Vouchere pentru control oftalmologic și ochelari de vedere pentru copiii din clasele primare

fetiță cu ochelari de vedere care zâmbește frumos
Credit foto: Ksenia Chernaya/Pexels.com

Share This:

Elevii de la clasa zero la clasa a patra ar putea primi vouchere pentru control oftalmologic și ochelari de vedere. O inițiativă legislativă depusă la Senat de opt parlamentari PNL prevede alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru susținerea familiilor în vederea asigurării accesului la controale oculare. Bonurile valorice vor fi acordate anual elevilor din ciclul primar, iar decontarea lor se va face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Inițiatorii proiectului de lege consideră că promovarea acestui sprijin financiar încurajează familiile să se gândească mai mult la prevenție.

Conform inițiativei legislative, părinții vor putea solicita în scris, pentru fiecare copil, la finalul fiecărui an școlar sau în momentul înscrierii la școală, un bon valoric pentru decontarea următoarelor bunuri sau servicii:

  • control oftalmologic periodic sau la nevoie
  • achitarea contravalorii ochelarilor de vedere
  • intervenții medicale sau tratamente oftalmologice.

Proiectul a fost înregitrat la Senat și transmis pentru avizare la trei organisme consultative ale Parlamentului.

Până la aprobarea proiectului (dacă va fi aprobat), părinții își pot duce copiii la un control oftalmologic gratuit în orice moment, la unele clinici și magazine private de oftalmologie.

Completează acest FORMULAR și beneficiezi de o consultație oftalmologică gratuită!

Care va fi valoarea voucherelor pentru control oftalmologic și ochelari

Inițiatorii proiectului de lege au propus ca valoarea bonurilor valorice pentru decontarea bunurilor și serviciilor oftalmologice să fie la nivelul de 0,4 din cuantumul indicatorului social de referință (IRS). În acest an, IRS este 525,5 lei, ceea ce înseamnă o valoare a tichetelor de 210 lei.

Bonurile valorice vor fi valabile 12 (douăsprezece) luni de la data emiterii, iar dacă nu vor fi suficiente pentru cumpărarea unui produs/serviciu, părinții vor putea achita diferenţa cu bani.

Un consult oftalmologic complet, pentru copii, poate costa de la 200 la 1.200 de lei la clinicile private din România. În acest preț sunt incluse teste precum măsurarea coreciței proprii actuale, acuitatea vizuală, autorefractometria, tensiunea intraoculară, testarea vederii binoculare și stereoscopice, examenul biomicroscopic, examinarea fundului de ochi, cicloplegia, autorefractometria cu picături, măsurarea deviației oculare, prescrierea de ochelari și, eventual, tratamentul ulterior.

Credit foto: Pavel Danilyuk/Pexels.com

Pentru o consultație gratuită cu un medic optometrist acreditat, vizitează site-ul Lensa!

Citește și: Ce spune culoarea ochilor tăi despre tine

Citește și: Sunt oamenii care poartă ochelari mai inteligenți?

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni oculare la copii

În expunerea de motive a proiectului de lege este citat un studiu privat, publicat în 2019, care arată că 70% din români nu merg la timp la un control oftalmologic. De aceea, numărul celor care suferă de miopie, hipermetropie, astigmatism sau cataractă este în continuă creștere. Copiii pot dezvolta și alte afecțiuni oculare, cum sunt strabismul, ambliopia, anomalii ale dezvoltării pleoapei (ptoza palprebrală) și obstrucția de canal lacrimal.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.