Viața unei familii româno-italiene dintr-o comună din Sicilia, unde coronavirusul n-a ajuns încă

Piața San Giacomo, Galati Mamertino , Sicilia. Credit foto: Google Maps

Share This:

Undeva la țară, într-un sat uitat de lume, pe un vârf de munte în România, ar putea fi cel mai bun loc în care să-ți petreci izolarea acum. Personal, îi invidiez pe toți cei care pandemia de coronavirus i-a prins departe de marile orașe, cu betoanele lor sinistre cu tot. Tot la țară, dar în Sicilia, o familie româno-italiană așteaptă ca autoritățile de la Roma să ridice carantina în toate teritoriile ocupate de italieni.

De 52 de zile, cei 4 membri ai familiei stau izolați la domiciliu, deși comuna lor nu are și nu a avut nici un caz de Covid-19. „Suntem cu toți într-un moment de stand-by, dar cu un semn foarte bun, pentru că în Galati Mamertino toți locuitorii au respectat cu mare strictețe normele impuse de lege. Azi, la 29 aprilie 2020, nu există nici un caz pozitiv de Covid-19”, îmi spune Ioana Borșeu.

Românca trăiește în Italia din 2006. E căsătorită cu un italian și împreună au doi copii. Comuna în care locuiesc are sub 3.000 de locuitori. În micuța așezare din nord estul insulei, situată la 120 km de Palermo, mai locuiesc câțiva români.

Ioana și soțul ei, Calogero

Înainte ca pandemia să le dea complet viețile peste cap, Ioana lucra într-o fabrică de paltoane. Poate ați auzit de brandul Max Mara. Ei bine, pentru ei presta. Acum, fabrica s-a închis, dar în ultima zi de activitate, angajatele au confecționat măști de protecție pentru localnici.

„Italienii își vor face vacanțele în țara lor”

Din 4 mai ne întoarcem, gradual, la muncă, odată cu redeschiderea fabricilor de textile, a celor din construcții și din industria auto. Oamenii din Italia a decis ca la finalul pandemiei să respecte mai mult țara lor. Mulți vor să-și facă vacanțele în Italia și să cumpere produsele cu proveniență locală, contribuind astfel la reaprinderea și creșterea economică a țării”, mai spune Ioana.

Citește și: Jurnal de bord din Suedia, țara europeană cu cele mai relaxate măsuri de protecție în fața Covid-19

Sicilia, în mod particular, a pregătit o mișcare inteligentă pentru a-și reveni din turism după ridicarea restricțiilor de călătorie. Autoritățile au anunțat, la mijocul acestei săptămâni, că vor plăti jumătate din costul fiecărui bilet de avion și o treime din costurile de cazare fiecărui turist care vizitează insula.

Mai mult, vizitatorii vor primi acces gratuit la muzee și alte atracții turistice locale, numai să-și facă un pic de curaj și să pună Sicilia pe harta concediilor lor. Chiar interesant. Vezi AICI în ce condiții poți călători în deplină siguranță cu avionul în această perioadă dificilă!

Statul împarte ajutoare familiilor rămase fără venituri

Ioana nu mai lucrează de aproape două luni și arde de nerăbdare să se întoarcă la muncă. Nu prea îi plac paltoanele pe care le confecționează, însă ar tricota și șosete de lână numai să aibă de lucru. Soțul ei deține un atelier de reparații auto, însă nu a avut prea multe lucrări de făcut în această perioadă. Statul italian s-a implicat și a ajutat familiile rămase fără locuri de muncă.

Deocamdată suntem constrânși să rămânem în case, dar statul a început, de mai bine de o lună, să acorde ajutoare pentru familiile în dificultate. E vorba de cupoane de cumpărături de primă necesitate și ajutor financiar, acordate persoanelor fără posibilitate economică, după ce au fost nevoite să renunțe la slujbele lor”, dezvăluie Ioana.

Citește și: Cine e Alina, tânăra din România care face pâine cu maia în Las Vegas

Toată familia, la aniversarea mezinului

Deși unii văd o binecuvântare în faptul că petrec mai mult timp cu familiile lor, să ții doi copii mici în casă vreme de 52 de zile ar putea fi o provocare greu de gestionat.

Încercăm să le facem situația mai ușoară, apelând la diverse activități și implicându-i fizic și mintal. Gătim prânzul și cina împreună – ne place să facem torturi, ne jucăm împreună cu ei tot felul de jocuri de creativitate. Din când în când ieșim afară să facem câțiva pași, dar încercând, totodată, să respectăm cât mai mult posibil regulile impuse”, mai spune românca.

Criza coronavirus: care e situația în Sicilia

Până la data de 29 aprilie 2020, în Sicilia erau raportate 3.140 de îmbolnăviri cu Covid-19, boala provocată de noul coronavirus. Situația este, în continuare, dramatică în Italia, unde 2.086 de cazuri noi au fost raportate la nivel national, în ultimele 24 de ore. Peste 27.600 de oameni și-au pierdut viața în peninsulă și 71.252 de bolnavi au fost declarați vindecați.

Be the first to comment on "Viața unei familii româno-italiene dintr-o comună din Sicilia, unde coronavirusul n-a ajuns încă"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.