină oamenii pe care cei dragi îi așteaptă acasă.2 Comments on "Viața după tragedia Colectiv în 24 de fotografii. Tedy Ursuleanu s-a lăsat fotografiată pentru a-ți arăta prin ce a trecut"

  1. Sa lupte pentru aflarea adevarului .Trebuie sa se afle ce s-a intampalt de fapt acolo…

  2. Cel mai greu lucru de la colectiv este sa scapi cu viata si sa moara cel de langa tine. Cel mai greu e sa traiesti, dupa colectiv.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.