Îți plac sânii ei? Atunci vorbește cu ea și convinge-o să-și facă o mamografie!

Share This:

Bă, îmi plac sânii. Atât de mult îmi plac încât aș smotoci măcar o pereche în fiecare zi. E al doilea lucru pe care îl remarc la o femeie. Pe primul loc e fundul. Da. Ce, credeați că mă dau în vânt după ochi? Sau după suflet? În fine. Mă număr printre cei 99% din bărbații care adoră sânii femeilor. Ceilalți cred că au alte preferințe. Nu-mi place doar să-i admir de la distanță, ci să mă și joc cu ei.

Însă mi-am dat seama că nu i-am respectat îndeajuns, că nu i-am tratat ca pe niște bijuterii. Da, sânii unei femei sunt ca niște porțelanuri Ming, foarte sensibili și dispuși la îmbolnăvire. Cancerul de sân e cel mai necruțător tip de cancer, care în România ia viața unei femei la fiecare trei ore. Deci, dacă o iubești cu adevărat, convinge-o să-și facă o mamografie, cea mai recomandată metodă de depistare a acestei afecțiuni cumplite!

Dacă ești femeie și nu știi de unde să începi, te anunț că tocmai s-a lansat site-ul www.canceruldesan.ro, o platformă online unde găsești toate informațiile despre cancerul de sân. La realizarea ei au contribuit medici specialiști oncologi, chirurgi oncologi, anatomopatologi și psihologi.

Proiectul a fost conceput de Roche România, care nu e la prima campanie de informare și responsabilitate socială pentru pacienții români. Ceea ce trebuie să înțelegi încă de la început e că acest tip de cancer e absolut vindecabil, condiția esențială este să-l depistezi la timp. De aceea, poți apela la soluții simple de diagnosticare: autoexaminare, ecografie sau mamografie.

VIDEO Cum se face autoexaminarea sânilor

Medicii recomandă o autoexaminare a sânilor (palpare) o dată pe lună. Ea trebuie realizată la 5 – 7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțin tensionați. De asemenea, e de preferat să faci acest lucru în aceeași zi a lunii.

Pasul 1. Poziționează-te în fața unei oglinzi mari, dezbrăcată, și privește-ți sânii în timp ce ții mâinile pe lângă corp și apoi în șolduri. Fii atentă la orice modificare apărută în forma sau dimensiunea sânilor, precum și la textura pielii: încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de „coajă de portocală” al pielii sau retracția mamelonului.

Pasul 2. Poziționează unul dintre brațe în spatele capului, în timp ce cu cealaltă mână începi autoexaminarea sânului. Ține palma întinsă și folosește vârful degetelor pentru palparea glandei mamare. Apasă ferm și asigură-te că acoperi treptat toată zona sânului. Ca să nu-ți scape vreo suprafață, folosește mișcări concentrice – în sensul acelor de ceasornic, radiale – dinspre mamelon spre axilă, precum și de sus în jos! Repetă procedura și la celălalt sân!

Pasul 3. Așează-te pe pat, în poziția culcat, cu brațul stâng poziționat sub cap! Cu cealaltă mână repetă mișcările din pasul precedent. Urmează aceeași procedură și la sânul drept!
Pasul 4. Urmează consultul unor zone specifice de la nivelul sânului. Ține o mână întinsă lateral, iar cu cealaltă examinează partea exterioară a glandei mamare și subrațul! Trebuie să fii atentă la orice umflătură sau inflamație și să o semnalezi medicului. Repetă aceeași procedură și la celălalt sân!

Pasul 5. Controlează-ți mamelonul prin palparea acestuia și observarea oricăror modificări: eczeme, iritații, scurgeri, tumefieri sau retracții! Totodată, observă orice schimbare a texturii sau culorii mamelonului!

Când ai motive de îngrijorare

Dacă în urma palpării descoperi următoarele manifestări, atunci trebuie să mergi la o clinică de imagistică pentru o mamografie:

Nodul dur, având o formă neregulată, ce prezintă durere. 70% dintre consultațiile medicale de specialitate survin ca urmare a descoperirii unor noduli mamari;

Modificări la nivelul pielii: piele înroșită, ce se simte îngroșată și cu un aspect dilatat.

Orice adâncitură la nivelul sânului, indiferent că este situată la nivelul mamelonului sau pe restul glandei mamare.

Cum se face o mamografie

Această metodă de depistare a cancerului de sân utilizează un aparat radiologic numit mamograf. Pentru acuratețea imaginii și pentru un diagnostic corect sânii sunt poziționați pe un soi de tavă din plastic și comprimați. Cei care fac astfel de intervenții spun că mamografia nu e dureroară, însă acest lucru e departe de adevăr. În procesul de comprimare a sânilor simți o durere „de te piși pe tine”.

E concluzia cuiva cunoscut care a fost să-și facă așa ceva. Pentru observarea atentă a structurii sânului trebuie să treci prin patru sesiuni de comprimare (câte două pentru fiecare sân). Vestea bună e că mamografia este gratuită la stat, pentru asigurați. În rest, ea costă între 80 și 100 de lei.

Cancerul de sân la femeile cu implanturi de silicon

La conferința de lansare a site-ului am întrebat dacă femeile care au implanturi de silicon sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Răspunsul a fost negativ, însă implanturile mamare cu silicon sunt asociate adesea cu limfomul anaplastic cu celule mari. Însă, datorită cazurilor extrem de mici raportate în lume, medicii nu pot susține teza că incidența acestui tip de limfom este mai mare la femeile cu implanturi. Ceea ce mă intrigă pe mine este cum fac aceste femei mamografie.

Implanturile fac ca ţesutul mamar să fie mai greu de observat la mamografiile standard, dar, conform medicilor, se pot folosi alte tehnici de poziţionare şi vizualizare a sânului: prin raze X. „Cele mai multe femei, inclusiv cele cu implanturi mamare, ar trebui să înceapă să facă mamografii anuale la 40 de ani.

În timpul mamografiei, imaginile sunt preluate prin aplatizarea sânului între două plăci de mamografie. Implanturile se pot opune acestei aplatizări făcând astfel dificilă mamografierea concludentă. Deci, în cazul femeilor cu implanturi mamare va fi nevoie de fotografii suplimentare luate în timpul examenului mamografic”. Iată și răspunsul!

Și bărbații pot face cancer mamar

Deși incidența este mai mică, și bărbații pot dezvolta cancer mamar. Peste 2.000 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de sân în fiecare an și nu ar trebui să ignore deloc primele semne: orice umflătură apărută la nivelul pieptului sau alte modificări, care impun un control de specialitate. Cancerul de sân apare de 100 de ori mai des la femei decât la bărbați, statisticile la nivel mondial arătând că 240.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an.

Despre alte mituri despre cancerul de sân puteți deschide această pagină. Și puteți arunca un ochi și peste aceste adevăruri incontestabile.

Mamografia salvează România! Are nevoie de tine! Convinge-o să-și facă o mamografie!

Citește și:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.