De la coada vacii la traversarea Atlanticului. Povestea puștiului care își depășește condiția în fiecare zi

Ionuț Olteanu în timpul antrenamentelor de dinaintea plecării în aventura de pe Marea Neagră. Credit foto: redbull.com

Share This:

Satul Voroveni e o așezare din județul Argeș, care aparține de comuna Davidești. Micuța localitate, situată pe partea dreaptă a DN 73D dinspre Pitești spre Câmpulung Muscel, are circa 600 de suflete. Din acest sătuc, durat de-a lungul unei străzi principale, provine un tânăr care încă din copilărie a visat să-și ia zborul și să încerce traversarea Atlanticului.

Ionuț Olteanu (23 de ani) a fost selectat în prima echipă românească, dar și prima din estul Europei, care în luna decembrie se va lua la trântă cu Atlanticul. Patru români vor încerca să traverseza oceanul (5.000 km) într-o barcă cu vâsle, în cadrul celei mai dure curse de canotaj din lume.

L-am cunoscut vineri, la întoarcerea din cea mai grea probă de antrenament pentru marea cursă din decembrie. Împreună cu coechipierii săi a traversat Marea Neagră (de la Limanu în Batumi, Georgia). În 11 zile, șase ore și un minut, stabilind un nou record mondial de viteză. Au parcurs 1.200 km vâslind neîncetat, în schimburi. Totul pentru a afla ceea ce toți vor să știe: dacă sunt pregătiți pentru traversarea Atlanticului.

Alături de Andrei Roșu, la bordul bărcii lor cu vâsle

Un puști care a devenit bărbat

Pentru mine, această experiență a fost extraordinară, care m-a ajutat să mă dezvolt mult ca persoană. Am început traversarea Mării Negre cu mult entuziasm, și asta m-a făcut să trec ușor peste primele zile, care au fost grele pentru toți. Cât privește efortul, eu m-am pregătit fizic la țară, la muncile câmpului. Nu mi-a fost greu să pun osul la treabă, pentru mine vâslitul a fost floare la ureche”, a spus tânărul.

Drumul lui până la această performanță nu a fost deloc unul neted. Norocul care a dat peste el și l-a făcut mai mult singur. Un băiat de la țară, cu resurse limitate, dar cu visuri îndrăznețe, a ajuns un fizioterapeut apreciat în cadrul unei clinici de recuperare medicală din București. Cum a ajuns aici e o poveste foarte frumoasă, care demonstrează încă o dată că omul, indiferent din ce mediu provine, poate visa la o viață mai bună și își poate depăși condiția, dacă muncește din greu.

Atlantic4 – traversarea Atlanticului

Am vrut întotdeauna să-mi schimb destinul. Sunt un băiat care a trăit la țară, care a muncit zi de zi cu mâinile, dar care n-a încetat niciodată să-și dorească să se dezvolte. După terminarea liceului am vrut să lucrez pe un vas de croazieră, cu un văr de-al meu. Am făcut niște cursuri și m-am angajat la o clinică de recuperare medicală. Am abandonat ideea de a mai pleca pe vas și sunt mândru de ceea ce fac acum”, a mărturisit Ionuț.

De marea provocare Atlantic4 – traversarea Atlanticului – a auzit acum mai bine de un an, când maratonistul Andrei Roșu a anunțat în conferință de presă că a înscris România în cea mai dură competiție de canotaj din lume, Talisker Whisky Atlantic Challenge.

Cursa, care are loc din 1997 încoace, înscrie la start echipaje de câte doi sau de câte patru membri, care își iau inima în dinți să vâslească 5.000 km, între Caraibe și Antigua. La momentul înscrierii, echipa românească avea trei componenți (ulterior unul se retrăsese) și își căuta alți doi membri de bază.

După etape succesive de selecție, Ionuț a ajuns printre cei zece finaliști, datorită rezistenței sale fizice și vitezei cu care a învățat noțiuni complicate de navigație, de prim-ajutor și de supraviețuire în condiții aspre. Acum face parte din cei cinci componenți ai echipei care va lua startul la 12 decembrie din La Gomera. Unul dintre ei, însă, va rămâne acasă, deoarece echipele pot fi formate doar din patru vâslași.

Cei cinci componenți ai echipei la plecarea în misiunea pe Marea Neagră. Cu aceeași barcă vor încerca traversarea Atlanticului

De ce vrea să înfrunte Atlanticul

Ionuț știe că dacă va fi sănătos în ziua startului va da totul pentru a ajuta echipa. „M-am înscris în acest proiect îndrăzneț din dorința de a mă autodepăși și de a învăța lucruri noi. Am făcut-o fără să știu dacă șeful meu va fi de acord, dar mi-am zis că voi pleca în această aventură și dacă el nu mă va lăsa. Da, eram gata să-mi dau demisia pentru șansa de a traversa Atlanticul”, spune Ionuț Olteanu.

Unii oameni își propun țeluri mici în viață. Fac pași mici, dar siguri, și, de aceea, au convingerea că nu pot suferi mari dezamăgiri. Eșecul este infinit mai dureros când își propun obiective mărețe, la care mulți nici nu visează. Ionuț nu s-a mulțumit cu puțin și, imediat ce a ieșit învingător în lupta cu Marea Neagră, și-a zis că e pregătit și pentru traversarea Atlanticului.

Dar, pe lângă răfuiala personală cu oceanul, puștiul din Voroveni, Argeș, se zbate pentru o cauză nobilă. Întreaga echipă Atlantic4 a României a pornit în această aventură pentru a strânge fondurile necesare construirii unui așezământ socio-medical al Adunații Copăceni (Giurgiu), destinat îngrijirii paleative gratuite a copiilor cu boli grave sau incurabile.

Inițiativa aparție organizației OSPICE – Casa Speranței, care are nevoie de 1,5 milioane de euro pentru finalizarea proiectului. Până acum s-au strâns circa 500.000 de euro, dar inițiatorii proiectului se bazează și pe sprijinul celor care nu-și testează limitele în astfel de încercări supraomenești. Fiecare dintre noi poate contribui cu puțin pentru edificarea acestui centru medical care alină suferința copiilor bolnavi. Mai multe informații despre acest așezământ și despre cum puteți sprijni realizarea lui puteți afla de pe pagina web dedicată proiectului.

Citește și:

Gabriel Drăghici, corporatistul  care salvează lumea de la ignoranță

Nebunie curată! 23 de românce vor să traverseze Atlanticul într-o barcă cu vâsle

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.