Ziua Mediului. 50 de obiceiuri sănătoase pentru binele tău și al planetei

ziua mediului tineri glob pământesc
Credit foto: Cup of Couple/Pexels.com

Share This:

De 50 de ani, pe 5 iunie, unii dintre noi sărbătoresc Ziua Mediului, un omagiu adesea trecut cu vederea adus planetei care ne e casă. De fapt, ziua mediului ar trebui să fie în fiecare zi, ca un reminder al unui mare adevăr de care se feresc toți pământenii cu năzuințe egoiste: suntem efemeri pe o planetă cu termen de valabilitate redus.

Anul 2022 este unul de o însemnătate aparte, oamenii de știință concluzionând că lipsa acțiunilor noastre va avea consecințe grave asupra viitorului nostru, al tuturor. Știu, ați tot auzit acest mesaj în ultimii ani. Sună ca în povestea cu drobul de sare. În realitate situația este mult mai gravă decât ai putea crede.

Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU) atrag atenția că ceea ce vom face de acum și până în 2030 va fi crucial pentru supraviețuirea speciei umane.

Conform organizației WWF, niciodată nu a fost mai necesar să luăm acțiuni ferme pentru revigorarea ecosistemelor deteriorate. Ele susțin toată viața de pe Pământ.

Deceniul ONU pentru restaurarea ecosistemelor își propune să prevină, să oprească și să inverseze degradarea ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean. Aceste acțiuni vor contribui la combaterea sărăciei, a schimbărilor climatice și vor preveni extincția în masă. Astfel, anul 2022 are ca temă centrală mesajul Avem un singur pământ. Vom reuși doar dacă ne implicăm cu toții activ, pentru binele planetei”, spun reprezentanții WWF.

Ziua Mediului 2022 – 50 de obiceiuri sănătoase pentru viitorul planetei

WWF România a lansat, de Ziua Mediului, un ghid de acțiuni sustenabile care pot fi adoptate cu ușurință de oricine. Ghidul include 50 de sfaturi simple și ușor de aplicat, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Iată ce poți să faci pentru binele tău și al planetei: 50 de sfaturi ușor de pus în practică

Conservă energia electrică

Dacă tot se plânge toată lumea că au crescut facturile la electricitate, poate a venit timpul să găsim modalități de a reduce consumul. Fiecare dintre noi are obiceiuri proaste, care duc la risipă: toate becurile din casă aprinse în același timp (deși nu ai nevoie de ele), televizorul lăsat aprins peste noapte, neînțelegerea termenului de paraziți energetici etc.

Nu folosi toaleta pe post de coș de gunoi!

Poate acum înțelegi mesajele din toaletele restaurantelor, în care ni se atrage atenția să nu aruncăm… mai nimic în vasul WC. Nici măcar hârtia igienică nu ar avea ce să caute acolo, fiindcă e un produs pe bază de celuloză, insolubil în apă. Totuși, există oameni care consideră vasul de toaletă un coș de gunoi, unde aruncă șervețele umede, ață dentară, fire de păr, ulei uzat, tampoane, absorbante, scutece etc.

Aceste reziduuri pot înfunda canalizarea și au un impact grav asupra mediului. Descoperă cele 14 lucruri pe care să nu le arunci niciodată la WC și motivele pentru care să nu faci asta!

Nu arunca plasticul în natură!

E un sfat la mintea cocoșului, dar tot trebuie să-ți amintească cineva. La fel cum pe ambalajele pesticidelor scrie să nu ingerezi substanțele respective, căci, cine știe? Ambalajele din plastic ajung, de cele mai multe ori, în locuri în care nu te așteptai să le găsești: în mări și oceane, în vârful munților, în păduri virgine. Și, ia ghici! O sticlă de plastic, spun oamenii de ștință, nu se descompune decât în circa 450 de ani. Vei mai fi în viață ca să te asiguri că au dreptate?

Credit foto: Ron Lach/Pexels.com

Folosește apa cu înțelepciune!

Dacă vei face un sondaj planetar, vei fi surprins să constați că puțini oameni vor numi apa drept cea mai valoroasă resursă pe care o avem. Acum, rezervele de apă dulce sunt în declin continuu, populații întregi de pe glob confruntându-se cu lipsa ei. Folosește apa cu înțelepciune, evită risipa și pune mare preț pe această resursă. Ar putea deveni o problemă chiar în timpul vieții tale.

Redu consumul de apă pentru baie!

Din toată apa consumată de o gospodărie, într-o lună, 65% reprezintă consumul de apă pentru baie. Nu neapărat pentru baie, cât mai ales în baie. Aici intră și spălatul rufelor. Da. Poate cifra e valabilă pentru cei care locuiesc la bloc. Cei care au case, și curți generoase pentru parcat mașini, folosesc multă apă ca să-și spele, la furtun, automobilele și să-și irige gazonul.

Consumă produse provenite din surse sustenabile!

Dacă ai auzit de prea multe ori cuvântul sustenabil, dar nu ai înțeles încă ce înseamnă, voi fi la obiect: sustenabil înseamnă să apelezi la metode de producție care nu fac rău naturii, ci care o ajută să se regenereze, an de an, în ciuda nevoii de consum tot mai mari.

Așa că, atunci când mergi la magazin să cumperi cafea, castraveți, carne de porc, caracatiță, înghețată sau ce-ți mai e pe plac – încearcă să te gândești ce impact a avut asupra planetei modul în care au fost produse bunătățile pe care le pui în coș. Dacă poți, firește.

Reciclează tot ce nu-ți folosește!

Ideea cu reciclarea e bună, până la un punct. Eu, spre exemplu, nu sunt de acord cu reciclarea plasticului, din două motive. În primul rând: oricât ai milita pentru reciclare, niciodată nu vei atinge ținta de 100% plastic reciclat, deci o mare parte din deșeuri tot va ajunge în natură. În al doilea rând: reciclarea plasticului nu înseamnă decât reintroducerea lui pe piață, după procesare, deci mai mult plastic depozitat în natură.

Soluția ar fi renunțarea la plastic, singura metodă de a elimina deșeurile greu degradabile. Din păcate, acest lucru este imposibil, deoarece plasticul este vital în diverse industrii datorită costurilor mici de producție și versatilității acestui material.

Am zis că de Ziua Mediului îți dau 50 de obiceiuri sănătoare pe care le poți adopta și tu, însă nu le-aș înșira aici pe toate fără să le și explic. În schimb, poți consulta ghidul cu 50 de sfaturi întocmit de WWF România și să încerci să ții cont de cât mai multe dintre ele. Dacă poți, firește. E spre bine tău și al planetei. Deci și al nostru.

Be the first to comment on "Ziua Mediului. 50 de obiceiuri sănătoase pentru binele tău și al planetei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.