Iaca, s-a deschis și „cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei”. Dino Parc Râșnov e, de vineri, cât se poate de oficial și de adevărat, singurul parc de distracții de acest gen din țară. Dacă plănuiți să mergeți acolo să vă potoliți setea de aventură, ar fi bine ca, înainte de a porni la drum, să nu aveți așteptări prea mari.
Ca orice obiectiv turistic de la noi, acest parc are părți bune și puncte slabe, însă cel mai mare incovenient e că a fost plasat pe pământ, iar până să ajungi la el te umpli de nervi și de draci. Am fost în „rezervația dinozaurilor” de la Râșnov și iată ce mi-a plăcut și ce mi-a lăsat un gust amar.
Zece puncte tari
Faptul că e singurul parc din România, dar și din această zonă a Europei, în care poți vedea cum arătau cu adevărat lighioanele care au populat Terra acum sute de milioane de ani, e un atu. Parcul nu va duce lipsă de vizitatori, însă, dacă ai fost o dată , nu văd motivul pentru care ai merge și a doua oară.
Sunt 45 de siluete de dinozauri, realizate la scară 1:1 din fibră de sticlă, amplasate în ordinea cronologică a existenței lor terestre sau acvatice. Temutul Tyrannosaurus Rex se află la finalul traseului, căci se numără printre ultimele specii de dinozauri care au trăit pe Pământ.
T-Rex ar fi fost, conform specialiștilor, martor al extincției acestor ființe, eveniment cauzat de căderea unui asteroid de mari dimensiuni (6-15 km diametru) pe amplasamentul actual al Mexicului, în urmă cu 65 de milioane de ani. Nota zece pentru realizarea machetelor, căci dinozaurii par vii lângă tine, cum mă vezi și cum te văd.
Fiecare exponat e însoțit de o plăcuță informativă, pe care găsești date minime despre dinozaurul din fața ta. Informațiile sunt disponibile în română, engleză și germană și, dacă nu cumva te pregătești să studiezi paleontologia, ele sunt clare și suficiente pentru publicul larg.
Traseul de vizitare e bine marcat și face ca plimbarea prin preistorie să fie facilă chiar și unui copil de 9-10 ani. Aici nu ai cum să te rătăcești.
Parcul e situat în pădurea care înconjoară cetatea Râșnovului (intrarea în parc e comună cu cea a cetății) și e o adevărată oază de liniște și răcoare. Ai spații de relaxare rezonabile, bănci la finalul traseului de vizitare, o terasă cu băuturi și mâncare și o terasă de lenevit, care comunică cu magazinul de suveniruri. Cred că locul ar fi și mai primitor dacă s-ar amplasa niște hamace. Ar fi bătaie pe ele.
Vizita printre reptile și dinozauri preistorici e, în general, tăcută. Nu rage nici un T-Rex, nu mârâie nici un Velociraptor. Există, însă, o platformă betonată, căptușită cu lemn de stejar, care, în momentul în care pășești pe ea, începe să vibreze și să scoată sunete similare celor ale apropierii unui dinozaur. Simți cum vibrează pământul de sub tine și auzi pașii grei ai unui gigant dispărut.
E curățenie și sunt coșuri de gunoi la tot pasul, pentru a descuraja orice comportament de maidan.
Parcul are un circuit de aventură (cățărări și mers pe sârmă între pomi, tiroliană, căsuțe în copaci) care se adresează în special copiilor. Nu e cel mai solicitant, dar nici cel mai lung traseu de escaladă pe care l-am văzut (se parcurge în maximum 10 minute), dar nu pentru acest gen de agrement a fost creat parcul. Dinozaurii sunt atracția principală.
Toaletele sunt curate, dar ai grijă atunci când mergi să-ți faci nevoile, căci ai toate șansele să te întâlnești cu dinozaurii și acolo. Siluete de dimensiuni mici au fost pictate inclusiv pe faianța din grupurile sanitare.
Nu discut tarifele, căci nu am cu ce să le compar. Am reținut că prichindeii de până la trei ani au acces liber în parc, ceea ce reprezintă o încurajare pentru părinți să vină împreună cu cei mici, fără a „destabiliza” bugetul familiei.
Personalul angajat al parcului de distracții e ok și pregătit să-ți asigure securitatea (pe traseul de aventură). În plus, am văzut angajați ai parcului care se amestecau în mulțime pentru a sta la dispoziția vizitatorilor, dar și pentru a supraveghea exponatele.
Zece puncte slabe
Dacă nu ești un GPS ambulant, atunci îți trebuie un sistem de navigație ca să ajungi cu bine aici. Nu sunt indicatoare de orientare odată ce ai intrat în Râșnov, iar strada care te-ar fi dus direct la „rezervație” e în șantier. Pentru a ajunge la destinație reține că parcul e situat pe strada Cetății și că trebuie să urmezi indicatoarele spre cetatea Râșnov.
Deși intenționam să trec acest lucru la plusuri, parcarea de la baza parcului, deși gratuită, e absolut insuficientă pentru afluxul de turiști. Locurile sunt împărțite deloc frățește de cei care vin să viziteze cetatea și cei care vor să vadă parcul. De aceea, drumul de access spre cele două obiective turistice e blocat de autocare și autoturisme, parcate într-un neaoș stil românesc, adică cum dă Domnul.
Deși accesul auto spre parc și spre cetate e restricționat, veșnic se găsesc câte unii mai „șmecheri” care să forțeze nota și să urce până la „botul calului”. Eu am găsit vreo 4-5 SUV-uri cărora nu le-au priit locurile scăldate în soare din parcarea gratuită.
M-a șocat de-a dreptul că organizatorii nu au amplasat semne care să interzică escaladarea exponatelor. Și, cum la noi ceea ce nu este interzis explicit e permis implicit, toți dinozaurii au fost călăriți ca la rodeo de puști, fără ca părinții să le zică ceva. Părerea mea e că, în scurt timp, cei care dețin parcul vor lua măsuri sporite de protejare a exponatelor, fiindcă altfel ele nu vor rezista „asediului” celor mici.
Din parc lipsește, după părerea mea, un centru multimedia, în care să ruleze niște filme documentare despre apariția, evoluția și extincția dinozaurilor. În acest fel publicul ar pleca din parc cu un bagaj de cunoștințe net superior celui avut înainte de a ajunge aici. Nu ar strica nici un loc de joacă pentru copii, cu tobogane, balansoare sau leagăne, fiindcă cei mici nu prea au stare.
Deși a fost deschis publicului în ziua de vineri, parcul nu e pregătit 100% pentru vizitare. Pe alocuri nu au fost aplasate garduri de protecție, semn că proprietarii au forțat inaugurarea pentru a câștiga timp și bani. Observi cu ușurință locurile care mai au nevoie de cosmetizări.
Dacă te apucă foamea în parc ai toate șansele să pleci nemâncat de aici. Singura terasă la care poți mânca, Papazaur, e supraaglomerată în weekend. Nu te aștepta să găsești preparate culinare sofisticate, ci hamburgeri, cartofi prăjiți cu pui, câteva salate și băuturi răcoritoare, bere și vinuri.
În zona parcării de la baza parcului mai găsești un restaurant fără pretenții, dar care e mai tot timpul plin. Dacă vrei o gustare rapidă poți mânca un sandviș, la un mic fast-food pe care îl găsești tot aici, sau tradiționalii Kurtos Kolacs ungurești.
Nu mi-a plăcut că aici adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani sunt considerați adulți când vine vorba de achitarea biletului de intrare. Ei trebuie să plătească 28 de lei pentru a intra în parc, la fel de mult ca oamenii mari.
Magazinul de suveniruri este, deocamdată, foarte sărac în obiecte. Tot ce poți cumpăra de aici sunt niște căni de ceai, machete de dinozauri, ouă de dinozauri în miniatură, brelocuri și insigne, toate cu sigla parcului. În viitor, poate vei putea găsi mai multe lucruri demne de cumpărat, mai practice, care să-ți amintească de experiența trăită aici.
Deocamdată, parcul nu găzduiește evenimente care să aibă legătură cu tema parcului (ateliere de paleontologie, concursuri de desenat dinozauri, etc). Abia din 22 iunie, aici vor fi organizate ateliere de pictură, sculptură și traforaj, spun gazdele parcului de aventură.
Despre parcul de dinozauri
Dino Parc Râșnov e situat în imediata apropiere a cetății Râșnov și se întinde pe 1,4 hectare. Programul de vizitare e zilnic, între orele 9.30 și 20.00, iar biletele costă 22 de lei, pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, și 28 de lei pentru toți vizitatorii care au peste 14 ani. Copiii sub trei ani au acces gratuit, iar pentru grupuri mai mari de zece persoane se asigură un bilet gratuit. Dacă vreți să vă cățărați în copaci vă mai costă 10 lei, însă până la 22 iunie traseul de aventură e gratuit.
Cum ajungi la Dino Parc Râșnov
Dinspre București
Cu mașina (166 km): pe DN1, pe traseul Otopeni – Ploiești – Câmpina – Comarnic – Sinaia – Azuga (stânga pe DN 73A, spre Pârâul Rece) – Pârâul Rece – Râșnov.
Cu atocarul: pe DN1, până la Brașov, pe traseul Otopeni – Ploiești – Câmpina – Comarnic – Sinaia – Azuga – Predeal – Brașov (aici ai curse de autocar).
Dinspre Brașov
Cu mașina (17 km): din cartierul Bartolomeu urmezi drumul spre comuna Cristian (E574), până în Râșnov
Cu autocarul (17 km): din Autogara 2 (cartier Bartolomeu) sunt curse regulate cu această destinație, pe același traseu urmat cu mașina (cost: 4-5 lei)
Desi au trecut 2 ani de la scrierea articolului, as vrea sa va intreb cum este drumul de la Azuga, Paraul Rece pana la Rasnov. Nu ma supar daca nu stiti numarul gropilor, probabil s-au inmultit in doi ani, dar as vrea sa stiu daca are multe serpentine, daca este sigur. Multumesc mult!
Aș vrea să vă pot spune care e situația la zi, însă nu o cunosc. La vremea respectivă era un drum circulabil, fără probleme. Vă recomand să contactați centrul Infotrafic al Poliției Române sau Compania Națională de Drumuri (CNAIR) – 021.9360 – situația drumurilor naționale.