Primesc pe mail tot felul de statistici și studii, unele realizate de profesioniști. Altele, făcute de oameni ca mine, pe genunchi sau pe bordură. O colaboratoare de-a mea, susținătoare înfocată a drepturilor animalelor, mă lovește cu acest mesaj de speriat. „Zece motive pentru care să nu bem lapte”.
Mamăăă, mor fără lapte! Dar, de ce? Iaurtul e acceptat? Cine zice că e rău? Nu zice ea, ci niște băieți cu doctorate pe care îi citează. Cică e chiar nasol să mai bei lapte.
În afară de riscul de a bea lapte contrafăcut ori stricat, până acum n-am găsit motive să mă las de acest „viciu”. Cele zece motive invocate de această fată, Marcela Pîslă pe numele ei, m-au pus pe gânduri. Materialul trimis de ea vine azi, cu o zi înainte de „Animal Freedom Day” – Ziua libertății (sau eliberării) animalelor.
Voi întreba, sigur, un doctor pentru a afla dacă sunt pe punctul de a da ortu popii sau de a o lua razna. Oricum, animalele nu le iubesc mai mult după ce am parcurs textul care urmează.
Iată zece motive pentru care ar trebui să te oprești din băut lapte! Avertisment: recomandarea mea e să întrebi și un medic înainte de a lua o astfel de decizie.
Notă! Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe acest site: nick-teodorescu.eu
1. Pentru că laptele este doar doar pentru sugari
Omul e singura ființă care bea laptele altui mamifer si, în plus, face acest lucru după întărcare. Ca de obicei, se găsesc cativa „deștepti” care contrazic ideea, spunând că si pisicile și câinii beau laptele altui animal. Aceștia s-au uitat prea mult la Tom si Jerry. Orice om care are câine sau pisică stie cât de rău face laptele, aproape instantaneu, animalului său.
De altfel, orice veterinar interzice hrănirea câinilor si pisicilor cu lapte. Sigur că lor le place, dar nu e asa de greu de înteles că avem de-a face, în acest caz, cu o excepție: câinii si pisicile sunt animale domesticite, îndopate de noi cu tot felul de alimente nepotrivite, după bunul nostru plac si după cum ne taie capul.
Într-un mediu natural, firesc și nepervertit din exterior, toate mamiferele beau doar lapte matern si doar până la întărcare. Este de-a dreptul nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic ca bebelusii. S-a ajuns până și la anomalia mintală a unor chinezi care plătesc sume mari de bani pentru a fi alăptați cu lapte uman, direct de la sân.
Poate considera cineva acest lucru normal? Pe lângă ridicolul evident al situației există și temeiul fiziologic pentru care laptele nu este bun pentru adulți.
Pentru că lactoza din lapte să fie digerată este nevoie ca organismul să producă o enzimă care se numeste lactază. Aceasta, însă, dispare aproape complet după primii ani de viată a copilului. De aceea, laptele este greu digerabil și, deci, total nepotrivit consumului de către oamenii adulti. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta fiind cel îndepărtat din punct de vedere al compozitei de cel uman, cel mai greu digerabil și cel mai dăunător pentru oameni.
2. Pentru că laptele este cancerigen
“Studiul China”, condus de dr. T. Colin Campbell, cel mai mare studiu de nutriție realizat vreodată în lume, a concluzionat că principala proteină din lapte, cazeina, este răspunzătoare de apariția și dezvoltarea cancerului.
În cadrul experimentelor care au durat mai mulți ani, au fost folosiți șobolani hrăniți cu proteină animală în proporții diferite. 5% pentru un lot și 20% pentru altul. Rezultatul a fost diferit. Cei hrăniți cu 5% proteină animală nu s-au îmbolnăvit, iar cei hrăniți cu 20% proteină animală s-au îmbolnăvit de cancer.
Dacă modul de hrănire era inversat între cele două loturi experimentale, atunci cei bolnavi se vindecau, iar cei sănătoși se îmbolnăveau. Mai departe, a fost studiat felul în care se hrăneau oamenii. Concluzia a fost că rata de îmbolnăvire de cancer este direct proporțională cu o cantitate de proteină animală crescută în alimentație.
Alte studii au ajuns la aceeași concluzie. Un studiu realizat de specialiștii de la Harvard a ajuns la concluzia că laptele este cancerigen, în special din cauza estrogenului, hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare. Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație din 42 de țări ale lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă mai multe lactate rata cancerului testicular este mai mare.
De asemenea, un alt studiu, realizat tot de oamenii de știință de la Harvard, a ajuns la concluzia că există o legătură directă între cancerul ovarian și consumul de lapte, iar alte studii similare demonstrează legătura între lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân).
3. Pentru că laptele scoate calciul din oase
Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim, datorită minunatului calciu pe care îl conține, ne extrage, în realitate, calciul pe care îl avem în oase. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există o explicație. Laptele, fiind proteină animală, este acid, deci total nepotrivit organismului uman.
Acesta are nevoie ca minimum 80% din totalul de alimente să fie alcaline, pentru a funcționa normal și a fi sănătos. Se știe că cel mai puternic efect anti-acidifiant îl are calciul; astfel pentru a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra, organismul foloseste calciul existent în oase. Iată ce simplu e!
Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da nouă laptele este doar un mit. O minciună cinică fabricată de producătorii de lapte din întreaga lume. Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe această temă, susține că „mitul conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat în scopul de a vinde produse lactate și suplimente de calciu.
De ce se rup oasele
Femeile americane sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și totuși au una dintre cele mai mari incidențe de osteoporoză de pe planetă. Iar consumarea unei cantități și mai mari de produse lactate și suplimente de calciu nu va schimba această situație”.
Într-un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale, s-a ajuns la concluzia că un procent de 70% dintre fracturile de oase suferite sunt, de fapt, cauzate tocmai de consumul de proteină animală. Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur că avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe surse, altele în afara laptelui, care să ni-l ofere.
Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. Și, în plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse bogate în calciu sunt: nucile, migdalele, semintele, spanacul, brocoli, varza, năutul, soia, fructele, cerealele, quinoa, algele si multe altele.
4. Pentru că laptele provoacă numeroase alte boli…
… afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri ale articulațiilor, artrită, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardio-vasculare, diabet, afecțiuni ale pielii si altele.
5. Pentru că laptele conține hormoni, dioxină, analgezice…
… antibiotic, colesterol si o cantitate mare de grăsimi saturate. E nevoie să intrăm în amănunte? Dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt îndopate, în cantități mari, animalele ne dau peste cap și ne termină, efectiv, organismul. Iar despre cholesterol si grăsimile saturate cred că este inutil să mai vorbim, fiind de notorietate că acestea reprezintă cauze ale obezității, ale bolilor-cardiovasculare și ale altor afecțiuni grave.
6. Pentru că există dependență de lapte
Nu ne plac, absolut deloc, dependențele. Ne-am luptat, întotdeauna, cu dependențele, pentru că acestea ne îngrădesc, pur si simplu, libertatea. La fel, fumatul. Laptele are un efect similar morfinei, creând o dependență foarte puternică. Poate că pare greu de crezut, dar gânditi-vă că foarte mulți oameni declară că nu ar putea renunța la brânză pentru nimic în lume. Acest aspect este pe deplin explicabil în timpul alăptării, dar devine o mare problemă, cu efecte negative evidente, pentru oamenii înțărcați.
7. Pentru că laptele conține puroi provenit din ugerele vacilor
În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu niște aparate metalice, care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte ajunge o bună cantitate de puroi. E adevărat că acesta este pasteurizat, dar, totuși, tot puroi rămâne. Dezinfectarea lui nu ne consolează deloc.
8. Pentru că laptele de pe piață nici măcar nu este lapte
O mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, lapte praf, făină de grâu, sare, făină de oase.
9. Pentru că laptele este rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a animalelor
Nu e nevoie de incredere oarba. La o simplă căutare pe internet vă veți convinge. Chiar în halul ăsta am ajuns ca specie?
10. Pentru că există alternative mai bune la lapte
Laptele vegetal (de migdale, de soia, de cocos, de susan, de orez sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai bun la gust. În plus, din caju sau din nuci braziliene se poate face o brânză extraordinară.
Iar celor care cred că nu pot renunța la lactate sau chiar nu vor să o facă li se recomanda doar cele fermentate (iaurt, chefir, brânză fermentată), însă niciodată de vacă, ci doar de oaie și, de preferat, de capră. De ce? Pentru că laptele de capră are o compoziție aproape identică cu a celui uman, fiind, de asemenea, singurul lapte care este alcalin”.
Nu-i asa ca pare cunoscut textul din link-ul urmator? http://nick-teodorescu.eu/de-ce-nu-ar-trebui-sa-beti-lapte/
@Nick Teodorescu. E aproape identic, Nick. Mie mi-a parvenit textul de la o persoană pe care am menționat-o în articol. Nu a spus că l-ar fi preluat din altă parte, ci a indus ideea că i-ar aparține. Voi face mențiunea la mine pe site, fiindcă nu obișnuiesc să postez fără citarea sursei. Mulțumesc pentru că mi-ai semnalat.