Zece motive pentru care nu trebuie să ratezi Noaptea Muzeelor 2015

Share This:

Cu nici o altă ocazie, cultura nu se deschide publicului larg mai mult decât în noaptea albă a muzeelor, un eveniment de marcă al instituțiilor culturale de la noi în ultimii 11 ani. Ediția din acest an a evenimentului abundă în expoziții, prezentări, concerte și expuneri de colecții rare. Pentru cei care nu știu de unde să înceapă turul, iată câteva ponturi (doar pentru București) pentru ziua de sâmbătă, 16 mai!

Fantoma de la Operă, în cimitir. Pasionații de monumente funerare și vizite nocturne în cimitir au acum un motiv în plus să meargă la Bellu, căci aici vor avea parte de momente speciale din spectacole celebre de operetă. Începând cu ora 21.00 se vor întâlni cu „Fantoma de la Operă”, „Liliacul”, „Apocalipsa Iubirii”, fragmente interpretate în cadrul spectacolului „Dolca Vita”, pus în scenă de Dragoș Galgoțiu. Acesta va avea premiera în luna iunie la Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. Însă, de la ora 19.00, până la începerea show-ului, bucureștenii vor putea cunoaște istoria personalităților înhumate în Cimitirul Bellu, dar și poveștile mai puțin cunoscute ale unor lucrări din ansamblul muzeal. Intrarea este liberă.

Dangale, carte unicat. PostModernism Museum vă propune o incursiune în istoria dangalelor, semne caligrafice săsești asemănătoare ideogramelor japoneze. Artistul fotograf Lucian Muntean (pe care îl cunosc și îl recomand) expune o carte unicat, realizată de el, despre aceste semne caligrafice neobișnuite. Cartea reprezintă, într-o formă grafică, dangalele din 165 de localități din scaunele și districtele săsești din Ardeal. Fiecare pagină conține, pe lângă semnul specific, și numele localității, scris în limbile română, germană și maghiară. Program: 16.00 – 20.00. Intrare liberă. Adresă: SWAN Technology Park, Kingston Building, Șos. București-Nord nr. 15 – 23, Pipera.

Dangalele săsești, o carte unicat de Lucian Muntean

Dangalele săsești, o carte unicat de Lucian Muntean

Aur din Tezaur. Pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, Muzeul Băncii Naționale a României deschide ușile tezaurului țării. Curatorii muzeului vor prezenta exponatele-vedetă, lingourile de aur, care vor fi amplasate la intrarea în sediul Băncii Naționale a României din strada Doamnei nr. 8. Prezentarea va fi însoțită de proiecții luminoase pe fațada BNR, un film documentar și informații despre istoria aurului în România. Primii 100 de vizitatori vor fi recompensați cu un cadou-surpriză. Program: 19.00 – 23.00. Intrare liberă. Adresă: strada Doamnei 8.

Privește arta! Arta te privește! Ediția din acest an a Nopții Muzeelor e un prilej de protest pentru reprezentanții Muzeului Național de Artă al României. Sub sloganul „Privește arta! Arta te privește!”, MNAR propune publicului, pe lângă vizitarea Galeriei Naționale, un periplu mai puțin obișnuit, într-o galerie a operelor uitate. Aceasta va cuprinde simbolic ramele câtorva dintre tablourile ieșite din patrimoniul muzeal în urma unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Program: 19.00 – 04.00. Intrare liberă. Adresă: Calea Victoriei 49 – 53.

Urboteca. La Noaptea Muzeelor 2015, Muzeul Național de Artă Contemporană vă propune un dialog despre starea orașului, într-un pavilion mobil interactiv. Urboteca este un proiect prin care locuitorii orașulului sunt chemați să-și spună părerea despre cum am putea face, cu toții, un oraș mai bun. Până să ajungi la muzeu, poți intra pe pagina oficială a proiectului și să completezi un chestionar simplu despre nevoile tale ca locuitor. Program: 21.00 – 03.00. Intrare liberă. Adresă: Palatul Parlamentului, str. Izvor 2 – 4, intrarea se face prin Calea 13 Septembrie, poarta B3.

La Columnă! Muzeul Național de Istorie a României începe periplul cultural la Noaptea Muzeelor 2015 cu ateliere de creație pentru cei mici (4 – 12 ani). Între orele 17.00 – 19.00, copiii sunt așteptați lângă Columna lui Traian pentru ateliere, parade de costume și momente artistice (spectacol de balet, concert de muzică vocală, demostrație de mânuirea a armelor, concert de muzică de promenadă). MNIR se alătură „revoltei colecțiilor” expunând într-un mod inedit Coiful de la Ciumești, o piesă excepțională de patrimoniou. Program: 16.00 – 02.00. Intrare liberă. Adresă: Calea Victoriei 12.

Printre lilieci și bufnițe. La „Grigore Antipa” găsești și animale vii, nu doar împăiate. Sâmbătă seară, muzeul se deschide la ora 18.00 și permite acces gratuit la colecția permanentă. După ora 18.00 aveți parte și de alte expoziții și ateliere, în special dedicate copiilor. Am reținut un atelier de creție nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (copii 5 – 10 ani) și un atelier Provocarea Lego (copii 7 – 11 ani). Până la ora 23.00, curioșii pot participa la o sesiune de interceptare a liliecilor din grădina muzeului, cu ajutorul detectorului de ultrasunete. Program: 18.00 – 01.00. Intrare liberă. Adresă: Șos. Kiseleff 1.

Maia Morgenstern, la Palat. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia vă așteaptă la Noaptea Muzeelor cu o droaie de evenimente. Am notat pentru voi Concertul de muzică Klezmer, susținut de Klezmer Band și Maia Morgenstern (sala Scoarțelor, ora 20.00), expoziția de ceramică Metamorphosis – Mimesis a artistei Marta Jacobovits (galeria Cuhnia) și spectacolul de lumini de la ora 22.00. Între orele 18.00 – 00.00 se asigură transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 în 30 de minute. Program: 10.00 – 23.00. Intare liberă. Adresă: Mogoșoaia – str. Valea Parcului 1, jud. Ilfov.

Tonitza, la privat. Galeriile Artmark dedică această ediție a Nopții uneia dintre personalitățile marcante ale artelor plastice autohtone, Nicolae Tonitza. Expoziția va cuprinde lucrări sugestive ale artistului, aflate în colecții private. Program: 19.00 – 23.00. Intrare liberă. Adresă: Palatul Sesianu Racoviță, strada C.A. Rosetti 5.

Noapte albă la pensionatul de fete. Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) deschide porțile pensionatului domnesc de fete, o incursiune în istoria Școlii Centrale din Capitală. Vizitatorii vor avea ocazia să afle istoricul pensionatului de fete, povești despre elevele pensionului și despre femeile din perioada interbelică educate aici, explicații privind arhitectura neo-românească a arhitectului Ion Mincu. Grădina interioară a Școlii Centrale va fi dechisă publicului pentru prima dată și va găzdui un spectacol de lumină și muzică, dar și un maraton de lectură din „Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, de Jeni Acterian. Program: 19.30 – 02.00. Intrare liberă. Adresă: strada Icoanei 3 – 5.

 

 

 

 

Be the first to comment on "Zece motive pentru care nu trebuie să ratezi Noaptea Muzeelor 2015"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.