Zece superstiții de Anul Nou în care îți poți băga picioarele

Credit foto: evenimente-constanta.ro

Share This:

A înnebunit lumea. Nu că n-aș fi știut deja, dar, totuși… Să ai superstiții de Anul Nou și să-ți ghidezi viața după ele, mi se pare deplasat. Și mai deplasat mi se pare că sunt promovate în mass media, locul în care mai nou își dau întâlnire mai toate marile mizerii. Căci superstițiile, de orice natură, nu sunt altceva decât niște mizerii, inventate de unii ca să semene teroare în sufletul altora mai slabi de înger.

Am inventariat cele mai frecvente superstiții ale românilor în preajma Anului Nou și am tras concluzia că trebuie să-ți lipsească o doagă să le iei în serios. Să începem!

Poartă chiloți roșii pentru pasiune fără margini!

E o vorbă care circulă între bărbați, ba e și un sfat ca de la tată la fiu, care zice că să fugi de fetele care au pe ele chiloți de altă culoare decât cea albă. Nu, nu e nici o superstiție, dar albul țoalelor îți arată cât de curate sunt. Țoalele. În cazul chiloților, poți vedea cât de curate sunt și fetele. N-am ținut cont niciodată de această vorbă de duh, dar e cât se poate de logică.

Acum, cu chiloții de culoare roșie treaba stă cam așa: eu știu că lenjeria roșie inspiră pasiune, erotism și alte alea. Cred că de acolo s-au inspirat cei care au lansat această superstiție, care zice că vei avea parte de un an pasional dacă porți roșu pe sub nădragi sau rochie, de Anul Nou. Dacă nu, ai pus-o. Adio, pasiune!

Și dacă nu v-am convins, aflați că lenjeria galbenă purtată în noaptea dintre ani îți poate aduce oportunități mai mari în anul următor, cum ar fi un loc de muncă mai bun. Să-ți bagi picioarele în ei chiloți!

Ține bani în mână la miezul nopții!

Este poate cea mai veche și mai răspândită superstiție de Revelion, de care am auzit încă de pe vremea când eram puștan. Pe atunci mătușile erau cele care ne vârau bani în buzunar, în glugă, în palme, ca să se împlinească profeția. Al naibii să fiu dacă a funcționat! Toată viața mea de până acum am avut un dar „divin” prin care făceam în așa fel încât banii să nu se lege de mine.

Acum, nici să vreau să mă țin de superstiție nu pot, fiindcă banii stau mai mult pe card. Sunt curios să știu câți dintre cei care au trecut în noul an cu bani în mână s-au și îmbogățit.

Mănâncă fix 12 boabe de struguri!

Tot din categoria superstiții de Anul Nou face parte și convingerea că dacă mănânci 12 boabe de struguri imediat ce bate miezul nopții și, în același timp, îți pui o dorință, atunci voia ta se va face. Cele 12 boabe de struguri corespund celor 12 luni din an, iar vorba din bătrâni zice că dacă nimerești o boabă acră, atunci vei avea parte de o lună nașpa rău.

Dacă toate boabele sunt acre, atunci te-ai ars. Acum se naște o problemă: și anume că această superstiție nu are cum să-și aibă izvorul în credința populară de la noi. În primul rând moșii și strămoșii noștri n-aveau cum să aibă struguri în decembrie. Chiar și așa, tot superstiție se cheamă, indiferent pe ce filieră a intrat la noi.

Și tot idioată e, ca și cele care urmează. Dacă ar fi să-i dai crezare, ar trebui să-ți lași baltă rudele, copiii, nevasta, bărbatul, prietenii, cărora le dai ignore la miezul nopții, în loc să închini paharul de șampanie cu ei, și să-ți mesteci strugurii. Ai grijă să-ți pui dorința de a nu fi ignorat de ei tot anul.

Nu arunca nimic în ultima zi din an!

Da, fraților! Înțelepciunea acestui popor a mers atât de departe încât i-a convins pe oameni, mai ales de la țară, că o să aibă parte de un ghinion teribil tot anul următor dacă se descotorosesc de lucruri în ultima zi din anul în curs și în prima zi din anul care vine. Nici măcar gunoiul nu ai voie să-l arunci. Cică, odată cu el dăm afară și norocul. Dacă l-ai avut vreodată, normal. Pune-l sub pat, atunci!

Busuiocul, ramura de măr și banii – vestitorii dragostei

Superstiții de Anul Nou sunt cu carul la sate, iar de acolo vine și convingerea că fetele nemăritate trebuie să se transforme în vraci în Ajun. Așa că, se ia un fir de busuioc, o ramură de măr și un bănuț și se cufundă într-un vas cu apă. După ce prepară această poțiune magică (în unele locuri se rostesc și descântece), fata respectivă se culcă cu cel drag în gând.

Dacă există unul, dacă nu cu gândul la un Făt-Frumos cu paloș gros și cal alb, lățos. Tradiția zice că fata aceea îl va visa chiar pe cel cu care se va căsători. Acum, se nasc două probleme. Una e că nu poate garanta nimeni că cel pe care îl visează o va și accepta de mireasă. A doua e că treaba asta cu visul e înșelătoare rău.

Nu trebuie să fii interpret de vise sau psiholog sau psihiatru ca să știi că visul este o succesiune de imagini, aparent întâmplătoare, care ne apare în timpul odihnei, ca rezultat al acțiunilor, frustrărilor, gândurilor noastre de peste zi. Dacă îmi spune cineva că mâine se pune de o ieșire la pescuit în Deltă, apăi toată ziua numai la asta mă gândesc.

Îmi fac planuri cum să prind monstrul, ce cârlige să folosesc, ce momeală e mai bună etc. Fiindcă ador pescuitul. Tocmai de aceea, noapte, în 99% din cazuri voi visa cum stau cu bățul în baltă, dând la crap sau la știucă. Să-ți bagi picioarele în el de busuioc! E mai bun în paste.

Scapă de datorii înainte de Anul Nou!

Măi să fie! N-am reușit niciodată. În schimb, ceea ce am reușit să fac a fost să-i conving pe creditorii mei să uite de datoriile mele către ei. E mai simplu așa. Totuși, cei care cred în superstiții de Anul Nou, fac tot posibilul să dea înapoi tot ce au luat cu împrumut ca să nu fie, la rândul lor, nevoiți să dea bani tot timpul anului. Da, are logică. Să-ți bagi…

Ai grijă cine îți intră în casă!

Eu primesc pe toată lumea, indiferent de sex, religie, grad de rudenie și scop/durată a vizitei. Însă nu e bine ca mine. E bine cum zice tradiția. Cică să ai grijă cine îți intră în casă imediat după Revelion! Dacă prima persoană care îți trece pragul e bărbat, atunci o să ai noroc tot anul. Dacă e femeie… ai ghicit! Ai dat de dracu.

Cică aduce ghinion. Dar ce te faci, în pana mea, dacă primul care îți intră în casă după Anul Nou e un bărbat hoț? S-a cam dus norocul tău, nu-i așa? Pariu că la asta nu s-au gândit ăia care au născocit superstiția!

Poftește la masă oameni bogați!

Da, mă. Cum de nu m-am gândit până acum să-l invit la Revelion pe Țiriac!? Pe bune. Dar de acum știu ce am de făcut. Anul viitor, Ion Țiriac va fi invitatul meu de vază la masa dintre ani. Poate facem și un party cu fetițe, Nu râdeți, fiindcă tradiția, bat-o vina, așa spune.

Cultivă oameni cu stare dacă vrei să-ți meargă bine! Asta știam, dar fii atent aici ce zice superstiția asta: cum va fi musafirul tău, bogat ori sărac, în ziua Sfântului Vasile, așa va fi și gazda lui tot anul în care tocmai a intrat. Auzi? Bagă-ți picioarele!

Alcoolul este viața. Bea, frate!

O altă superstiție care va da apă (sau vin) la moară împătimiților de alcool este una antologică. Cică de Sfântul Vasile, adică în prima zi a anului, e bine să bei cât vin poți duce. Motivul m-a lăsat paf. Cât vin vei bea în această zi, atât sânge în obraz vei avea peste an. Așa, și? La ce folosește asta? Eu știu că dacă bei mult ți se înroșește fața cu totul de la alcool. Nu e o înfățișare pe care ai vrea s-o ai tot anul, crede-mă!

Să nu care cumva să plângi!

În noapte dintre ani și în prima zi a anului nou nu trebuie, sub nici o formă, să plângi. Nici dacă îți rupi piciorul pe gheață, nici dacă ți-a murit pisica ori mama (doamne, ferește – trei cruci). Cică vei avea un an plin de tragedii. Păi, atunci râzi și te veselește, că poate așa o ții tot într-o bucurie! Să-ți bagi picioarele în ele superstiții de Anul Nou!

Eu nu știu mai multe. Nici nu vreau. Dar poate mai știți voi. Aștept și provincia! La mulți ani, tuturor!

Be the first to comment on "Zece superstiții de Anul Nou în care îți poți băga picioarele"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.