Vrei să devii fermier? Acum ai primul internship plătit care te învață să faci bani din pământ

Credit foto: Vindemia Winery/UNSPLASH

Share This:

Am obosit de câte ori am auzit ce potențial are agricultura românească, acest diamant neșlefuit al României. În ultimii 30 de ani s-au făcut atât de puțini pași în direcția „profesionalizării” celor care își duc traiul la țară, încât nu e de mirare că ne doare când vedem că ne cumpără străinii pământul. Păi dacă știu să-l lucreze mai bine decât noi, să-l cumpere! Altfel zace pârloagă. Însă, un program deștept de internship plătit te-ar putea convinge și pe tine să devii fermier.

Institutul de Cercetare în Permacultură din România (ICPR) și Kaufland România tocmai au anunțat lansarea proiectului Sol și Suflet. Adică primul centru permanent de inovare, producție și educație în agricultură regenerativă din România. Sună pompos, dar e mult mai interesant decât pare.

Centrul ăsta e, de fapt, o fermă de legume și fruncte dezvoltată în Vlădeni, județul Dâmbovița, care utilizează modelul de producție regenerativ.

NOTĂ! Agricultura regenerativă are menirea de îmbunătăți starea solului și regenerarea solului degradat. Urmărește să îmbunătățească starea resurselor pe care le folosește, nu să le distrugă sau să le consume. Sistemele agricole regenerative sunt proiectate astfel încât să regenereze și să crească fertilitatea naturală a solului, să fie eficiente din punct de vedere economic și să aibă un impact pozitiv asupra societății și a mediului.

Ferma își propune să fie un generator de hrană sănătoasă, cultivată respectând principiile protejării solului. Terenul de 6 hectare, protejat de pădure și de râul Provița, conține 10.000 mp de legume cutivate în sistem biointensiv, 10.000 mp de cultură mare, 2.500 mp de solarii și tunele Caterpillar, 300 mp de seră pentru răsaduri, 4.000 mp de perdea forestieră, 1.000 mp de zonă de camping etc.

Incubator pentru tinerii fermieri

Sol și Suflet își propune să ofere programe de educație și formare profesională pentru fermierii aflați la început de drum. Sistemul de internship gratuit pe care l-au gândit inițiatorii poate fi o șansă de a te lansa într-o afacere.

Credit foto: Anna Shvets/Pexels.com

Internshipul la fermă este destinat tuturor celor care vor să dobândească niște cunoștințe aplicate despre deschiderea unei ferme regenerative. Stagiul de practică este de tip rezidențial, adică cei care se înscriu vor locui efectiv la fermă sau într-o casă închiriată din sat, împreună cu alți rezidenți.

„Experiența acumulată în timpul programului contribuie la clarificarea viziunii participanților asupra aspectelor de producție, managementului de fermă, stilului de viață de fermier și viitorului agriculturii regenerative înainte ca aceștia să facă o investiție de timp și resurse în implementarea propriei lor afaceri”, spun reprezentanții Sol și Suflet pe site-ul de prezentare.

Potrivit acestora, studenții și absolvenții facultăților de profil (Horticultură, Agricultură, Peisagistică, Ingineria Mediului, Ecologie etc.) sunt bineveniți. La fel de așteptați sunt și cei care au experiență practică, nu și studii convenționale în domeniu. Permisul de conducere este foarte important în evaluarea aplicațiilor depuse.

Programul se desfășoară în baza unui contract de internship cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România în condițiile Legii 176/2018. Acesta presupune 720 de ore de activitate practică la fermă pe o perioadă de 6 luni. Asta înseamnă că, DA, vei locui 6 luni la fermă!

Pe lângă cazare, fiecare participant la programul de internship va beneficia de alimente de bază (orez, linte, ulei etc.) și de un coș săptămânal de legume de la fermă. Mai mult, fiecare va primi o indemnizație lunară de 673 de lei net. Reprezentanții Institutului spun că fac eforturi să ridice valoarea acesteia la nivelul salariului minim net pe economie (1.346 lei).

Ce înveți la fermă? (pagina următoare)

Be the first to comment on "Vrei să devii fermier? Acum ai primul internship plătit care te învață să faci bani din pământ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.