Ziua în care doamna de la primărie a făcut o mârlănie

Credit foto: hotnews.ro

Share This:

E incredibilă această femeie. Un monument de prostie şi habarnism crunt. Cu o atitudine specifică oamenilor debili, doamna de la primărie a acționat din nou împotriva propriilor cetățeni. Da, știm, nu sunt votanții ei. Ai ei nu merg cu Uber, merg gratis cu RATB. În același timp, a acționat în favoarea unui grup care a demonstrat de-a lungul anilor că nu are nici un interes să furnizeze servicii de calitate. Că nu e capabil să-și facă ordine în propria ogradă. Că nu vrea să fie mai bun.

A intrat într-o horă pe care nu o înțelege, ca țoapa încălțată cu cizme de gumă în salonul de marmură. Ceea ce a făcut ea e amatorism pur, bolnav, care vădeşte o gândire retrogradă, pesedistă până la prăsele. O întunecime grobiană. Sub pretextul că reformează transportul de persoane, a modificat regulamentul de funcționare a serviciului de taxi din București. Naivă ca un copil de 7 ani și jucată pe degete de cei de la COTAR, doamna de la primărie e acum convinsă că Uber va dispărea din București dacă nu respectă regulile ei. Cum naiba să joace Uber după regulile ei când nici o autoritate din România nu a stabilit încă dacă Uber face taximetrie sau oferă alt gen de serviciu? De când e primăria ei Guvernul sau Parlamentul României?

Nu fac apologia Uber şi Taxify. Ăştia au intrat în România, ca peste tot în lume, fiindcă au găsit teren fertil şi legislație ioc. Și-au întins taraba în piață și au început să vândă ceva nemaiîntâlnit, fără să țină cont că n-au autorizație pentru așa ceva. Eu dacă îmi deschid mâine un butic, unde scot la vânzare fericire la plic (pariu că nu mai face nimeni așa ceva) trebuie să obțin o autorizație pentru o activitate ca asta. Dacă nu există cadru legal pentru afacerea mea, trebuie să aștept sau să cer atribuirea unui cod CAEN și unui sistem de impozitare. La cât de folosite și apreciate sunt serviciile Uber și Taxify tu ca stat ești obligat să oferi condiții pentru ca ele să se dezvolte în România. Și să le impozitezi.




Dar să revenim la doamna cu taximetria și la decizia din 19 decembrie a Consiliului General. Vechiul regulament de funcționare a serviciilor de taxi a fost modificat cu scopul declarat de a spori calitatea serviciului. Din cele comunicate de primărie înțelegem că șoferii de taxi vor fi obligați să aibă o ținută decentă (nu ni se spune care e aceea) și un comportament adecvat (nu știm ce înțelege doamna de la primărie prin această formulare). Șoferii nu vor mai avea voie să fumeze în mașini (nu aveau voie nici până acum), să vorbească la telefon în timpul curselor, să asculte muzică sau să se angajeze în discuții pe teme sensibile (politică, religie, sex) care pot aduce atingere convingerilor clientului. N-o să vezi așa ceva, cum n-o să vezi pe cineva care să se plângă de taximetriștii pisălogi.

Tot ca o noutate e prezentată și interdicția impusă șoferilor de taxi de a refuza curse și de a cere prețuri mai mari decât cele indicate de aparatul de taxat. Noroc cu asta, doamnă de la primărie! Când mi-oi vedea eu ceafa veți vedea și dumneavoastră așa ceva.

Asta nu e tot. Se pregătesc și alte modificări ale regulamentului (nu înțeleg de ce au ales să facă asta în două tranșe): modificarea regimului sancțiunilor, cesionarea licențelor, afișarea unui număr de telefon gratuit pentru reclamații, dotarea tuturor taxiurilor cu terminale POS, renunțara la mașinile încadrate într-o clasă de poluare inferioară Euro 5 (mult succes și cu asta!). Nici un cuvințel, în regulamentul lui pește prăjit, despre taxiurile din Ilfov care fac concurență neloială taxiurilor din București. Nici unul.

În realitate, acest regulament nu e în avantajul șoferului de taxi, nici în folosul utilizatorului serviciului de transport în regim de taxi. După cum veți vedea puțin mai jos, noul regulament aduce mari servicii doar patronilor de firme de taxi, cei care au făcut presiuni constante la nivelul primăriei pentru a obține caimacul.

Adevarata miză a transportatorilor autorizați în regim de taxi e cu totul alta. Pentru asta au ieșit în stradă, pentru asta au protestat. Iar doamna de la primărie le-a oferit-o pe tavă. Aceasta se referă la obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se desfășoare exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat sau prin aplicații online care aparțin acelui dispecerat. (Adică, adio Clever Taxi și Star Taxi). Asta înseamnă că un șofer de taxi, pentru a transporta persoane pe bani, trebuie să adere la un dispecerat taxi, deținut de una din firmele de pe piață. Se întâmplă deja asta, nu e o noutate. Dar doamna de la primărie a ținut să sublinieze importanța pe care o are dispeceratul.




Pentru un șofer de taxi, acest lucru presupune o taxă lunară de 200-300 de lei. Ca să poată primi curse, e obligat să achite acești bani firmei de taxi, în fiecare lună. Pentru o firmă de taxi care are 500 de șoferi colaboratori (cu mașinile personale), această taxă înseamnă un venit lunar cuprins între 100.000 și 150.000 de lei. Așa, din nimic. În nemernicia lor, patronii firmelor de taxi vor dispecerat pentru Uber și Taxify. Și, dacă se poate, să adere la ale lor. Bravo, băieți! V-ați gândit mult?

Vreau să vă spun că eu mă chinui mult să „agăț” un taxi prin telefon. Fetele voastre din dispecerat mă țin minute bune pe fir, pe banii mei, ca să-mi spună apoi că nu au nici o mașină în zona mea. Nu au fiindcă cei mai mulți șoferi stau la pomană în zone de lux, ca să pună mâna pe un client baban. Și așa vor face și cu noul regulament. Nu-și vor schimba năravul. Pariu? De aia folosesc Clever Taxi. Când nu merg cu Uber, firește. Dar stați! Voi nu sunteți fierți pe Uber cum sunteți de opăriți că există aplicații precum Clever și Star. Iar explicația e simplă, băieți. Vă iau ăștia pâinea de la gură. Vreți să dețineți monopol absolut, de aia v-a făcut doamna de la primărie concesia de a vă crea propriile aplicații pentru comenzi online.

În prezent, șoferii de taxi sunt extrem de mulțumiți de aplicații precum Clever și Star. Prin intermediul lor, șoferii pot prelua comenzi venite de la orice client, dar și comenzi de la puncte fixe (hoteluri, restaurante, aeroporturi). La Clever Taxi, spre exemplu, un șofer care nu vrea să preia doar curse oferite de dispecerat, are opțiunea de a adera la această aplicație online. Un abonament de 10 euro pe lună îi asigură acces nelimitat la comenzile venite din partea clienților care au instalată aplicația. Cu 30 de euro pe lună, șoferul de taxi are mai multe servicii incluse, printre care și dreptul de a prelua clienți din puncte fixe. Dar de ce să stimulăm dezvoltarea unor aplicații care ușurează comunicarea șofer-pasager? Mai bine încurajăm monopolul dispeceratelor învechite și total neproductive. Că așa consideră doamna de la primărie.

Chiar când mă pregăteam să dau publish, a venit acest comunicat. De la COTAR.

Comunicat de Presa -COTAR -Asteptam Ordonanta de Urgenta



2 Comments on "Ziua în care doamna de la primărie a făcut o mârlănie"

  1. Ok! Inteleg ce ziceti. Si ai mare dreptate. Exista insa si un punct sensibil, care nu este amintit in articol si pe care doresc sa-la subliniez. Cu toate ca sunt taximetrist independent in Bucuresti, nu sunt in totalitate de partea aplicatiilor Clever si Star taxi. Si asta din doua motive: in primul rand la ora actuala ele nu sunt controlate de nimeni, nimeni nu stie daca toti colaboratorii lor sunt taximetristi autorizati. Trebuie sa-i credem pe cuvant de onoare, ceea ce nu e in regula. Cineva trebuie sa-i controleze si pe ei daca respecta legea. Se aude ca multi pirati lucreaza cu aceste aplicatii, se aude doar. In al doilea rand, concurenta pe piata trebuie incurajata, daca aceste doua aplicatii acapareaza toata piata, pentru noi taximetristii va fi rau. De fapt asta e scopul lor, iar dupa ce isi vor asigura o cota suficient de mare din piata comenzilor de taxi, vor mari pretul pentru comenzi foarte mult, lucru care s-a si intamplat in alte tari. Asa ca nici chiar asa sa faca ele cum vor, nici sa fie interzise, trebuie sa fie si ele cumva reglementate….

    • Voi scrie și despre aceste aplicații. Nicăieri în lume nu e bine când un organism deține putere absolută și control larg. Se apropie de monopol. Dar, dacă se reglementează activitatea asta se vor crea oportunități pentru mai mulți actori în piață, iar concurența va duce la un serviciu mai bun. Asta în cazul în care operatorii nu fac cartel, cum s-a demonstrat în cazul firmelor de taxi. Oricum, din câte știu eu, aceste aplicații nu sunt chiar rele, având în vedere că vă aduc clienți și nu mai sunteți legați de dispecerat. Sau sunteți obligați să fiți arondați unui dispecerat?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.